Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Carme Forcadell defensa una visió feminista de la política en l’acte “Entre dones”

L’acte l’organitzava ERC d’Olèrdola i comptava també amb les intervencions de Fina Mascaró, Lourdes Mitjans, Carme Ortoll, Mercè Garcia i Marga Bertran
D'esquerra a dreta: Marga Bertran, Lourdes Mitjans, Fina Mascaró, Carme Forcadell, Carme Ortoll i Mercè Garcia
D'esquerra a dreta: Marga Bertran, Lourdes Mitjans, Fina Mascaró, Carme Forcadell, Carme Ortoll i Mercè Garcia

divendres 05 maig 2023

La participació de Carme Forcadell, expresidenta del Parlament de Catalunya, ha estat un dels principals reclams de l’acte “Entre dones”, que aquest dimecres a la tarda s’ha celebrat al Local Nou de Moja sota l’organització d’ERC d’Olèrdola i amb l’assistència d’un nombrós públic. Conduït per  Marga Bertran , regidora d’ERC a Gelida, l’acte comptava també amb les intervencions de Fina Mascaró, candidata a l’alcaldia d’Olèrdola per ERC; així com de tres dones implicades en l’educació i en iniciatives ciutadanes al municipi: Mercè Garcia, Carme Ortoll i Lourdes Mitjans.

Igualtat de gènere i educació

 L’acte va començar amb la benvinguda per part de la Fina Mascaró Bujaldón que agraïa l’assistència de totes les persones a la xerrada i va explicar que la Carme Forcadell va adquirir el compromís de tornar a Olèrdola fa uns anys i que la visita s’havia demorat pel temps que va estar empresonada per “permetre allò tan valuós com és el debat i la paraula allà on rau la sobirania del poble català, el Parlament”

La mateixa Fina Mascaró va explicar com es va gestar l’acte i quina va ser la petició de la Presidenta Forcadell: “parlar de dones”.  En demanar-ho a les quatre ponents, totes li van dir que sí, i totes van coincidir en què calia fer pedagogia i educació.

Marga Bertran, regidora de Gelida, va presentar i conduir l’acte que estava dissenyat en tres blocs, amb exposició i pregunta en cadascun d’ells.

Carme Ortoll  va intervenir en l’àmbit de l’educació, entenent-la com a eina de transformació social per a una societat més feminista. No només a partir de divulgació i conscienciació, sinó també en educació a la infància. Una de les reflexions provenia de que els infants amb més risc d’exclusió social acostumen a ser els més induïts en la violència del sistema patriarcal, especialment en les dones. Com es va mencionar, 3 de cada 5 dones preses havien patit algun cas d’abús sexual o violació. Ortoll assenyalava que  “no podem parar mai d’educar-nos, de formar-nos i d’aprendre, si el que volem és viure en una societat més justa, més amable, més inclusiva i més humana”

La Presidenta Forcadell abans de fer la seva aportació i reflexió va voler donar les gràcies a totes les persones assistents pel suport durant els anys a la presó i l’escalf que va rebre ella i la seva família en aquells moments tan durs. El públic li va respondre amb un ampli i sentit aplaudiment. Carme Forcadell va assenyalar que “les dones que vaig conèixer a la presó, abans de delinqüents, eren víctimes. Si no haguessin patit el que han patit,  de ben segur que no haurien delinquit”

Fina Mascaró posava l’accent en què “la igualtat de gènere està estretament lligada a l'educació, ja que és l'educació l'eina fonamental per assolir-la en totes les àrees de la societat”. Entenia que per canviar estereotips i conductes calia fer pedagogia i formació en tots els àmbits.

Marga Bertran defensava que“hem d'educar per a la igualtat de gènere perquè és la manera de reconèixer les capacitats dels nostres infants i joves sense tenir en compte el seu sexe, respectant la igualtat d'oportunitats i erradicant la discriminació per motius de gènere”

El segon bloc l’encetava Mercè Garcia , tot fent  notar que l’evolució en els rols no havia estat sempre de la mateixa manera. Indicava que l’exposició continuada dels infants a actituds i continguts masclistes (molts cops induïdes des de la pròpia cultura) portava a que el problema pogués estancar-se en les noves generacions. Amb tot, fent la comparativa amb 50 anys enrere, destacava que era evident que s’han fet grans avenços però que el camí a recórrer encara és llarg.

Una reflexió sobre les  societats paleolítiques i neolítiques va ser d’especial interès en l’explicació de Garcia. Defensava que, en les societats paleolítiques i de subsistència, el paper de la dona era més equitatiu que en les societats neolítiques degut a la repartició de poder. Els assentaments que varen sorgir al neolític proporcionaven poder que, en mans dels homes, van configurar la seva societat en aquest greuge comparatiu. Mercè Garcia subratllava que  “l'aplicació de mesures d'equitat ajuda a crear una mentalitat més plural en homes i dones. Per aquest camí arribarem a la igualtat real i crearem una societat més justa, més rica i més feliç"

Lourdes Mitjans va reflexionar sobre la posició de la dona en la societat, la bretxa salarial  entre homes i dones en llocs de feina, les cures compartides, aspiracions en posicions de poder i projectes vitals. Mitjans recordava que  "històricament la feina de la dona com a treballadora no ha estat massa reconeguda, el seu paper s'ha invisibilitzat i en canvi ha fet grans aportacions. Les dones anem tenint veu, avancem  i configurem realitats que temps enrere eren impensables".

Fina Mascaró exposava que es va fer  feminista quan de ben joveneta va veure les diferències de sou entre els homes i les dones quan ella anava a collir raïms “els homes cobraven més que les dones fent la mateix feina, pel fet de ser homes”.

Carme Forcadell compartia la màxima d’Àngela Davis “que diu que ser feminista és la idea tan radical de pensar que la dona és una persona. Jo pel que lluito és contra la discriminació”. Per  Forcadell “les dones hem de dir que sí a tot, ni que sigui ser presidentes d’escala, perquè hem de construir aquests referents.. Diguem que sí sense plantejar-nos-ho, perquè segur que ho farem bé”.

Després del  torn de preguntes del públic, durant la cloenda Fina Mascaró va manifestar que “tot i que des dels ajuntaments no tenim la competència amb l'educació cal estar-hi a sobre i col·laborar amb tot el que es pugui, donant recursos, subvencionant tallers de sexualitat, tallers d'educació emocional tant per alumnes com per al professorat. Per canviar estereotips i conductes hem de fer pedagogia, hem de fer formació en tots els àmbits.” Mascaró afegia que “dotar de recursos en l’ educació no és una despesa, és una inversió amb un gran retorn a la societat”

Carme Forcadell va tancar l’acte posant l’accent en l’educació , l’empoderament de la dona i la felicitat de les persones  subratllant el propòsit de posar la persona al centre de la política i “ parlar molt més de felicitat perquè, en definitiva, tots i totes volem ser feliços, no?  Posar les persones al centre de la política és fer política feminista”

Entrevista a Canal 20-Ràdio Olèrdola

En una entrevista mantinguda abans de  l’acte, Forcadell recordava a Canal 20-Ràdio Olèrdola l’estret vincle que manté amb Fina Mascaró. Van coincidir quan Forcadell presidia l’ANC i el febrer de 2014 va participar en un acte al mateix Local Nou. Forcadell reivindicava que el feminisme és “posar la política al servei de les persones” per assolir el benestar i la felicitat. (àudio)

Durant l’acte es van tractar reptes en l’àmbit de l’educació per la igualtat. En un món canviant “que demana molt als professionals”, Forcadell indicava que era molt important l’escola i l’entorn, especialment per la pressió social i el paper dels mitjans de comunicació. Per Forcadell, l’accent no s’ha de posar tant en “protegir a les noies” i sí en  “educar als nostres nois”.

Tal i com ja va expressar en una carta redactada quan estava a la presó i que va ser distribuïda en l’acte de commemoració del 8 de Març a Olèrdola l’any 2020, Carme Forcadell reclamava  aquest dimecres que en els llocs de decisió les dones hi siguin presents. Per això feia una crida a les dones a que facin un “pas endavant” i acceptin les responsabilitats. En aquest sentit, lloava les característiques de Fina Mascaró per ser una dona “preparada, valenta i decidida, que té molt clar el concepte feminista”.(àudio)

Preguntada sobre el moment polític que viu el país, Forcadell explicava que “hi ha ferides obertes” i per això ella intenta contribuir a “recosir el país”. Valorava que ara “no hi ha l’entusiasme”  d’altres moments, però es mostrava convençuda que ”la gent hi és” atès que “no hi ha menys independentistes” com així ho demostraria el fet que el vot independentista creix en cada elecció. Forcadell assenyala que ”la repressió pesa molt” però no ha aconseguit el seu propòsit. (àudio)

Per Fina Mascaró comptar a Olèrdola amb Carme Forcadell i haver organitzat l’acte “Entre dones” suposava assolir una fita important. La candidata a l’alcaldia per ERC subratllava els valors feministes que representa Forcadell.  (àudio)

Mascaró també es mostrava satisfeta de poder comptar en l’acte amb dones compromeses “amb el municipi , amb el país i amb la lluita per la igualtat”. Des d’ERC Olèrdola es considera que per “revertir la societat patriarcal” cal la intervenció de les institucions. Per això en clau municipal Mascaró fixava el propòsit d’aprovar un Pla d’Igualtat Municipal que vetlli per la igualtat d’oportunitats a Olèrdola.  (àudio)

Preguntada pel fet que ella sigui l’única dona que encapçala una de les quatre candidatures presentades a Olèrdola per les eleccions municipals, Mascaró valorava que era una situació que li costava d’entendre i que “no representa” la diversitat de la societat. 

Escolta les entrevistes a Carme Forcadell i a Fina Mascaró, realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Galeria d'Imatges

ActeERC2.JPG
ActeERC1.jpeg

Document Actions