Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Diumenge 12 de desembre Juan Francisco Ferrándiz presenta a Olèrdola “El judici de l’aigua”

Abans de la presentació es podrà fer una visita guiada pels espais de la novel·la. Reserves a mac.olerdola@gencat.cat

dilluns 29 novembre 2021

El proper diumenge 12 de desembre, a les 12 del migdia, el reconegut escriptor Juan Francisco Ferrándiz presentarà a la seu d’Olèrdola del Museu d’Arqueologia “El judici de l’aigua”, la seva darrera novel·la. La tria del lloc per a fer la presentació no és casual. I és que part de l’acció de la novel·la s’ambienta a la ciutat medieval d’Olèrdola.

 Abans de la presentació, a les 10.30h, hi haurà l’excepcional oportunitat de poder fer una visita guiada pels espais de la novel·la, amb el mateix autor i amb la responsable de la seu d’Olèrdola del Museu, Núria Molist.

L’aforament és limitat i es recomana inscripció prèvia a mac.olerdola@gencat.cat o als telèfons 93 890 14 20 o 675 78 29 36

“Lloc real i espectacular”

“El judici de l’aigua” deu el seu nom a un impactant succés que marca tota l’acció. I és que Ferrándiz ens fa viatjar a un matí de 1170,quan  un judici cruel determina els destins de dues famílies enfrontades per l’avarícia i els usos feudals. Segons dicta la tradició, els pri­mogènits de les dues cases, de pocs mesos d’edat, han de ser submergits en aigua gelada. El nadó que s’en­fonsi serà l’escollit de Déu, i això donarà la raó a la seva família. En una entrevista a Canal 20-Ràdio Olèrdola realitzada fa uns mesos Juan Franscico Ferrándiz explicava que necessitava “un lloc real i espectacular” per a representar aquest judici de l’aigua. Recordant una visita turística realitzada a Olèrdola, va decidir situar aquesta potent imatge de la novel·la en l’escenari real de la cisterna romana d’Olèrdola.

De jove, el nadó de la família que perd el judici abandona les te­rres per dedicar-se a l’estudi de les lleis a Barcelo­na i a la llunyana Bolonya, mentre combat contra l’odi i les traïcions dels seus enemics. La troballa d’un llibre antic el converteix en pioner d’una gran renovació que no rau només en la lluita; al seu cor viatja sempre el record de la Blanca, la jove amb qui va compartir l’infame judici de l’aigua. Juan Francisco Ferrándiz explica que la trama de la novel·la gira al voltant del moment històric del pas de les ordalies (judicis de Déu), que era la manera de legislar les causes importants en aquell moment, fins a la recuperació del Dret Romà.

El llibre ha estat editat en català  per Rosa dels Vents i per l’editorial Grijalbo en castellà. Juan Francisco Ferrándiz és un advocat de Cocentaina  que des del 2012 s’ha anat guanyant un lloc reconegut en l’àmbit literari. Va debutar en la narrativa èpica  amb “Las horas oscuras" , el 2012. Després van venir  “La llama de la sabiduría”  i “La tierra maldita” , llibre traduït a onze idiomes i que va ser el cinquè més venut de ficció en castellà durant el Sant Jordi de 2018.

Que Olèrdola aparegui en un llibre d’un autor amb milers de lectors suposa una gran promoció pel municipi. El mateix Juan Franscico Ferrándiz  assenyala que “cal anar a Olèrdola” i destaca que conèixer Olèrdola és "imprescindible" per conèixer la història medieval de Catalunya.

Pots recuperar l’entrevista a Juan Francisco Ferrándiz , realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Document Actions