Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Àgil processó de Sant Jaume en l’any de la seva estrena

En menys d’hora i mitja, la imatge del Sant entrava de nou a l’església

dimarts 28 juliol 2015

 

La Festa Major de Moja d’aquest 2015 ha comptat amb diversos moments excepcionals. La sortida al carrer de la imatge de Sant Jaume, reconvertint així la cercavila de dissabte al vespre en processó, serà sens dubte una de les activitats per les que serà recordada la Festa Major d’aquest any. Aprofitant aquest canvi també es variava el model de cercavila buscant que fos més àgil i s’evités les llargues esperes que fins l’any passat caracteritzaven l’acte. L’agrupació de balls populars i la Comissió de Festes s’havien fixat el propòsit de completar tot el recorregut en una hora i mitja. Des de la sortida del primer ball de la plaça de l’Església fins a l’entrada del sant de nou a l’església. La fita semblava inabastable si tenim en compte que s’incorporava un nou element, però es va assolir. Inclús amb alguns minuts de marge. Perquè això passés es van establir només quatre punts de ball i s’incorporava la figura dels organitzadors que vetllaven per la fluïdesa del recorregut.process2.JPG

La presència del sant tancant la processó es vivia amb expectació. Una seixantena de veïns i veïnes acompanyaven la imatge de Sant Jaume, amb torxes que no es van encendre fins a la meitat del recorregut. La comitiva la tancava una representació institucional, encapçalada per l’alcalde, Lucas Ramírez, i la regidora de cultura, Arantxa Torres. El Consell Pastoral va assumir l’organització d’aquest apartat de la processó. Un dels seus integrants, Jaume Casanelles, explicava que davant la il.lusió que els van transmetre quan els hi van proposar que el sant sortís “no podien dir que no”. Per Casanelles, la sortida del sant “fa festa”.(àudio)

A l’hora de decidir la participació del sant sortint al carrer durant la Festa Major, es va tenir molt en compte la solemnitat necessària i que la seva presència no fos concebuda com una comparsa festiva més. També es volia evitar que es donés més lentitud a l’acte.(àudio)

La processó començava minuts abans de les 8 del vespre, en acabar la missa. La imatge del sant era testimoni del primer dels balls de cada agrupació, a la plaça de l'Església. La limitació de punts de ball, la cura organitzativa i una major consciència dels participants van fer possible que la processó fos àgil. Tots els balls estaven de nou a la plaça de l’Església a un quart de 10. El sant es va situar davant la porta de l’església, altre cop mirant a la plaça, i llavors es va produir una ballada conjunta de tots els balls, a excepció dels Diables i el Drac, que per seguretat van actuar quan el sant ja estava a l’interior del temple. El model d’entrada del sant a l’església s’inspirava en l’entrada de Sant Fèlix a Vilafranca.Process3.JPG

La processó va permetre també seguir els gegants de Sant Pere de Vilamajor, que participaven en la Festa Major de Moja després de l’intercanvi fet amb les bastoneres “El Toc d’Olèrdola”. Les dues agrupacions van participar aquest mes de juny en la Festa Major dels catalans a Suïssa i van establir relació.

L’agrupació de Sant Pere Vilamajor portava tres peces. El gegant representava el rei Alfons I “El cast” i la geganta la dida Loreto,  una masovera que havia estat dida del rei. La tercera peça provinent de Sant Pere de Vilamajor era el gegantó “Quico”, que representa la figura d’un camperol que estiuejava a Sant Pere. El cap de colla dels geganters de Sant Pere de Vilamajor, Albert Climent, ens explica que la de dissabte era una cercavila “diferent” perquè no es ballava de manera continuada.(àudio)

Climent també destacava la varietat del seguici festiu de Moja.(àudio)

Iolanda Siles, de l’agrupació de balls populars i membre del “Toc d’Olèrdola”, indicava que el bon funcionament de la processó era fruit del treball conjunt.(àudio)

La proposta d’introduir el sant es va vincular a les millores introduïdes que han acabant donant més fluïdesa al recorregut.(àudio)

Un cop el sant era a l’interior de l’església, es va procedir al cant dels goigs en honor a Sant Jaume.process4.jpg

Escolta les entrevistes a Jaume Casanelles, Albert Climent i Iolanda Siles, realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Document Actions