Avança amb participació del sector l'elaboració el Pla de Desenvolupament Turístic d'Olèrdola
dimarts 05 març 2019
Una àmplia i diversa representació d’agents que intervenen en activitats turístiques a Olèrdola, entre restauradors, cellers, serveis i equipaments culturals, es reunia dijous al vespre al Local Nou de Moja per a participar en una jornada de treball dedicada a posar en comú una primera diagnosi del Pla de Desenvolupament Turístic d’Olèrdola.
A través d’una activitat que va afavorir la participació de tots els assistents, durant la trobada es va situar de manera clara el Conjunt Monumental d’Olèrdola com a equipament de referència per a ser visitat i potenciat, amb altres indrets d’interès com el poble de Viladellops, el Sant Sepulcre, miradors, masies històriques o la plaça de l’església de Moja. La història, la natura i el paisatge són tres dels conceptes més assenyalats a l’hora de definir els valors d’Olèrdola. Rafael de Villasante, arquitecte redactor del pla de Desenvolupament Turístic, destacava que havia estat una jornada de treball molt profitosa.(àudio)
Fortaleses i debilitats
La diagnosi assenyala que Olèrdola té fortaleses com l’emplaçament i la posició; el paisatge; l’enoturisme i la gastronomia; activitats i festes; extens patrimoni rural; patrimoni històric de primer nivell al país; marques reconegudes com “Olèrdola”, “Penedès” i “Barcelona”; i organitzacions diverses i actives.
Entre les debilitats, es fa notar que la dinàmica principal és la de visites d’un dia; infrautilització del patrimoni cultural i natural; pocs continguts digitals d’informació; manca de comunicació que arribi a un públic més ampli; desconnexió amb la marca “Olèrdola”; activitat vitivinícola deslligada de l’enoturisme; poca atracció comercial dels nuclis urbans; capacitat d’organització local amb poca transcendència; i pocs emprendiments relacionats amb la gestió turística.
Traçar estratègies conjuntes
Carla Coca, tècnica de turisme, valorava de manera satisfactòria la jornada i subratllava la importància de traçar estratègies conjuntes amb els agents que intervenen en el sector.(àudio2)
La responsable de la seu d’Olèrdola del Museu d’Arqueologia, Núria Molist, reconeixia que no havia estat cap sorpresa que s’assenyalés el Conjunt monumental d’Olèrdola com a visita que ningú es pot perdre si es visita el municipi. Entenia que aquest treball del Pla Turístic pot esperonar a la Generalitat a crear productes que s’han de desenvolupar i afegia la importància de planificar i treballar amb objectius comuns.(àudio 3)
El regidor de Turisme i Patrimoni, Pere Sadurní, avançava que el pla es preveu enllestir en dos mesos i inclourà un detallat pla d’actuacions per a desenvolupar el turisme a Olèrdola. Sadurní posava l’accent en què el Pla dona continuïtat al treball fet en aquest àmbit per l’Ajuntament, amb activitats com les rutes pel patrimoni o les caminades al Parc d’Olèrdola. També posava en valor l’adhesió al Consorci de Promoció Turística del Penedès i a la participació en el programa que permet disposar d’una tècnica especialitzada, de manera compartida amb altres 4 municipis. El regidor subratllava que, més enllà del paper emblemàtic del Conjunt Monumental, Olèrdola disposa de dues torres medievals, 5 esglésies romàniques i dos patrimonis de la humanitat.(àudio 4)
L’alcalde, Lucas Ramírez, feia notar que el Pla de Desenvolupament Turístic es podia realitzar gràcies al suport de la Diputació de Barcelona. Per Ramírez, el municipi disposa d’una molt bona base per a poder potenciar els atractius turístics del municipi.(àudio 5)
Les aportacions recollides en la jornada es tindran en compte a l’hora d’elaborar el document definitiu, que es preveu presentar properament en un acte públic obert.
Escolta les entrevistes realitzades a Rafael de Villasante, Carla Coca, Núria Molist, Pere Sadurní i Lucas Ramírez clicant aquí
19:10 del 21 de març de 2025