Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Carles Álvarez considera Sant Miquel "l'essència del somni olerdolenc"

Durant el pregó Álvarez va exposar vivències que l’han convertit en un enamorat de Sant Miquel
Carles Álvarez, en un moment del pregó
Carles Álvarez, en un moment del pregó

dilluns 15 octubre 2012


Una declaració d’amor al poble i a la seva gent. Així poden ser entesos alguns dels passatges del pregó de la Festa Major de Sant Miquel que, dijous a la nit, pronunciava Carles Álvarez. El local social Rossend Montané es va omplir de veïns que volien escoltar en directe a aquest veí de Sant Miquel, nascut a Moja, molt conegut per la seva implicació en la vida associativa del poble i per haver participat activament a la Plana Rodona, a l’antiga colla dels Diables  i ara a la Junta del Base Olèrdola.

Álvarez va elaborar un pregó ple de vivències carregades d’humanitat que exemplificaven l’estret vincle que ha anat teixint amb Sant Miquel. I ho va fer, a nivell formal, amb una pulcritud expositiva esquitxada de tocs literaris i d’alguna contundent sentència. Forces veïns, en acabar l’acte, convenien en qualificar el d’aquest 2012 com un dels millors pregons que s’han pogut escoltar a Sant Miquel en els darrers anys.

Només començar, Álvarez va explicar com es va negar inicialment a acceptar l’oferiment, però després va acabar accedint indicant que fer un acte així “alimenta la vanitat de les persones” i suposa també un reconeixement de que “alguna cosa s’està fent bé”. També va assenyalar que havia elaborat el pregó, en bona part, prenent notes en els seus viatges en cotxe de la feina a casa. En una declaració d’intencions, va defugir de la figura del pregoner espectacle per defensar la d’un pregoner més pròxim.

Evocant la percepció que tenia del municipi quan era un nen, va rememorar com els pobles de Moja i de Sant Miquel “vivien d’esquena”. Per a Álvarez, l’asfaltament i la millora de l’eix Rossend Montané, que uneix els nuclis del municipi, ha suposat un reforçament identitari d’Olèrdola. (àudio)

Gràcies al Toni, un company d’institut, Carles Álvarez va establir contacte directe amb Sant Miquel. De la seva època com a jugador de l’equip de futbol destacava com el va impactar Josep Anton Tubella, que contagiava  el seu ànim de fer coses pels altres. També va recordar que es va instal·lar a Sant Miquel el juliol de 1994, just la setmana del gran incendi. Participant en les tasques de suport a l’extinció del foc, assegura que va viure una gran experiència de solidaritat on tota Olèrdola va posar el seu granet de sorra.

El pregoner va rememorar el garatge de l’Antonio i la Rosita, ple de joguines de tot tipus, i  va tenir sentides paraules de record en homenatge al seu sogre. Reflexionant sobre la casualitat que el va portar fins a Sant Miquel, va subratllar que això li havia portat a conèixer a la Pilar, la seva dona, en el que havia estat la casualitat “més decisiva, més encertada i la que més satisfaccions” li ha reportat.

Álvarez creu que Sant Miquel, únic poble que porta el nom del municipi, és “l’essència del somni olerdolenc”. Per al pregoner, “si Olèrdola és el bressol del Penedès,  Sant Miquel és la mà que bressola Olèrdola”. (àudio)

Les festes també van tenir referències en el pregó de Carles Álvarez. Va considerar que tenen una raó de ser “anímica i social” i  va fer esment a la gran capacitat de fer festa dels miquelencs, dient que, com en els contes d’Asterix, sempre acaben al voltant d’una taula fent una celebració.

Del moment polític i econòmic general Álvarez en va fer algun compromès comentari defensant la necessitat de donar la veu al poble, tenint en compte que els que ara eren menors de 52 anys no havien tingut oportunitat de votar l’actual Constitució. Sobre la crisi, va valorar que les adversitats també desperten capacitats que teníem adormides. (àudio)

Álvarez va voler fer un públic reconeixement a la feina desinteressada que durant tot l’any realitza la Junta de la Societat La Lleialtat. I per acabar el pregó, es reservava una sorpresa que, després d’un breu desconcert inicial, va agradar i va comptar amb la complicitat de bona part dels presents. Álvarez va voler finalitzar el pregó amb un vals i convidant a les parelles a ballar, en el que seria el primer ball d’una Festa Major que va començar amb molt bon peu gràcies a aquest memorable pregó de Carles Álvarez.

Podeu escoltar el pregó íntegre, emès per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Document Actions