Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Acte de presentació a Sant Miquel del llibre dedicat a Josep Raventós Valldosera

La d’aquest dimarts ha estat la tercera presentació al municipi després dels actes fets a Moja i a Sant Pere Molanta

dimecres 25 abril 2018

El grup de Recerca Històrica de l’Ateneu Mogenc “Fem poble”, en elaborar el llibre dedicat a la figura de Josep Raventós Valldosera, tenia el propòsit prioritari de donar a conèixer a tot el municipi la trajectòria del qui fou el primer alcalde d’Olèrdola escollit per sufragi universal. Per això ha fet fins a tres actes de presentació, en els tres pobles històrics del municipi. El primer l’acollia Moja, durant el mes de gener; el segon s’organitzava per febrer a Sant Pere Molanta. I el tercer s’ha realitzat aquest dimarts al vespre, al Casal d’Avis de Sant Miquel.

Un dels continguts centrals de l’acte era el d’exposar una semblança biogràfica de Raventós Valldosera. Es va recordar que va néixer el 7de maig de  l’any 1886 a Cal Míliu de la Barquera i va morir el 17 de juny de 1941 a l’exili. Va ser president de la Societat Cultural “L’Amistat” de Sant Pere Molanta. Es va casar amb Maria Romeu Rovira i va tenir dos fills. Vinculat al republicanisme federal radical, l’any 1920 entra per primera vegada a l’Ajuntament com a conseller de la minoria, d’on serà destituït per la dictadura de Primo de Rivera.

Com a dirigent de la Unió de Rabassaires dins del municipi, dóna suport a ERC. Encapçalant la llista d’aquesta formació, és escollit alcalde en les eleccions de 1931 i és reelegit en les de 1934, sent el primer alcalde d’Olèrdola escollit per sufragi universal.

El govern estatal de la CEDA substitueix els ajuntaments escollits de manera democràtica en comissions gestores designades a dit. Amb la victòria del Front d’Esquerres, el febrer de 1936, es retorna la legitimitat als ajuntaments i Josep Raventós torna a l’alcaldia. Abans de l’entrada de les tropes de Franco, s’encamina cap a l’exili. Primer a Molins de Rei i després a França, on va morir el 17 de juny de 1941 al poble de Melun

El quadern  “Josep Raventós Valldosera. Alcalde d’Olèrdola i el context republicà  al municipi”, ha estat editat per l’Ateneu MOgenc, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Olèrdola.

Document Actions