Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Aprovat per unanimitat el Pla d’Igualtat de Gènere de l’Ajuntament d’Olèrdola

Té 4 anys de vigència i inclou 43 actuacions en 9 àmbits, amb el propòsit d’assolir la igualtat real entre homes i dones

dimarts 13 desembre 2022

El ple de l’Ajuntament d’Olèrdola, en sessió celebrada dimecres de la setmana passada, aprovava per unanimitat el Pla d’Igualtat de Gènere de l’Ajuntament.Tal i com resumia el regidor d’igualtat i diversitat, Pere Sadurní, el Pla té el propòsit d’assolir “ la igualtat real i efectiva” entre homes i dones dins l’Ajuntament. Després de la diagnosi elaborada per una empresa externa, el pla fixa 43 actuacions que es preveuen dur a terme en un període de 4 anys, en 9 àmbits d’actuació diferents. Entre els punts forts, s’assenyala que hi ha una percepció positiva en relació a disposar de les mateixes oportunitats i no existeix bretxa salarial. Entre els punts dèbils s’indica que no hi ha en la plantilla formació específica en igualtat de gènere.

Pere Sadurní exposava que una Comissió de Seguiment es reunirà semestralment per seguir el compliment del Pla.

El regidor del PSC, Jordi Pardo, en declaracions a l’emissora municipal de ràdio, defensava que també hi haguessin plans per garantir la igualtat per a col·lectius com les persones discapacitades.(àudio)

Marta Mestre, regidora no adscrita, lamentava que el Pla no s’hagués treballat amb l’oposició i desitjava que les mesures que conté s’apliquessin. (àudio)

La regidora de Junts per Olèrdola, Mari Carme Villanueva, agraïa les explicacions del regidor. En declaracions a Canal 20-Ràdio Olèrdola es preguntava si el Pla es feia “per quedar bé”. (àudio)

Des d’ERC, la regidora portaveu d’aquest grup, Fina Mascaró, recordava que s’havien ofert moltes vegades per participar-hi. El pla el definia com a “ben estructurat” i de la seva diagnosi destacava que més d’un 60% de la plantilla expressa  que hi ha comentaris de caràcter sexista. També va reclamar que es corregís el llenguatge sexista en la documentació de l’Ajuntament. A pregunta d’ERC, el regidor d’igualtat va assenyalar que són consistori tots els regidors i regidores. La qüestió la formulava ERC perquè el pla assenyala que la seva implantació s’ha de promoure des de tot el consistori, tot i que en la Comissió Informativa prèvia al ple es donava peu a una altra lectura, segons apuntava Mascaró. (àudio)

L’alcalde d’Olèrdola, Lucas Ramírez, subratllava que el Pla ha de permetre treballar la igualtat de gènere dins del consistori.(àudio)

El ple de l’Ajuntament d’Olèrdola també aprovava l’addenda al conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos per les obres de millora del camí de la Rasa Fonda.

Informacions de les regidories

En l’apartat d’informacions de les regidories, el regidor de patrimoni i turisme, Pere Sadurní, va exposar que el joc online “Vestigis” ja havia comptat amb 1.373 visitants. Són dades “bones, però volem augmentar més els visitants”, per això es farà una senyalització en l’inici de cadascuna de les 5 rutes.

Anna Boada, regidora de cultura i joventut, anunciava que a partir del mes de gener es preveia comptar amb un dinamitzador en l’àrea de Joventut. La voluntat és que pugui anar als tres nuclis.

Mireia Mancera, regidora de medi natural, explicava que fins el 2 de gener estaran prohibides les cremes de restes vegetals. També assenyalava que s’estaven acabant les tasques de poda en l’arbrat del municipi i que, després de reunir-se amb veïns, l’Ajuntament havia plantat 16 arbres i 40 plantes a la zona del Bosquet, netejant branques i fent una desbrossada selectiva. Mancera també va aclarir que el servei de recollida de poda i de restes vegetals  inclou també la recollida de restes de palmeres, en una saca diferent.

Juanma Samblás, regidor d’urbanisme i serveis municipals, explicava que s’havia iniciat la instal·lació de plaques fotovoltaiques a l’escola de Sant Pere Molanta. També informava que s’estava a punt d’aprovar la licitació per les obres de millora de l’enllumenat en polígons i zones esportives; i que es preveia portar a terme el canvi de comptadors de l’aigua, passant-los a la modalitat de telegestió, després d’haver-se procedit a fer-ho a Can Trabal. Samblás també indicava que des del 7 de desembre estan enceses llums de Nadal al municipi, enguany amb la novetat d’incloure també il·luminació nadalenca a la plaça del consultori i a la plaça Tedèum de Moja.

Lucas Ramírez exposava que el Servei Local d’Ocupació gestiona una borsa de treball que compta ara amb 122 persones inscrites. A més de donar serveis a les persones en situació d’atur, el Servei també manté contacte amb les empreses per conèixer les seves necessitats. L’alcalde també destacava el positiu impacte de la campanya “Bons Olèrdola”, que ha suposat una injecció de 132.000 € en el teixit comercial.

Precs i preguntes

A preguntes del PSC, el govern municipal va anunciar que el 19 de desembre es preveien obrir les àrees d’emergències de contenidors. Mireia Mancera explicava que caldrà sol·licitar els clauers d’accés. També a pregunta del PSC i d’ERC es va assenyalar que estaria “aparaulat” el traspàs de la concessió de la zona esportiva de Daltmar, mesura que permetria la Llei de Contractes.

Des d’ERC es va exposar que l’Ajuntament no havia realitzat cap acte com a institució per commemorar el 25 N. Hi havia hagut una concentració a iniciativa de la plantilla. Per això Fina Mascaró va adreçar-se al govern per manifestar “ de què serveix un Pla d’Igualtat si no l’acompanyeu d’actes”.  Des del Govern es va explicar que s’havien fet lectures de contes al Servei de Biblioteca Oberta. ERC també va preguntar per què només s’havien gastat 1.947€ dels 4.300 € que assignava a Olèrdola el Pacte d’Estat contra la violència de gènere. Sadurní va recordar que s’havia rebut una dotació “molt elevada” i que s’havien fet a les escoles diversos tallers per a les famílies i xerrades.

També a pregunta d’ERC, el govern va precisar que no es disposava d’informació suficient per demanar al registre cadastral detalls d’una vinya inclosa en les finques immatriculades per l’Església.

Els regidors i regidores acabaven el darrer ple de l’any desitjant a la població molt bones festes i feliç any 2023.

 

Document Actions