Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Claudina Marcé explica que el “secret” per arribar als 100 anys és “treballar molt”

Aquesta veïna de Sant Pere Molanta “de tota la vida” ha repassat les seves vivències en una entrevista per Canal 20-Ràdio Olèrdola
Claudina Marcé, a la porta de casa seva a Sant Pere Molanta
Claudina Marcé, a la porta de casa seva a Sant Pere Molanta

dilluns 22 març 2021

 Treballar molt. Aquest és el secret per arribar als 100 anys, segons explicava en una entrevista a Canal 20-Ràdio Olèrdola la Claudina Marcé i Marcé, la veïna de Sant Pere Molanta que el passat 12 de març va fer 100 anys. Marcé recordava com de ben petita ja treballava “a jornal” per 6 pessetes, durant tot el dia. (àudio)

Amb el seu pare, va treballar com a “cafetera” de l’antiga Societat “La Unió”, despatxant els clients i posant a punt l’establiment. També va fer feines al camp en “la col·lectivitat” a la masia Porroig, durant la guerra. I, en acabar el conflicte bèl·lic, va assumir feines en el molí que regentava la seva família.

La Claudina guarda un clar record de com,després d’anar a escola al poble, a partir dels 9 anys va anar “a les monges” de Santa Anna desplaçant-se cada dia a peu fins a Vilafranca. (àudio)

La Claudina és vídua i mare de 3 fills. Té 5 néts i 3 besnéts. Arriba als 100 anys amb molt bon estat de salut i un excel·lent estat d’ànim. Viu sola a casa seva però cada dia està acompanyada de la seva família. La seva filla dina amb ella cada dia i els seus dos fills viuen molt a prop. Físicament, la dolència més important que pateix és la derivada d’un trencament de fèmur. Ella mateixa ho explica en l’entrevista i assenyala que no s’esperava arribar als 100 anys.(àudio)

Abans de l'esclat de la pandèmia per la COVID-19, Claudina Marcé assistia diàriament a la seu del Casal d'Avis de Sant Pere Molanta per a fer “la partida” de cartes. Espera poder-hi tornar aviat, perquè així, diu, es distreu.

Claudina Marcé també recordava que va estar molt contenta, el maig de 2017, quan va rebre la distinció “ Gent Gran amb mèrit” del municipi en la 2a Trobada de la Gent Gran d’Olèrdola.

Gràcies a la Caudina Marcé  i a la família Montserrat es va poder cedir una col·lecció de la revista Llum que elaboraven els nens de l’escola de Sant Pere Molanta seguint la tècnica Freinet, sota el mestratge de Josep Santaulària. Alguns d'aquests exemplars formen part de l'exposició "Quan la vida entra a l'escola. La Tècnica Freinet al Penedès (1934-1937)", que es pot veure al Vinseum de Vilafranca fins el proper 25 d'abril.

El mateix dia 12, l’alcalde d’Olèrdola, Lucas Ramírez; la regidora de gent gran, Anna Boada; i el portaveu del govern municipal, Jordi Catasús, es desplaçaven fins a casa de Claudina Marcé per a lliurar-li un ram de flors i una placa d’homenatge en nom de tot el municipi. Durant tot el dia, la Claudina, va rebre la felicitació de molts veïns del poble.

Escolta l’entrevista a Claudina Marcé, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Document Actions