Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Campanya permanent d’identificació de nius d’oreneta a Olèrdola

Es crida a la ciutadania a identificar nius per així garantir la protecció de les orenetes

dimarts 07 setembre 2021

L’Ajuntament d’Olèrdola participa en el projecte d’identificació dels nius de les orenetes, promogut per Institut Català d’Ornitologia. El propòsit és el de garantir la protecció d’aquest ocell a partir de la identificació a casa nostra dels seus nius. La regidora de medi natural de l’Ajuntament d’Olèrdola, Mireia Mancera, recordava que l’oreneta és una espècie vulnerable protegida legalment i la destrucció o manipulació dels seus nius és denunciable i pot comportar de multes econòmiques a penes de presó. L’objectiu de la campanya és fer el recompte dels nius d’oreneta cuablanca que hi ha al municipi per fer seguiment d’aquesta espècie i alhora estudiar la seva evolució en el temps.  Mancera posa l’accent en la necessitat de protegir un ocell insectívor com l’oreneta i “d’harmonitzar-nos” amb l’entorn.(àudio)

L’oreneta cuablanca cria a pràcticament tots els pobles i ciutats de Catalunya, des del nivell del mar fins a la muntanya. Pel costum que té  de nidificar a les façanes fa que sigui una espècie de fàcil observació. És un excel·lent indicador ambiental i menja 530 insectes cada dia. Els propietaris que tenen a les façanes de casa seva un niu no tenen l’obligació d’identificar-lo, però un cop identificat, el niu passa a ser protegit pel cos d’agents rurals.(àudio)

Els nius estan protegits sempre, també fora de l'època de cria i encara que no estiguin ocupats. Per tant no es pot fer cap intervenció que pugui afectar ni destruir cap lloc de nidificació o refugi. En cas de fer obres a la façana, aquestes actuacions només es poden fer fora de l'època de nidificació i  cal sol·licitar una autorització excepcional al Departament de Territori i  Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya abans d'iniciar qualsevol actuació.  En cas de voler minimitzar possibles molèsties per la presència de nius en algunes façanes, els propietaris s’ha de comunicar als agents rurals i aquests elaboren una carta amb recomanacions d’actuacions.

Per participar en la campanya, els veïns d’Olèrdola que ho desitgin poden identificar els nius i fer una fotografia. Les dades i les imatges s’han de lliurar en un formulari de participació que es troba a la web de l’Ajuntament d’Olèrdola.

Per incentivar la participació, Mireia Mancera avançava que l’Ajuntament d’Olèrdola preveu aprovar properament les bases d’una convocatòria  per a l’atorgament d’algun obsequi per agrair la implicació dels veïnes en aquesta campanya. Les bases es preveuen aprovar en les properes setmanes.(àudio)

Totes les dades recollides seran registrades i es traslladaran al Cos d’Agents Rurals i a la web del projecte orenetes.

Podeu accedir al formulari d'identificació aquí

Podeu trobar més informació a www.orenetes.cat/  

 

Mireia Mancera, regidora de Medi Natural

Galeria d'Imatges

ManceraOk.JPG

Document Actions