Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Aquest divendres es presenta al Local Nou el llibre “Els sindicats de Moja”

La publicació l’edita l’Ateneu Mogenc i és obra de Raimon Soler i Josep Tort

dimecres 18 gener 2023

 Aquest divendres a les 19.30h tindrà lloc al Local Nou de Moja l’acte de presentació del llibre "Els Sindicats de Moja. El moviment rabassaire i els orígens del Celler Cooperatiu, 1891-1936", a càrrec de Raimon Soler i Josep Tort, autors de la publicació. El quadern l’edita el grup de recerca històrica de l’Ateneu Mogenc i permet repassar els antecedents i els condicionants que van conduir a la constitució a Moja de dos sindicats els anys 1920 i 1921: el Sindicat d’Agricultors Sant Jaume de Moja i el Sindicat Agrícola de Moja. Un dels autors, Raimon Soler, explicava en una entrevista a Canal 20-Ràdio Olèrdola que es van produir dues línies de resposta per afrontar la crisi estructural que patia el conreu de la vinya a finals del segle XIX i inicis del XX. Una resposta va ser la creació de sindicats reivindicatius. L’altra línia es va centrar en l’impuls d’una via interclassista inscrita dins del cooperativisme. En el cas de Moja aquestes dues línies s’expressarien amb la creació de dos sindicats diferents, tot i que Soler avança que de vegades aquestes respostes “tenen coincidències”.(àudio)

La constitució de dues organitzacions es produeix en un poble que tenia 170 famílies empadronades, amb prop de 350 habitants.(àudio)

El llibre s’inscriu dins de la commemoració del centenari del celler cooperatiu de Moja, creat pel Sindicat Agrícola. L’edifici és de 1921 i el va projectar l’arquitecte Cèsar Martinell, considerat una referència de les anomenades “catedrals del vi”. Però , tal i com fa notar Soler, l’aspecte exterior del celler no és pas modernista i la façana és “austera”. Això s’explicaria perquè els grans propietaris no van participar en la creació del celler.(àudio)

Durant l’acte de presentació de llibre també s’inaugurarà l’exposició itinerant “Les col·lectivitats agrícoles al Penedès. 1936-1939”, realitzada per l’Institut d’Estudis Penedesencs i comissariada pels historiadors Ramon Arnabat i Guillem Puig.

Escolta l'entrevista a Raimon Soler, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Document Actions