Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Crida a la col·laboració ciutadana per combatre el bernat marró marbrejat

No representa cap risc per a les persones ni els animals, però afecta arbres i cultius. Durant la tardor aquest insecte busca refugi als edificis

dimecres 28 octubre 2020

 

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, amb el suport dels municipis, realitza un seguiment  per prevenir i controlar la plaga de bernat marró marbrejat. Aquest insecte pot afectar arbres fruiters i ornamentals, així com cultius agrícoles i extensius.

El Departament ha recordat que durant la tardor és quan aquest insecte  busca refugi als edificis urbans i construccions diverses per passar-hi l’hivern; tot i que és molest i crea alarma, no pessiga les persones i no representa cap risc per a les persones ni els animals.

Seguint les recomanacions del Departament d’Agricultura, des de l’Ajuntament d’Olèrdola  es demana la col·laboració de la ciutadania. És molt important que les persones tinguin clar que han de destruir els individus capturats, ja que això ajudarà a controlar-ne les poblacions i aquest fet beneficiarà la sanitat dels nostres conreus. Aquests insectes es poden capturar amb relativa facilitat amb un aspirador o escombrant-los a primera hora del matí o a darrera hora del dia, ja que en aquests moments es mouen més lentament a causa que la temperatura ambiental és més baixa; al migdia, estan més actius, costen més de capturar i volen.

Un cop capturats, es poden submergir en aigua i sabó o, simplement, deixar-los dins d’una bossa exposats al sol. No és recomanable l’ús de productes insecticides.

  Bernat Marbrejat

La xinxa Halyomorpha halys és un insecte d’origen asiàtic present en diversos països d’Europa. Es desenvolupa i es reprodueix en un gran nombre de plantes i arbres d’espais verds, i quan arriba la tardor busca refugi als edificis urbans i construccions diverses per passar l’hivern. 

El bernat marró marbrejat desenvolupa el seu cicle anual en dues fases. La fase de primavera i estiu, en la qual s’alimenta i reprodueix a les plantes, i la fase de tardor i hivern, que és quan hiverna i no necessita alimentar-se.

Darrerament ja s’han trobat individus d’aquesta plaga al Penedès

Document Actions