Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Comença a Moja la substitució de les llumeneres del municipi

S’estima que el canvi a leds acabarà comportant un estalvi de consum superior al 50%

dijous 16 novembre 2017

Aquest dimarts han començat  els treballs de substitució de les llumeneres de  l’enllumenat públic municipal del poble de Moja. Durant quatre setmanes, es preveu completar la substitució de totes les 525 llumeneres que hi ha al poble, amb el propòsit de canviar-les per noves que incorporen  la tecnologia led.  L’actuació a Moja es realitza aprofitant una subvenció de 130.000 euros provinent de la Diputació de Barcelona. Durant el 2018 es preveu continuar l'actuació a la resta del municipi, excecutant-se així un ambiciós pla d'eficiència energètica que té una incidència directa en les finances de l'Ajuntament. I és que amb el canvi, es calcula que es podrà assolir un estalvi del consum elèctric superior al 50%, tal  i com assenyala  l’enginyer municipal, Manel Espachs.  Ara la factura de la llum que paga l’Ajuntament pel consum de l’enllumenat públic del municipi és de prop de 130.000 euros anuals. Quan la substitució a lluminàries es completi a tot el municipi s’estima que la despesa passarà a ser de 50.0000 euros. (àudio)llumaneres2.JPG

A Olèrdola, la xarxa d’enllumenat públic municipal la formen 1.900 punts de llum. Després de realitzar-se el canvi a leds de les llumeneres de Moja, a la resta del municipi el canvi estarà vinculat al nou contracte de manteniment de l’enllumenat que es tramitarà l’any 2018 i que inclourà aquesta inversió de posar les llumeneres leds. Amb leds, a més d’obtenir un estalvi considerable, també s’aconsegueix un color més càlid i uniforme de la llum en l’espai públic del municipi si es compara amb l’actual “color carbassenc “de les llumeneres de vapor de sodi.(àudio)

Més enllà  de l’estalvi en  consum i de l’increment en qualitat , un altre factor que fa encara més eficient el canvi és la reducció considerable de despeses de manteniment. Una làmpada de vapor de sodi té una vida útil de 12.000 hores, mentre que  en les de leds la durada estimada és de  50.000 hores. Si tenim en compte que cada any hi ha prop de 4.300 hores d’ús de les llumeneres,  la vida útil del punt de llum amb leds equival a 12 anys. A més, la garantia contractada amb l’empresa instal·ladora a Moja inclou aquest límit de 12 anys.(àudio)

El canvi a llumeneres led es farà al tot el municipi , a excepció de Can Trabal. En aquesta urbanització la instal·lació no està recepcionada  per l’Ajuntament d’Olèrdola. Però després de detectar importants deficiències,  es passaran a fer canvis de cablejat  i de llumeneres per resoldre els riscos de seguretat detectats .

Escolta l'entrevista a Manel Espachs, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Document Actions