Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Acte central del centenari de les excavacions de l’IEC a Olèrdola aquest dissabte

Amb visita guiada, parlaments institucionals i concert-espectacle amb Lídia Pujol

dimarts 06 juliol 2021

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha inclòs els 100 anys de les intervencions de l’Institut d’Estudis Catalans a Olèrdola, actualment una de les seus del Museu d’Arqueologia de Catalunya, entre les commemoracions de l’any 2021 d’aquest Departament. 

Per celebrar aquest centenari el Museu d’Arqueologia de Catalunya-Olèrdola i l’Institut d’Estudis Catalans, amb la col·laboració d’institucions penedesenques i la Diputació de Barcelona, organitzen durant aquest 2021 la posada en valor fa 100 anys del singular patrimoni de l’enclavament d’Olèrdola, ocupat en múltiples etapes històriques, durant 4000 anys d'història. 

Tal i com s’ha destacat des del mateix Museu, la commemoració dels 100 anys de les primeres accions de l’IEC a Olèrdola  vol reconèixer i difondre la tasca feta aleshores, i que fou clau pel coneixement científic, la salvaguarda del patrimoni i la promoció del monument. 

Entre els anys 1920 i 1928 l’Institut va realitzar una sèrie d’accions a Olèrdola, després d’una visita de Pere Bosch Gimpera i els seus col·laboradors el 1917 (Servei d’Investigacions Arqueològiques). A partir d’aquí és va definir una doble via de treball. Per una banda, la realització d’excavacions, dirigides per Matias Pallarès, va centrar els treballs en definir la cronologia de la muralla i la seva posada en valor, i l’existència d’un poblat iber. D’altra, la restauració de l’església preromànica i romànica de Sant Miquel, treballs dirigits per l’arquitecte Jeroni Martorell, cap del Servei de Catalogació i Conservació de Monuments de Catalunya. 

Aquelles intervencions varen marcar tota una dècada en la què el jaciment va millorar de forma notable i en va augmentar el coneixement i el valor patrimonial que les seguiren.  

2 visites guiades

La responsable de la seu d’Olèrdola del Museu d’Arqueologia, Núria Molist, destacava que l’inici de les actuacions de l’IEC va ser “una fita important” per Olèrdola i subratllava que el departament triés aquest centenari entre els 9 esdeveniments a commemorar durant aquest 2021. Aquest dissabte, els actes centrals de commemoració començaran amb dues visites guiades, a les 18.30h, que posaran èmfasi en els espais on l’IEC va intervenir.(àudio)

L’actuació decidida de l’Institut d’Estudis Catalans va ser aprofitada pel coneixement arqueològic i per donar valor al monument. També va suposar fer la planimetria i la topografia.(àudio)

Àmplia representació institucional

Després de les visites, a les 19.30h, es procedirà a l’acte institucional del centenari. Hi haurà la benvinguda del director del Museu d’Arqueologia de Catalunya, Jusèp Maria Boya Busquets; per continuar amb la presentació de l’acte a càrrec de la comissària del Centenari de les excavacions de l’IEC a Olèrdola, Núria Molist; i seguir amb la intervenció del president de l’Institut d’Estudis Catalans, Joandomènech Ros.Per acabar, hi haurà el descobriment d’una placa commemorativa.

L’acte comptarà amb la presència de Elsa Ibar, Directora General del Patrimoni Cultural; d’Àngels Torras, directora dels Serveis Territorials a Barcelona; Josep Manuel Rueda, director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural; Lucas Ramírez, Alcalde d’Olèrdola; i representants del Parc Natural del Garraf i Olèrdola, de la Diputació de Barcelona.

Núria Molist avançava que l’acte comptarà amb la presència de Montserrat Viadiu Pallarès, néta de Maties Pallarés, l’arqueòleg director de la recerca arqueològica de fa cent anys.

Núria Molist avançava que les actuacions a Olèrdola continuaran “posant més part de la muralla en valor”.(àudio)

Concert-espectacle de Lídia Pujol

I a les 8 del vespre es preveu l’inici del concert-espectacle de Lídia Pujol “Olèrdola, espai d’amor i llibertat”. És un espectacle adaptat per l’ocasió, de nova producció, inspirada pel que tots hem i estem vivint amb el covid-19. L’enyorança, el dolor de la pèrdua, la solitud, les situacions més extraordinàries mai viscudes globalment, ens conviden a transcendir els bàndols establint llaços entre veïns, personalitats i autoritats. Projectar el desig d’una abraçada i resistir-nos lliurement de fer-la per amor és un acte de responsabilitat i dignitat humanes. Cal incentivar aquesta Llibertat que no és el llibertinatge d’una reacció al tancament, ni la por al contacte. Aquesta “resistència” és un acte d’Amor.

El concert es realitzarà des d’un dels espais més privilegiats del jaciment d’Olèrdola, en una feixa propera a les restes medievals i la cisterna romana.

Totes les activitats són gratuïtes. La reserva prèvia és obligatòria en totes les activitats a mac.olerdola@gencat.cat

Escolta l'entrevista a Núria Molist, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

 

Document Actions