Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Dijous es presenta el quadern “L’església Sant Jaume de Moja. Fets i orígens”

El treball l’edita l’Ateneu Mogenc i l’acte de presentació coincideix amb el 150 aniversari de la consagració del temple

divendres 09 juliol 2021

La primera de les propostes de la Festa Major de Moja 2021 és la presentació del quadern “L’església Sant Jaume de Moja. Fets i orígens”. L’acte s’ha programat a la mateixa plaça de l'Església dijous de la setmana que ve, 15 de juliol, a les 8 del vespre. El quadern l’edita l’Ateneu Mogenc “Fem Poble” i suposa el tercer treball publicat de la col·lecció “Quaderns d’Història” que elabora el Grup de Recerca Històrica de l’entitat.

No s’autoritza l’ ampliació de la capella de Sant Cugat i es construeix el nou temple

Josep Tort, integrant del Grup de Recerca Històrica, explica que l’origen d’aquest treball col·lectiu cal situar-lo en el suggeriment que va fer Pere Mitjans d’editar un material per a difondre durant els dies d’obertura al públic de la capella de Sant Cugat. En l’inici de la investigació es va comprovar que fa just 150 anys, el 15 de juliol de 1871, es va consagrar l’església de Sant Jaume. Durant la recerca es va poder comprovar com la intenció inicial del Bisbat era la d’ampliar la capella. Però el Govern Civil no ho va autoritzar adduint que calia preservar un monument romànic.(àudio)

En el treball es publica documentació inèdita obtinguda de l’Arxiu Nacional de Catalunya, de l’Arxiu del Bisbat o de l’Arxiu del Col·legi d’Arquitectes. S’hi poden trobar els plànols del temple, obra de l’arquitecte Antoni Granell, així com els projectes descartats d’ampliació de la capella de Sant Cugat.(àudio)

El quadern també conté un apartat que detalla com eren les pintures que l’artista Ferrer Pino va pintar al temple el 1926. L’obra va ser destruïda durant la Guerra Civil i després es va reconstruir, mantenint la temàtica però sense ser idèntica a l’obra original. El resseguiment d’aquest tret distintiu de l’església s’ha pogut fer gràcies al treball del professor Antoni Boladeras, que va dedicar la seva tesi a l’obra de Ferrer Pino.

Josep Tort també avança que el llibre està dedicat a la memòria de Joan Mitjans, veí de Moja mort recentment. El seu va ser un dels testimonis que es van recollir per a fonamentar el quadern.(àudio)

Escolta l’entrevista a Josep Tort, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Document Actions