Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament d’Olèrdola avança en la protecció com a zona humida del pèlag sorgit a l’antiga bòbila de Can Sogas

El seguiment d’especialistes constata l’excepcional biodiversitat que acull l’estany de La Saulonera

dimarts 15 febrer 2022

L’alcalde d’Olèrdola, Lucas Ramírez, confirmava durant el ple de l’Ajuntament d’Olèrdola del passat 1 de febrer que el pèlag sorgit de l’explotació de l’antiga bòbila de Can Sogas serà una zona que “quedarà protegida”. Ramírez indicava que després d’un litigi judicial hi ha l’acord verbal amb l’actual empresa propietària per a que aquests terrenys deixin d’estar qualificats com a zona industrial i d’extracció, en un primer pas per a que en un futur aquest àmbit es declari zona de protecció humida. L’alcalde anunciava que l’Ajuntament iniciaria el procediment per a modificar parcialment el planejament urbanístic per “tirar enrere” l’actual qualificació dels terrenys i poder així garantir la seva protecció. (àudio 1)

Des de l’any 2010 especialistes i agents rurals han fet seguiment continuat d’aquest espai del pèlag de la pedrera de “La Saulonera”, ubicat al costat del Maset del Sadurní i de l’empresa coneguda històricament com a Ceràmiques Sogas, a prop de Sant Pere Molanta. L’explotació de la pedrera va crear un estany d’una extensió aproximada d’1,5ha, amb aigües d’origen freàtic, aportacions pluvials i presumiblement també aportacions de la riera de Sant Marçal.

Un dels experts que han fet seguiment de l’espai és Humbert Salvadó, ornitòleg i professor de zoologia a la Universitat de Barcelona. En una entrevista a Canal 20-Ràdio Olèrdola, posava l’accent en l’excepcional biodiversitat que representa aquesta zona humida en el context del Penedès. Per Salvadó, és “una joia de tots que cal protegir”.  (àudio)

A la bassa de La Saulonera s’hi han detectat prop de 150 espècies autòctones d’ocells que utilitzen l’aiguamoll, incloent fins a 43 espècies aquàtiques. Humbert Salvadó feia notar que la protecció caldria estendre-la a l’entorn immediat del pèlag, protegint 10 ha més de vegetació.(àudio)

Els especialistes defensen que cal aprovar un Pla de Protecció que reguli els usos de l’espai, evitant  la seva degradació i un possible ús massificat. L’espai ha hagut de fer front a diferents “amenaces”, recordava Salvadó. La més recent l’avantprojecte de MAT que dibuixa una subestació en aquest espai. (àudio)

En un estudi de desembre de 2020 elaborat pel mateix Humbert Salvadó i Marc Peris, membre de l’Institut Català d’Ornitologia, s’assenyalava com a amenaces l’accés incontrolat, l’alliberament d’espècies exòtiques invasores, els abocaments de runa, la incertesa pels usos futurs o la caça. Per això Salvadó interpretava com a molt bona notícia l’anunci que feia l’alcalde en el darrer ple sobre l’acord verbal amb l’actual empresa propietària per protegir el pèlag.

En l’apartat de conclusions de l’estudi es defensa la regulació de l’ús i accés “de manera que pugui esdevenir un nou espai molt singular pels habitants del municipi, dels municipis veïns i de la comarca, d’alt valor ecològic i d’interès didàctico-pedagògic”. En l’estudi també es constata que el nombre de parelles d’aus aquàtiques reproductores és elevat “i en el cas de la fotja i del cabusset, són clarament superiors a altres espais com són els pèlags de Vilobí i el Llac de Can Codorniu “i aquests darrers anys “fins i tot supera significativament a l’embassament del Foix en aquest aspecte”. L’estudi fa una crida a abordar el més aviat possible les amenaces que hi ha sobre l’espai, tot subratllant que l’estany de La Saulonera representa “una oportunitat per al municipi d’Olèrdola de disposar d’una important àrea molt interessant per a l’educació ambiental i el gaudir de la natura”

Escolta l'entrevista a Humbert Salvadó, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí 

 

Document Actions