Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Congelades les ordenances fiscals de l'Ajuntament d'Olèrdola pel 2019

El ple d'aquest dimarts també aprovava el projecte definitiu del camí de vianants de Sant Pere a Can Ferran

dimecres 17 octubre 2018

Amb els vots favorables d’Alternativa per Olèrdola, l’abstenció del PDeCAT i el pronunciament contrari d’ERC, el ple de l’Ajuntament d’Olèrdola ha aprovat aquest dimarts al vespre les ordenances fiscals pel 2019.

L’únic canvi rellevant és el de fer compatibles les bonificacions per ús continuat de les deixalleries i per autocompostatge, que sumades suposarien un una reducció del 35% en la taxa d’escombraries.

Un altre canvi suposa introduir l’import del lloguer del camp de futbol, que per error no va aparèixer en la publicació de les ordenances fiscals d’aquest 2018.

Des del govern es posa l’accent en què les taxes i els impostos municipals es congelen, tot i que l’ajuntament ha augmentat serveis els darrers anys. Així ho valorava l’alcalde, Lucas Ramírez, en una entrevista per Canal 20-Ràdio Olèrdola en finalitzar el ple. (àudio)

ERC reclamava que el gravamen de l’IBI passés del  0’75 al 0’71 per a situar-lo en la mitjana del Penedès i que la taxa de les escoles bressol es fixés segons la renda familiar. Fina Mascaró, regidora portaveu d’ERC, valorava que “les ordenances no es treballen” i entenia que el romanent de l’Ajuntament “permetria que moltes de les ordenances s’ajustessin a benefici dels veïns”. També  defensava que les bonificacions per pocs ingressos en la taxa d’escombraries no es limitessin als majors de 65 anys.

Mascaró recordava que propostes de modificació de les ordenances, com la rebaixa del gravamen de l’IBI o l’estudi per a fixar la taxa de les escoles bressol en funció de la renda familiar, ja havien estat presentades l’any passat.(àudio)

Xavier Serramià, regidor d’Hisenda, indicava que en tot el mandat no s’ha pujat l’IBI , mentre que l’increment acumulat de l’IPC ha estat del 4’9%. També subratllava  que la revisió cadastral es feia per justícia fiscal i va assenyalar que els canvis introduïts en algunes taxes estaven avalats pels informes tècnics de la Diputació , que és la referència a l’hora d’elaborar les ordenances. També li semblava ”poc seriós” que es proposessin per a les escoles bressol les mateixes taxes que a Vilafranca “quan són municipis amb situacions que no tenen a res a veure” i va afegir que  “abans de les preinscripcions” es faria la modificació. Serramià resumia que les ordenances han estat “pensades per a benefici dels veïns” i s’havia “abaixat la pressió fiscal”.

El PDeCat no va exposar en el ple els motius de la seva abstenció. En acabar la sessió, en una entrevista a l’emissora de ràdio municipal, la regidora Mari Carme Villanueva explicava que no havien participat en la proposta i que els veïns no tenen la percepció de que els impostos estan congelats.(àudio)

El ple també aprovava el projecte definitiu del camí de vianants entre Sant Pere Molanta i el barri de Can Ferran. Amb el propietari dels terrenys afectats es preveu aprovar un conveni per a evitar l’expropiació forçosa i així poder licitar les obres el més aviat possible, segons explicava Juanma Samblás, regidor d’urbanisme.

El ple també va aprovar una modificació de pressupost , amb els vots a favor d’Apo i PDeCAT i el vot en contra d’ERC, que incorpora el pagament de la quota per a formar part de l’AMTU, l’Associació de Municipis amb Transport Urbà.

En acabar formalment la sessió però sense abandonar els regidors els seus llocs al saló de sessions, la regidora Fina Mascaró va pronunciar una declaració en record i reconeixement a Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, que just aquest dimarts complien un any a presó. Mascaró va assenyalar que són “dues persones innocents empresonades només per intentar dissoldre una manifestació  pacífica”. En la declaració d’ERC també es va incloure un reconeixement a la feina dels Jordis “per impulsar que la ciutadania pogués votar”. Tant el grup del PDeCAt com el d’ApO van subsciure aquest pronunciament d’ERC. Des d’ApO s’explicitava el rebuig a que s’empresoni a gent “perquè pensin diferent” .

Escolta íntegre el ple, enregistrat i emès per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Escolta les entrevistes de valoració del ple, realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola, a Mari Carme Villanueva, Fina Mascaró i Lucas Ramírez clicant aquí

Document Actions