Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Crida a la implicació de tothom per erradicar les violències masclistes

Així ho recull la declaració institucional amb motiu del 25N que s’ha llegit aquest divendres al matí a l’Ajuntament d’Olèrdola

divendres 24 novembre 2023

Amb l’increment del rebuig social i la “fermesa de la resposta institucional” no n’hi ha prou per erradicar la violència masclista. Cal la implicació de tothom. Aquesta crida és un dels missatges més rellevants que inclou la Declaració Institucional amb motiu del 25 N, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones. A Olèrdola, la lectura de la declaració ha tingut lloc aquest divendres al matí, al Saló de Plens de l’Ajuntament, dins dels actes que es fan aquest 2023 al municipi per commemorar el 25N. Fina Mascaró, regidora d’igualtat i feminismes i alcaldessa d’Olèrdola, ha estat l’encarregada de donar lectura a un text que ha estat subscrit per la Generalitat, la Delegació del Govern de l’Estat, les diputacions i les entitats municipalistes que agrupen als ajuntaments catalans: Associació Catalana de Municipis, Federació de Municipis de Catalunya i Associació de Micropobles de Catalunya

En la declaració s’assenyala que en les darreres dècades “hem viscut al nostre país un canvi profund en el rebuig social a aquesta violència estructural contra les dones”, fruit d’una intensa lluita feminista. Però s’indica que amb aquest augment del rebuig social “i la fermesa de la resposta institucional no n’hi ha prou”.

El text recull que tenim encara “molt normalitzades actituds i comportaments masclistes de menyspreu, ridiculització, control o dominació envers les dones i els seus cossos”. I massa sovint “encara costa desprendre’s dels estereotips sobre les víctimes i sobre els agressors, dels dubtes sobre la intenció de la víctima o supervivent que denuncia la situació de violència i de la complicitat o camaraderia amb l’agressor”.

El silenci i la inacció no són respostes neutrals

En referència al cas Rubiales, el text assenyala que “tothom ha pogut veure igualment que, amb el clam “#S’haAcabat”, les jugadores de futbol no denunciaven només aquests fets, sinó que posaven el focus en un conjunt de desigualtats que cal adreçar per garantir la no-repetició i per fer efectiva la igualtat”. La declaració indica que “aquest és el pas que necessitem fer totes i tots cada dia per acabar amb les violències masclistes. El silenci i la inacció no són respostes neutrals, sinó que donen suport a l’agressor, a la impunitat i a la reproducció de les violències”.

La declaració subratlla que “totes i tots tenim també un paper cabdal en la resposta immediata després de la violència”. Com a amiga o amic, familiar, company o companya de feina, veí o veïna, “podem ajudar a qui ho està patint a identificar els indicis de la violència patida o dels factors de risc per la seva vida”. És especialment important donar-li suport emocional, ajudar-la a superar la por, l’aïllament, la vergonya o el sentiment de culpabilitat que pot provocar la violència viscuda, assegurant-li que no és culpa seva, que som al seu costat i que la podem acompanyar als serveis especialitzats que es troben arreu del país o trucar al telèfon 900 900 120.

La declaració conclou que “per erradicar les violències masclistes, és imprescindible la implicació de tothom” i fa una crida a prendre partit “per aturar d’una vegada per totes la principal vulneració dels drets humans de les dones i per acabar amb el seu últim responsable: el patriarcat i la ideologia masclista que el sustenta”

Un cop finalitzada la lectura de la declaració, Fina Mascaró subratllava la importància d’implicar-se i donar suport a les víctimes.(àudio)

Impuls de la commemoració del 25N a Olèrdola

Aquest 2023 a Olèrdola s’ha viscut un impuls evident a la commemoració del 25N, amb tallers per a joves i la il·luminació de color lila de la façana de l’edifici consistorial com una de les novetats. Fina Mascaró anunciava que aquest cap de setmana també es preveu il·luminar de lila la torre de Moja i que aquests dos edificis de referència s’il·luminarien en diferents moments de l’any per commemorar dates assenyalades.(àudio)

La lectura d’aquest divendres s’ha avançat respecte a l’horari inicial anunciat perquè l’alcaldessa ha estat convocada aquest mateix divendres al migdia al Parlament de Catalunya a participar en una “sessió de dones”.(àudio)

La lectura del manifest ha comptat amb l’assistència de treballadores i treballadors de l’Ajuntament d’Olèrdola, dels membres del govern municipal Jordi Pardo, Jordi Álvarez i Sergi Martínez, i  del portaveu del grup d’ApO, Jordi Catasús.

Pots consultar la declaració institucional del 25N clicant aquí

Escolta l’entrevista a Fina Mascaró, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí 

Document Actions