Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament d’Olèrdola aprova amb pocs canvis les bases genèriques per a la concessió de subvencions

El ple també acordava cedir a la Mancomunitat els terrenys per a fer la depuradora de Sant Miquel d’Olèrdola

dilluns 12 desembre 2022

 

En sessió celebrada dimecres 7 de desembre, el ple de l’Ajuntament d’Olèrdola aprovava les bases genèriques que regularan la concessió de subvencions en matèria de cultura, esports i àmbit social durant el 2023. El punt s’aprovava amb els vots favorables d’ApO i de la regidora no adscrita, Marta Mestre; l’abstenció del PSC; i els vots en contra de JxO i ERC.

La regidora de cultura, Anna Boada, explicava que s’havien introduït pocs canvis en les bases i que les variacions buscaven facilitar la feina a les entitats. Així, s’anticipa la justificació de les despeses, del 15 de febrer al 31 de gener, perquè es pugui avançar l’ingrés de la subvenció. També es recorda que per llei s’ha  de cobrar interessos de demora pels diners que les entitats no hagin utilitzat. També s’han refós punts per aclarir el text i s’introdueix la possibilitat de que les entitats triïn si volen cobrar els diners un cop finalitzat l’any o de manera anticipada per bestreta. En l’àmbit esportiu, el regidor Pere Sadurní exposava que un dels criteris de valoració suposava premiar a les entitats en funció del nombre de participants del municipi. Una altra novetat era premiar la interconnexió entre entitats d’Olèrdola.

Jordi Pardo, regidor del PSC, explicava que no veien alguns punts clars i anunciava la seva abstenció.(àudio)

Marta Mestre lamentava que s’haguessin tornat subvencions per projectes que no s’han acabat realitzant. També assenyalava la millora que suposava introduir la bestreta i entenia que són necessàries més reunions amb les entitats per donar-lis suport.(àudio)

Des de Junts per Olèrdola, Maria Carme Villanueva valorava que hi havia entitats que retornaven la subvenció perquè es veien impossibilitades per la “paperassa” i els impediments. Villanueva interpretava que el sistema d’atorgament de subvencions suposava “carregar-se el teixit associatiu” i assenyalava que “no crec que abans no hi hagués transparència” en la concessió dels ajuts a les entitats. (àudio)

La portaveu d’ERC, Fina Mascaró, feia notar que aquesta era la sisena vegada que es modificaven les bases genèriques. Mascaró reconeixia la feina tècnica de les treballadores de l’Ajuntament  i insistia en defensar que les bases s’havien de treballar de manera conjunta entre entitats, govern i oposició. Des d’ERC també es va denunciar que el text que es portava a aprovació al ple contenia diferències respecte la proposta tractada en la comissió informativa prèvia, com era la de recollir que les entitats que no utilitzessin la subvenció havien de pagar, a més d’ interessos de demora,  un recàrrec del 25% del preu del diner. Aquest fet el qualificava Fina Mascaró com a “molt greu”. (àudio)

A pregunta d’ERC, el govern va aclarir que es calculava que en un mes es podria fer les bestretes de pagaments  a les entitats que ho sol·licitessin.

Després de consultar en el mateix ple la documentació, l’alcalde, Lucas Ramírez, explicava que el recàrrec s’incorporava a les bases per indicació dels auditors contractats per l’Ajuntament . També s’assenyalava que el text era el que marcava la llei. L’alcalde acceptava que era un greuge no haver-ho explicat abans, però defensava el sistema de concurrència competitiva tot indicant que “potser hi ha alguna entitat menys, però això no vol dir que hi hagi menys activitats”. L’alcalde assenyalava que aquest sistema “tracta a tothom per igual”, tot enfortint l’activitat de les entitats, “incentivant que presentin projectes potents i la seva planificació”.(àudio)

Terrenys per la depuradora

El ple de l’Ajuntament d’Olèrdola també aprovava per unanimitat la cessió gratuïta de terrenys a la Mancomunitat perquè es facin les obres de la depuradora de Sant Miquel d’Olèrdola. Des del govern s’exposava que s’esperava que les obres es poguessin fer en el proper any. L’alcalde explicava que és un projecte llargament perseguit i que està inclòs ja en les inversions previstes per l’ACA. Lucas Ramírez feia notar que es tractava d’una actuació molt important per Sant Miquel, que comportaria disposar d’espais molt més nets i millorar la biodiversitat.

El ple també aprovava la xifra oficial del padró d’habitants, a 1 de gener de 2022. En aquella data hi havia empadronats a Olèrdola 3.884 habitants. ERC recordava que la xifra suposava un augment del 3% respecte l’any anterior i del 8’4 si s’agrupaven els darrers cinc anys.

Per unanimitat també s’aprovava la convocatòria per a l’elecció de jutge/essa de pau pel període 2023-27. ERC recordava que el ple d’Olèrdola havia aprovat una moció defensant els jutjats de pau i es qualificava aquesta figura com a “essencial” en municipis sense jutjat. També s’agraïa la tasca feta per l’actual jutge de Pau, Pere Solé i Solé.

El ple també aprovava per unanimitat l’addenda al conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Subirats, que permet seguir comptant el 2023 amb una dinamitzadora per  a la gent gran del municipi. El treball inclou 8 hores setmanals:  2 hores setmanals en cadascun dels tres casals d’avis d’Olèrdola, més 2 hores per gestions i preparació d’activitats. Anna Boada, regidora de gent gran, explicava que es continuaria amb la mateixa persona i destacava que els usuaris estan molt contents.

 En propers serveis Informatius ampliarem altres informacions generades pel ple  de l’Ajuntament d’Olèrdola de dimecres passat

Escolta les entrevistes de valoració del ple, realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Els arxius de veu vinculats a aquesta informació estaran disponibles en breu

Document Actions