Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Dimecres es presenta el quadern “Les escoles republicanes a Olèrdola. Freinet i les paraules dels nens”

Editat per l’Ateneu Mogenc, és obra d’Albert Taulé i Mercè Garcia
Albert Taulé, Guillem Codorniu i Mercè Garcia
Albert Taulé, Guillem Codorniu i Mercè Garcia

divendres 22 novembre 2019

 

Dins la voluntat de l’Ateneu Mogenc de donar continuïtat als seus projectes de recerca i de difusió històrica, l’entitat edita el quadern “Les escoles republicanes a Olèrdola. Freinet i les paraules dels nens”. La publicació es presenta dimecres de la setmana que ve,  a dos quarts de 8 del vespre, al Local Nou de Moja i comptarà amb les intervencions dels seus coautors, l’arxiver municipal Albert Taulé i la mestra Mercè Garcia.

El llibre permet apropar-nos a la realitat de les escoles d’Olèrdola durant la Segona República. Al municipi, es dona el cas excepcional que en dues de les seves tres escoles, a Sant Pere Molanta i Plana Rodona(actual Sant Miquel d’Olèrdola) s’aplicava el mètode Freinet de la mà dels mestres Josep Santaulària i Ramon Costa Jou. A Moja, el mestre dels cursos previs a l’esclat de la guerra va ser Bartomeu Robreño, que sense seguir la tècnica Freinet, sí que compartia el compromís amb els valors de l’escola republicana.

Seguir el mètode Freinet comportava que els alumnes elaboressin revistes que s’intercanviaven amb altres escoles. Això ha permès tenir un testimoniatge directe dels neguits i realitats dels infants que van anar a escola a Olèrdola els cursos 1934-35 i 1935-36. Un primer exemple d’aquesta petjada es va poder comprovar amb la reimpressió d’alguns dels exemplars de la revista “Llum”, que va editar l’Ateneu Mogenc.

Albert Taulé indica que al quadern “Les escoles republicanes a Olèrdola” rescata la trajectòria d’aquests dos mestres freinetians que van treballar a Olèrdola però sobretot es pot comprovar “l’extraordinària força i llum dels textos d’aquells infants”.(àudio)

Mercè Garcia assenyala que el treball permet descobrir la figura del mestre Robreño, que a Moja compartia la voluntat de l’escola republicana d’estendre el coneixement i mostrar la feina que es feia a l’aula.(àudio)

Per elaborar el quadern ha estat fonamental el treball d’arxiu, la recollida de testimonis i de manera especial els quaderns escolar que han aportat els veïns. Guillem Codorniu, arxiver i membre del grup de recerca històrica de l’Ateneu Mogenc, posava en valor aquesta contribució de veïns. (àudio)

El grup de recerca històrica de l’Ateneu preveu concretar amb publicacions projectes d’història local que ja té força avançats. Durant el primer trimestre de 2020 preveu presentar un llibre amb fotografies antigues de Moja. Per l’estiu, preveu publicar un llibre ple de sorpreses sobre l’església de Sant Jaume de Moja, commemorant els 150 aniversari de la seva construcció.

Escolta l’entrevista realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola a Mercè Garcia, Albert Taulé i Guillem Codorniu clicant aquí

 

Document Actions