Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

A Olèrdola es relaxa la recollida selectiva i ara es passa a reciclar el 44% dels residus

La dada està per sobre de la mitjana però és 10 punts inferior a les xifres dels primers anys del porta a porta

dimecres 16 novembre 2016

La recollida selectiva a Olèrdola ha registrat un apreciable relaxament en els darrers anys. Segons dades facilitades aquest dimarts al vespre en una xerrada a Moja, durant el 2015 es va reciclar el 44% de la brossa generada al municipi. La xifra està per sobre de la mitjana de Catalunya en 4 punts però se situa per sota dels registres assolits en els primers anys d’aplicació del porta a porta a Olèrdola, quan es va arribar al 54% de reciclatge els anys 2007 i 2008.

Júlia Gómez, educadora ambiental de la Mancomunitat que va conduir la xerrada al Centre Cívic La Xarxa, feia notar que la dada d’Olèrdola en reciclatge és inferior a la dels municipis que tenen implementat el porta a porta, però aclaria que a Olèrdola es dóna el cas que hi ha nuclis com les urbanitzacions  on no es fa aquest sistema de recollida.(àudio)xerradaresidus2.JPG

La xerrada era la primera de les sessions informatives previstes dins de la campanya de foment del reciclatge que es fa a Olèrdola fins febrer.  La xerrada va reunir a una quarantena de veïns i va servir perquè es reforcessin conceptes per a prevenir els residus i, en cas de generar-los, reciclar-los. Júlia Gómez va subratllar que les deixalles que es treien de casa “no desapareixen”, per afegir que “som els responsables dels residus que generem”. Gómez posa l’accent en què la millor solució és “reduir la quantitat de deixalles que fem, reutilitzar i reciclar tot allò que sigui possible”.I és que, un dels missatge principals de la xerrada va ser que “el millor residus és el que no es produeix”.(àudio)

El 84% de la brossa és aprofitable. Per reutilitzar aquest percentatge de deixalles, cal fer bé les recollides selectives, posant cada fracció de la brossa en el contenidor que li correspon, eliminant-la d’impropis. Gómez recordava que la recollida de la fracció orgànica està destinada a restes de menjar i fullaraca de jardí. El paper i cartró cal dipositar-lo al contenidor blau, mentre que els envasos de vidre van al verd i els envasos lleugers al groc. La fracció de rebuig, és la resta que no es pot reciclar, com bolquers utilitzats.

A Sant Miquel , Moja i Sant Pere Molanta, des del 2006, es fa la recollida porta a porta de les fraccions orgàniques i del rebuig. En els darrers anys s’ha anat consolidant un ús inadequat de les Àrees d’Emergència en aquests nuclis. Júlia Gómez recordava que aquestes  àrees són per a l’ús d’ aquelles persones que no poden utilitzar els horaris de la recollida porta a porta. Igualment els residus s’han de dipositar en aquestes àrres correctament al seu contenidor, seleccionats per fraccions.

L’alcalde d’Olèrdola,Lucas Ramírez, manifestava que reciclar “és bo per a tots” i en destaca els beneficis mediambientals de reaprofitar  però també els econòmics que pot acabar reportant en la taxa de recollida de brossa que paguen els veïns. I és que dels 540.000 euros que l’Ajuntament dedica a la gestió de residus, un 33% és per a la gestió de la fracció de rebuig. Quan menys es recicla més es paga, atès que  la Generalitat aplica 24 euros de penalització per cada tona de deixalla que no es recicla i  acaba a l’abocador. A més, la perspectiva anunciada és que aquest import passi a ser de 40 euros el 2020. Per això l’alcalde situava l’objectiu de reduir aquest 33% de despesa per la fracció de rebuig dins del pressupost de gestió de residus.(àudio)

Mirant les dades, l’alcalde feia notar que campanyes de sensibilització com la que s’ha començat a fer a Olèrdola són del tot necessàries.(àudio)

Durant la xerrada es va anunciar l’entrada en funcionament, a partir de desembre , d’una nova recollida porta aporta de les restes de poda, amb l’ànim de seguir oferint recursos per a que els veïns puguin reciclar amb les màximes facilitats possibles.

El dimarts 29 de novembre s’ha programat la segona de les xerrades de la campanya, al Local Social Rossend Montané de Sant Miquel d’Olèrdola.

Als assistents a les xerrades se’ls lliurar un recurs informatiu, un paquet de bosses compostables i l’obsequi d’una bossa reutilitzable plegable que facilitarà a tothom poder fer una compra sense residus. També es pot recollir a la xerrada informativa un joc de bosses reutilitzables per a fer la recollida selectiva a casa dels envasos lleugers, de vidre i del paper i cartró.

Després de la xerrada, el material es fa arribar a cada llar i hi haurà la possibilitat d’obtenir els recursos anant a l’Ajuntament, en cas de no haver anat a la xerrada o bé de no estar a la llar en el moment en que hi passin els informadors.

Escolta les entrevistes a Lucas Ramírez i Júlia Gómez, realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

 

Document Actions