Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Aquest dissabte es presenta el quadern “Moja a través de la càmera: imatges d’abans i d’ara”

L’acte s’ha convocat al Local Nou, a les 18.00h. El quadern recull un centenar d’imatges antigues i permet comprovar com ha canviat el poble en 100 anys
Guillem Codorniu, membre del Grup de Recerca Històrica de l'Ateneu Mogenc
Guillem Codorniu, membre del Grup de Recerca Històrica de l'Ateneu Mogenc

dimecres 24 novembre 2021

L’Ateneu Mogenc compta amb un Grup de Recerca Històrica molt prolífic. En només quatre anys han editat publicacions que han permès apropar-nos al coneixement del passat, des del rigor i amb una clara vocació divulgadora. Així , les publicacions promogudes pel grup han contribuït a posar en valor  la tècnica educativa Freinet al Penedès i a les escoles d’Olèrdola, han permès conèixer la vida de l’alcalde del municipi durant el període republicà, en Josep Raventós Valldosera, o bé documentar i exposar l’origen i com es va construir l’església Sant Jaume de Moja.

Aquesta intensa activitat no l’aturen i ara presenten una nova publicació. El quadern “Moja a través de la càmera: Imatges d’abans i d’ara” , tota una joia en l’àmbit de les publicacions recents de temàtica local al Penedès perquè permet contrastar en imatges com ha canviat en 100 anys l’urbanisme d’un poble com Moja .

Guillem Codorniu, integrant del Grup de Recerca Històrica de l’Ateneu Mogenc, explicava que el llibre sorprèn perquè permet comprovar aquestes transformacions en la trama urbana del poble. Codorniu precisava que per a seleccionar el centenar de fotografies antigues que recull la publicació, han disposat de molt material. Aquestes imatges les han pogut obtenir gràcies a cessions de veïns, a la recerca d’imatges en mercats de segona mà com el de Sant Antoni de Barcelona, i als fons del Vinseum dipositats a l’Arxiu Comarcal.(àudio)

El llibre permet comprovar com han canviat carrers, places i l’entorn del poble a través de contrastar aquestes imatges de fa cent anys amb fotografies actuals, realitzades per Ignasi Blanca. Per a poder fer aquest exercici de comparació més atractiu, les imatges actuals han estat captades en el mateix lloc i perspectiva des d'on van fer-se  les fotografies de fa 100 anys.(àudio)

Gràcies al llibre podem saber que forces de les imatges de fa 100 anys que recull el quadern van ser encarregades per Josep Vendrell Morgades  amb el propòsit de ser venudes com a postals. El fotògraf va ser Josep Boxaderes.

La presentació oficial del quadern s’ha convocat ara però abans de la pandèmia, socis de l’Ateneu Mogenc ja el van poder tenir en una primera distribució d’exemplars després d’assistir a una assemblea de l’entitat. I és que, tal i com defineix Guillem Codorniu, aquest llibres ha estat” a la banqueta” esperant per sortir durant molt de temps.(àudio)

La presentació s’ha programat a les 6 de la tarda, al Local Nou de Moja. L’activitat és gratuïta, però és necessària la inscripció prèvia a l’adreça de correu electrònic ateneumogenc@gmail.com. El llibre es pot adquirir al preu de 15 € pels no socis i de 12€ `pels socis de l’Ateneu.

 La presentació permetrà conèixer els detalls de la gestació d’aquest laboriós i gràfic treball. També des del Grup de Recerca es preveu fer una crida perquè els veïns que ho desitgin puguin cedir temporalment les seves fotografies per després ser digitalitzades i així poder avaluar si a aquest quadern se li dona continuïtat amb un nou recull d’imatges que ampliï la visió que ens ofereix aquest “Moja a través de la càmera: imatges d’abans i d’ara”. 

Escolta l'entrevista a Guillem Codorniu, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

 

 

 

 

Galeria d'Imatges

Quadern-cartell.jpg

Document Actions