Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cinc peces emblemàtiques del jaciment d’Olèrdola es difondran en 3D per internet

El calze i la patena del segle X i el mil.liari romà reutilitzat al Pla dels Albats, entre els objectes seleccionats

dimarts 11 octubre 2016

La seu d’Olèrdola del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) participa en un projecte de documentació i difusió de les peces més singulars del patrimoni arqueològic de Catalunya a través de la tecnologia 3D.

El d’Olèrdola és el dotzè museu on es realitza el projecte, formant part de la xarxa de museus i jaciments arqueològics de Catalunya, l’Arqueoxarxa.
Cada museu fa una tria de 5 objectes rellevants de la seva col•lecció i l’arqueòleg Raúl Balsera realitza la fotogrametria, una tècnica d'última generació i baix cost amb uns resultats idèntics als que s'aconsegueixen utilitzant un escàner laser, però amb un acabat foto-realista de qualitat superior. D’aquesta manera es recompon la geometria de la peça reproduint-la amb fidelitat en el medi virtual.

Dues de les peces seleccionades a Olèrdola, el calze i la patena del segle X trobades a l’església de Sant Miquel, ja van formar part de la selecció de 12 objectes destacats que el Museu d'Arqueologia de Catalunya - Aqueoxarxa va difondre en 3d en motiu del Dia Internacional dels Museus 2016.

Es preveu que ben aviat totes les peces seleccionades seran consultables a internet, a través dels webs de cadascun dels museus i el de la mateixa Arqueoxarxa. D’aquesta manera serà una oportunitat perquè tothom arreu del món pugui conèixer millor el nostre patrimoni arqueològic, al mateix temps de ser un recurs d’estudi pels especialistes.

En el cas de la seu d’Olèrdola del Museu d’Arqueologia, a més del calze i la patena, també es difondrà en 3d la figura del cap de dimoni dels segles XIV i XV, fet de guix i ferro, trobada a la mateixa església de Sant Miquel. Gràcies a les recents excavacions a l’església de Santa Maria del Pla dels Albats, també es pot incorporar el mil·liari romà de pedra utilitzat per a la via Augusta i que va ser reutilitzat com a element de l’església. Finalment, una altra peça que es passa en 3d és una ara d’altar, de pedra calcària, de l’església de Sant Miquel.

Raúl Balsera realitzava els terballs a Olèrdola la setmana passada. En una entrevista a Canal 20-Ràdio Olèrdola resumia que feien un registre de materials emblemàtics per a que puguin ser consultables pels investigadors i pel públic en general.(àudio)

Balsera subratlla que “tots els jaciments són especials per si mateixos i únics”.(àudio)

La selecció de peces vol mostrar l’evolució i originalitat de la seu d’Olèrdola del Museu d’Arqueologia.(àudio)

Per a poder difondre en 3d una peça, són necessàries prop de 225 fotografies de l’objecte per a poder editar i oferir un producte òptim.

Escolta l'entrevista a Raúl Balsera, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Document Actions