Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Crida a prevenir i controlar el bernat marró marbrejat

Aquesta plaga afecta arbres fruiters i ornamentals, així com cultius hortícoles i extensius

dimarts 04 agost 2020

 

 

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat ha fet una crida a prevenir i controlar la plaga de bernat marró marbrejat. Aquest insecte pot afectar arbres fruiters i ornamentals, així com cultius agrícoles i extensius.

El Departament  i l’IRTA  continuen treballant en el seguiment, estudi i control de la plaga del bernat marbrejat (Halyomorpha haly). Aquesta plaga es va detectar a Catalunya l’any 2016 a Girona i des de llavors s’ha anat estenent per diversos municipis, especialment del litoral català.

La plaga en aquests moments es localitza principalment a l’entorn urbà, però hi ha el perill que comenci a afectar els cultius agrícoles durant l’estiu, principalment fruiters i hortalisses, i provoqui danys greus. Per aquest motiu, el Departament d’Agricultura, en col·laboració amb l’IRTA, està duent a terme un seguiment intensiu i estudis sobre aquesta nova plaga. També s’han tramès escrits als ajuntaments i es treballa en col·laboració amb moltes Associacions de Defensa Vegetal (ADV) per prospectar el territori.

 Bernat Marbrejat

La xinxa Halyomorpha halys és un insecte d’origen asiàtic present en diversos països d’Europa. Es desenvolupa i es reprodueix en un gran nombre de plantes i arbres d’espais verds, i quan arriba la tardor busca refugi als edificis urbans i construccions diverses per passar l’hivern. 

El bernat marró marbrejat desenvolupa el seu cicle anual en dues fases. La fase de primavera i estiu, en la qual s’alimenta i reprodueix a les plantes, i la fase de tardor i hivern, que és quan hiverna i no necessita alimentar-se.

Darrerament, ja s’han trobat individus d’aquesta plaga en cultius d’hortalisses del Parc Agrari del Baix Llobregat i en fruiters de l’Alt Empordà, tot i que en cap d’aquests casos encara no s’han detectat danys.

El Departament ha editat una guia tècnica per conèixer millor la plaga i els mètodes de control més eficaços

Document Actions