Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Dijous 18 de gener es presenta el llibre dedicat a la figura de Josep Raventós i Valldosera

El llibre és obra del grup de Recerca Històrica de l’Ateneu Mogenc i la presentació es farà al Local Nou, a les 20:00h.

dilluns 08 gener 2018

Dins dels actes de les Festes d’Hivern de Moja, el proper dijous 18 de gener a les 20:00h s’ha programat al Local Nou l’acte de presentació del llibre “Josep Raventós i Valldosera. Alcalde d’Olèrdola i el context republicà”. El llibre ha estat editat per l’Ateneu Mogenc, amb el suport de l’Ajuntament d’Olèrdola, i és obra del Grup de Recerca Històrica de l’Ateneu.En les seves pàgines es repassa la vida i l’acció política de Josep Raventós Valldosera, primer alcalde d’Olèrdola escollit per sufragi universal durant la 2a República. El pròleg del llibre és obra de Lluís Puig, conseller de cultura de la Generalitat cessat en aplicació de l’article 155.

Josep Sesma, un dels integrants del Grup de Recerca Històrica de l’Ateneu Mogenc, avança que el llibre té com a eix la figura de Josep Raventós “però situant-lo en el context de l’època per així entendre millor la seva activitat”. Així, en el llibre també es fa referència a fets rellevants pel municipi com l’inici de l’enllumenat públic durant el període republicà,la visita a Olèrdola de personalitats com Francesc Macià o bé els mètodes de renovació pedagògica aplicats al municipi durant la República.(àudio)

Raventós Valldosera va néixer l’any 1886 a Cal Míliu de la Barquera i va morir el 17 de juny de 1941 a l’exili. Va ser president de la Societat Cultural “L’Amistat” de Sant Pere Molanta. Es va casar amb Maria Romeu Rovira i va tenir dos fills. Vinculat al republicanisme federal radical, l’any 1920 entra per primera vegada a l’Ajuntament com a conseller de la minoria, d’on serà destituït per la dictadura de Primo de Rivera.

Com a dirigent de la Unió de Rabassaires dins del municipi, dóna suport a ERC. Encapçalant la llista d’aquesta formació, és escollit alcalde en les eleccions de 1931 i és reelegit en les de 1934, sent el primer alcalde d’Olèrdola escollit per sufragi universal.

El govern estatal de la CEDA substitueix els ajuntaments escollits de manera democràtica en comissions gestores designades a dit. Amb la victòria del Front d’Esquerres, el febrer de 1936, es retorna la legitimitat als ajuntaments i Josep Raventós torna a l’alcaldia. Abans de l’entrada de les tropes de Franco, s’encamina cap a l’exili. Primer a Molins de Rei i després a França, on va morir el 17 de juny de 1941 al poble de Melun.

En un acte d’homenatge realitzat el 17 de juny passat, es va descobrir al barri de Can Torres un monòlit amb una placa que fa constar que Josep Raventós Valldosera va ser “el primer alcalde d’Olèrdola escollit per sufragi universal” i va ser “defensor dels drets dels rabassaires i dels ideals de la República”. L’Ajuntament va penjar una fotografia de Raventós Valldosera al saló de sessions, en l’espai que acull les imatges dels alcaldes del municipi.

Des del grup de Recerca Històrica de l’Ateneu Mogenc, es considera que el coneixement de la història pot contribuir a “aprendre dels errors i a homenatjar i reconèixer a persones que van patir situacions límit”, tal i com assenyala un dels membres del grup, Josep Tort.(àudio)

Un altre dels integrants del grup de Recerca Històrica, en Jordi Catasús, destacava que el propòsit és el de “treure de l’oblit la figura de Josep Raventós”.(àudio)

L’Ateneu Mogenc preveu fer en els propers mesos actes de presentació del llibre en d’altres nuclis del municipi.

Escolta l'entrevista a Jordi Catasús, Josep Tort i Josep Sesma, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Document Actions