Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Comencen les excavacions arqueològiques al Pla dels Albats

Aquest lloc emblemàtic de l’arqueologia medieval catalana s'estudia per primera vegada seguint una metodologia científica

dijous 09 juliol 2015

El Pla dels Albats, un barri extramurs medieval del Conjunt Monumental d’Olèrdola, és objecte d’excavacions arqueològiques aquest estiu. Per primera vegada, aquest lloc emblemàtic per a l’arqueologia medieval catalana, serà estudiat amb metodologia científica. Els treballs d’enguany han començat dilluns i s’allargaran fins el 25 de juliol. La intervenció es centra en l’àrea central del barri conformat per una església preromànica i una de romànica dedicades a Santa Maria, envoltades per la coneguda necròpolis de tombes antropomorfes tallades en la roca coneguda com a Pla dels Albats.

Les excavacions al Conjunt Monumental d’Olèrdola, gestionat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, s’havien centrat fins ara en l’adequació de l'entrada al recinte, l’església de Sant Miquel, el Castell, la muralla romana i unes cases medievals, en funció de l’estat de conservació de les restes monumentals i arqueològiques conservades.

La intervenció, liderada per la Universitat de Barcelona i el Museu d’Arqueologia de Catalunya, s’emmarca dins el projecte de recerca 2014-2017 ECLOC un projecte que es centra en el procés de vertebració del territori entre els segles VIII i XI a partir de tres diferents tipus d’aglomeracions: Sant Quirze de Colera/Sancti Cirici de Colera (una església amb cementiri i hàbitat monàstic), Sidillà/Sidilianum (una església amb cementiri i un vilarge rural) i Olèrdola/OlerdolaSancta Maria foris muros/Pla dels Albats– (una església amb cementiri i hàbitat suburbial).

Un dels atractius d’Olèrdola en les excavacions és que és dels pocs indrets que es conserven a la península Ibèrica que permeten definir aquest urbanisme sense interferències d'ocupacions posteriors, doncs va ser abandonada a principis del segle XII després d'un atac almoràvid, restant només en ús l'església de Sant Miquel.Núria Molist, codirectora de les excavacions, subratllava aquest paper destacat d’Olèrdola en l’arqueologia medieval catalana. (àudio)

Un dels propòsits de la campanya és el de determinar a quin tipus d’edifici correspon l’estructura trobada prop de l’església romànica de Sant Maria del Pla dels Albats. Una de les hipòtesis és que sigui una església preromànica.(àudio)

Un altre dels centers d’interès és la descoberta de noves tombes que aportin dades essencials per conèixer la població medieval que habitava el barri extramurs i comparar els resultats amb les dades proporcionades pels individus que habitaven l’interior del recinte, inhumats entorn l’església de Sant Miquel (cementiri excavat entre els anys 2005 i 2007).(àudio)

Entre la desena d’arqueòlegs i d’estudiants d’arqueologia que treballen en aquesta campanya hi ha Judit Muñoz, veïna de Sant Petre Molanta, que està acabant a Anglaterra un màster d’arqueologia. Treballar en aquesta campanya li suposa un vincle emocional afegit perquè és com “descobrir els avantpassats del teu propi poble”.(àudio)

En aquesta primera setmana de treballs, els arqueòlegs conviuen amb els joves que participen en l’Aqueocasal. La intervenció dels joves ha estat decisiva aquests darrers dies per a trobar tombes i descobrir elements urbans a l’entorn de l’església, com una sitja que ara s’està netejat.

Escolta les entrevistes a Núria Molist i a Judit Muñoz, realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Document Actions