Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ban d’alcaldia amb mesures sanitàries per prevenir al municipi la grip aviar

Es recorda que és obligatori notificar qualsevol sospita de malaltia

dimecres 15 febrer 2023

El 10 de febrer de 2023, el Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya va detectar un brot de grip aviària en una granja d’Arbeca, a les Garrigues. Es el primer focus que es detecta aquest any a tot l’estat espanyol i va obligar a sacrificar 37.000 galls d’indi i 50.000 guatlles. A més, s’han immobilitzat totes les explotacions avícoles i d’ous en un radi de 10 quilòmetres.

El 10 de gener de 2022 es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya la Resolució ACC/14/2022, per la qual s'adopten mesures sanitàries de salvaguarda per prevenir la difusió de la influença aviària a Catalunya.

Les mesures són aplicables a tot el territori de Catalunya i són vigents fins el 20 d’abril  inclòs.

Aquest dimarts l’alcalde d’Olèrdola, Lucas Ramírez, ha signat un ban difonent l’adopció de les mesures sanitàries decretades per la Generalitat per prevenir la difusió de la grip aviar.

En el Ban s’indica que:

Queda prohibida la cria d'ànecs i oques amb altres espècies d'aus de corral.

Queda prohibida la cria d'aus de corral a l'aire lliure (es pot autoritzar si disposa de sistema per evitar entrada d'aus silvestres prèvia sol·licitud a la Secció de Ramaderia i Sanitat Animal dels Serveis Territorials d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural).

Queda prohibit el subministrament d'aigua a les aus de corral procedent de dipòsits d'aigua on puguin accedir aus silvestres.

Els dipòsits d'aigua situats a l'exterior necessaris per motius de benestar ambiental han de quedar prou protegits contra les aus aquàtiques silvestres, de manera que se n'impedeixi l'accés.

Es molt important l’obligació de notificar qualsevol sospita de la malaltia al telèfon 938170534 o correu electrònic aapenedes.daam@gencat.cat de l’Oficina de l’Alt Penedès del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya (DAAC).

 Es considera sospita d’Influença Aviària d’Alta Patogenicitat (IAAP) l’aparició d’algun dels següents signes: disminució del consum de pinso i aigua superior al 20%, disminució en la posta superior al 5% durant més de 2 dies consecutius, mortalitat superior al 3% durant una setmana i qualsevol signe clínic o lesió post mortem sospitós d’influència aviar (tos, esternuts, llagrimeig, descarrega nasal/oral, anorèxia, cianosi del cap, cresta o barbeta, edema facial, diarrea, simptomatologia nerviosa, lesions hemorràgiques, etc).

 Us informem que tots els particulars que mantenen aus de corral per autoconsum han de disposar del permís municipal corresponent.

 Una explotació avícola d’autoconsum és aquella en què es crien aus destinades exclusivament al consum familiar amb una capacitat inferior a 32 gallines ponedores d’ous per a consum o 210 kg de pes viu/l’any en cas d’avicultura de carn (que correspon a una capacitat d’entre 50 i 70 pollastres/any segons el pes dels animals). Aquestes explotacions han d’estar inscrites al Registre d’Explotacions Ramaderes de Catalunya i han de comunicar aquesta activitat a l’Oficina del DAAC que es troba a la Plaça de l’Agora s/n del Polígon Industrial Domenys II de Vilafranca del Penedès.

 

Document Actions