Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

“Font-Tallada” deixarà de publicar-se en paper i es reconvertirà en mitjà digital

El consell de redacció no ha trobat el relleu que desitjaven i per Sant Jordi sortirà el darrer número en paper

dilluns 09 abril 2018

Just 44 anys després de l’aparició del primer número, per Sant Jordi sortirà al carrer la darrera edició en paper de “Font-Tallada”, el butlletí de Sant Pere Molanta i l’Arboçar. Serà el número 448 i inclourà un sentit balanç de comiat i els detalls de la reconversió de la publicació en un informatiu digital.Fonttallada2.JPG

Font-Tallada va ser gestada per mossèn Jordi Carbonell, tenint com a àmbit territorial de difusió dos pobles de municipis diferents que compartien parròquia. L’estudiós local Pere Sadurní en va ser el director fins l’any 2004 i des de l’any 2005 és una entitat formalment constituïda la que ha fet possible el manteniment de Font-tallada fins aquest mes d’abril.

Les constants crides a ampliar col·laboradors no han tingut els resultats desitjats. En un primer intent de salvar la publicació, des de fa prop de 5 anys Font-tallada va espaiar la seva periodicitat mensual  d’aparició i va passar a sortir cada dos mesos. En el penúltim número, el corresponent al gener-febrer, ja s’assenyalava que s’havien quedat “petits i sense forces” i no havien trobat relleu “malgrat el crit i l’esforç en demanar-lo.” La irrupció de les noves tecnologies i aquesta falta de relleu són els dos factors que s’expossen a l’hora de no poder “continuar oferint el servei que la va fer possible en el seu naixement”.

Dos dels membres del consell de redacció de Font-tallada, Antoni Palazón i Mercè Mitjans, confirmaven aquest tancament de Font-tallada en paper i la reconversió de la publicació  en un informatiu digital.(àudio)

Al llarg d’aquests 44 anys,  Font-tallada ha estat molt més que una publicació que ha informat als veïns de Sant Pere Molanta i l’Arboçar. Ha promogut sortides culturals i va convocar concursos per a trobar els eslògans promocionals dels dos pobles. També ha fet, de la mà de Pere Sadurní, una important feina de difusió de les costums i de la història local.

Els primers anys el treball d’elaboració de la revista era del tot artesanal, amb quatre fulls impresos en ciclostil que contenien dibuixos fets a mà. Després es va passar a fer en fotocòpies i finalment ja es va portar a impremta, amb la maquetació assumida per col·laboradors membres del consell de redacció. La feina voluntària i constant ha fet que s’estabilitzés una xifra de prop de 200 subscriptors.

Mercè Mitjans i Antoni Palazón, lamentaven que aquesta trajectòria s’hagi d’acabar per la manca de col·laboració (àudio)

Font-tallada cedirà a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès el seu fons d’exemplars per a que sigui consultable. Un dels reptes ara serà poder afrontar el procés de digitalització de totes les edicions perquè els 448 números de Font-tallada puguin ser accessibles arreu del món a través d’Internet.(àudio)

Entre els membres del consell de redacció hi ha tristesa per haver hagut de  donar aquest pas. Mercè Mitjans és la persona de referència de Font-tallada a l’Arboçar i  explica que la publicació “forma part de la meva vida”. Antoni Palazón afegia que era “com si es perdés una part de la família”. (àudio)

El consell de redacció d’aquesta etapa de conversió de Font-tallada el formen Joan Ràfols, Mercè Mitjans, Joan Socias, Fina Socias, Ingrid Alabreda, Irene Ventura, Jordi Gómez, Josep Anton Bertran, Raimon Sadurní i Antoni Palazón.

Escolta l’entrevista a Antoni Palazón i Mercè Mitjans, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí.

Document Actions