Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Aquest diumenge s’inaugura l’exposició “Descobrint Olèrdola. 100 anys de les intervencions de l'IEC”

És la darrera de les activitats que commemoren el centenari de l’inici de les excavacions a Olèrdola de l’Institut d’Estudis Catalans

dimarts 09 novembre 2021

 

Aquest diumenge 14 de novembre, a la seu d’Olèrdola del Museu d’Arqueologia,  tindrà lloc l’acte de presentació de l'exposició commemorativa “DESCOBRINT OLÈRDOLA. 100 anys de les intervencions de l'IEC” . La mostra s’emmarca en els actes que durant aquest 2021 s’estan duent a terme amb motiu de l’efemèride del centenari de l’inici de les excavacions arqueològiques a Olèrdola per part de l’Institut d’Estudis Catalans, la qual ha estat inclosa en les commemoracions destacades de l’any 2021 pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

En aquesta exposició temporal es destaquen les intervencions arqueològiques i arquitectòniques dutes a terme fa 100 anys, en el context cultural, social i polític en què es van realitzar:  les primeres durant la Mancomunitat (1921) i les segones efectuades ja sota la Dictadura de Primo de Rivera (1926 i 1928). Les accions estaven enfocades sota tres eixos principals: la recerca de les restes arqueològiques, la conservació dels monuments i la valoració d’aquest patrimoni.

Núria Molist, responsable de la seu d’Olèrdola del Museu d’Arqueologia, definia com a “eclèctica” l’exposició i avançava que inclou material audiovisual i una selecció de peces trobades en les excavacions dels darrers anys, amb el propòsit de transmetre que el treball de recerca ha tingut continuïtat i s’ha ampliat.(àudio)

L’acte d’obertura de l’exposició, amb els parlaments de les autoritats, s’ha programat a les 12.30h. La visita lliure ja es podrà fer a les 12.45h. Abans de la inauguració de l’exposició s’ha programat, a les 11.00h, una visita teatralitzada al conjunt històric d’Olèrdola, de la mà d’alguns dels personatges que protagonitzaren aquelles primeres accions, Maties Pallarès i Jeroni Martorell.  A través d’espais patrimonials on l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va actuar entre els anys 1921 i 1928, la visita permetrà transportar-se a una època en la qual la recerca arqueològica fou pionera en el procés de documentació del jaciment d’Olèrdola.(àudio)

L’exposició estarà instal·lada a Olèrdola fins el mes de maig. Després es preveu oferir la mostra a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans.

Núria Molist considera que els actes realitzats per commemorar aquest centenari han contribuït a prendre consciència de la importància d’Olèrdola i de la seva tradició de recerca.(àudio)

Totes les activitats són gratuïtes. La reserva prèvia és obligatòria per a totes elles. Per a fer-ho, es pot trucar a algun dels telèfons del MAC d'Olèrdola( 93 890 14 20 / 675 78 29 36) o bé enviar un correu electrònic a : mac.olerdola@gencat.cat 

Escolta l'entrevista a Núria Molist, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

 

Document Actions