Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Aquest diumenge s’estrena al Local Nou de Moja el documental “8 dones d’Olèrdola”, realitzat per Carme Ortoll i Andreu Ortoll

A les 18.00h, al Local Nou de Moja, amb entrada gratuïta

divendres 18 març 2022

L’acte de commemoració a Olèrdola del 8 de Març, Dia Internacional de les Dones, s'ha programat aquest diumenge amb la projecció de “8 dones d’Olèrdola”. L’estrena d’aquest documental realitzat per Carme Ortoll Grífols i Andreu Ortoll Rius s’ha programat a les 6 de la tarda, al Local Nou de Moja. El treball compta amb el suport del conjunt del consistori d’Olèrdola i mostra, a través d’entrevistes, les vivències de 8 veïnes d’Olèrdola de diferents generacions i llocs de residència. S’hi recullen els testimonis de Claudina Marcè, veïna de Sant Pere Molanta que aquest mes de març ha fet 101 anys; Maria Rovira, de Viladellops; Montserrat Valls, de Sant Miquel d’Olèrdola;  Anna Maria Verge, de La Serreta; Paqui Paredes, de Moja; Alma Alaminos, de  Can Trabal; Roser Farré, de  Moja i Ainoa Debes, de Daltmar.

En una entrevista a Canal 20-Ràdio Olèrdola Carme Ortoll explicava que el documental és un “agraïment al poble d’Olèrdola” després d’haver-li encarregat l’Ajuntament que realitzés el parlament de commemoració del Dia de la Dona el 2021. Ortoll es recuperava llavors favorablement de les greus afectacions que li havia provocat la COVID l’any anterior i en el mateix parlament ja va anunciar aquest propòsit de fer el documental. Molt coneguda al municipi per haver estat directora i mestra de l’escola Circell, Ortoll ha participat en un centenar de publicacions educatives i va ser directora general d’educació infantil i primària. L’any passat el seu testimoni , difós en nombrosos mitjans d’abast nacional, es va convertir arreu del país en una referència inspiradora  de superació de la Covid 19. Amb el treball Ortoll té la voluntat “ de fer memòria” d’aquestes històries que serveixen per entendre també la història del municipi. Les dones triades per entrevistar al documental es van escollir amb el consens de l’Ajuntament. Ortoll explica que volien dones d’arreu del municipi, de diferents edats i que no haguessin ocupat responsabilitats públiques. (àudio)

Carme Ortoll trasllada a les 8 entrevistades quatre preguntes, però cada conversa és única i es tracten interessos diversos. Algunes d’elles manifesten sentiments molt íntims, amb molt de tacte. Amb el temps reconeixen que en algun moment van rebre un tracte discriminatori.(àudio)

Les quatre preguntes que Ortoll formula  a les 8 entrevistades  tenen a veure amb els aspectes de la vida que li fan estar orgullosa com a dona; què els hi agrada d’Olèrdola i què farien per millorar el municipi; si havien estat discriminades alguna vegada; i quines altres dones els hi havien fet avançar.

Andreu Ortoll Rius, nebot de Carme Ortoll, és director professional de fotografia i ha tingut cura dels aspectes tècnics del documental. Ell mateix explica que és un documental que reflecteix aquestes vivències de dones d’Olèrdola però que ben bé podrien representar a moltes altres dones del Penedès o Catalunya.(àudio)

Pere Sadurní, regidor d’Igualtat de l’Ajuntament d’Olèrdola, definia el documental com “un cant a la vida” i agraïa la feina desinteressada de Carme i Andreu Ortoll. Sadurní assenyalava que el documental és “un patrimoni del municipi” que des de l’Ajuntament s’intentarà difondre al màxim.(àudio)

Des de l’Ajuntament es vol agrair públicament la participació de les 8 dones d' Olèrdola que protagonitzen el documental “pel seu testimoni emotiu i ple de vida”.

Escolta les entrevistes a Carme Ortoll, Andreu Ortoll i Pere Saduní, realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Document Actions