Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Diumenge 24 d’abril es podrà fer visita conjunta al Sant Sepulcre i al Conjunt Monumental d’Olèrdola

Es tracta d’una oportunitat única per conèixer dos escenaris de l’origen medieval del Penedès

dijous 14 abril 2016

El pròxim diumenge 24 d’abril es disposa d’una oportunitat única per conèixer dos dels escenaris del procés de colonització del Penedès a inicis de l’edat mitjana: el Sant Sepulcre i el castell i la ciutat medieval d’Olèrdola. Organitzades per l’Ajuntament d’Olèrdola, de la mà de Via Penedès, s’han establert tres torns de visita al Sant Sepulcre: a dos quarts d’onze del matí, a dos quarts de dotze i a dos quarts d’una. Qui desitgi visitar també el mateix diumenge la ciutat medieval d’Olèrdola, té l’opció de fer-ho a les 11 del matí, per després poder participar del tercer torn de visita al Sant Sepulcre.

Josep Anton Pérez, responsable de Via Penedès, explicava que fer les dues visites un mateix dia permet conèixer dos escenaris claus de l’origen medieval del Penedès.(àudio)

El Sant Sepulcre d’Olèrdola és una joia del romànic en el context català. Es tracta d’un monument declarat Bé Cultural d’Interès Nacional situat en una finca privada que obre excepcionalment les seves portes. Fou la seu d’un priorat de canonges de l’orde del Sant Sepulcre. L’església és única tant per la seva planta circular, com sobretot per les seves pintures murals, descobertes l’any 1954, d’una etapa encara inicial del romànic. Realitzades amb un estil rural, aquestes pintures daten del segle XI, mentre que la majoria de pintures del romànic que coneixem estan datades en el segle XII i sobretot en el segle XIII. (àudio)

El conegut Conjunt Monumental d’Olèrdola fou la punta de llança del procés de conquesta als sarraïns al sud del Llobregat. Allà, aprofitant les imponents muralles construïdes pels romans un mil·lenni abans, es bastí un castell al voltant del qual cresqué una de les ciutats més importants de la Catalunya altmedieval. Les recents excavacions arqueològiques han posat al descobert noves restes del suburbi de fora muralles, incloent l’església romànica i la seva necròpolis de tombes antropomorfes. El diumenge 24 d’abril s’ofereixen visites comentades a aquests emblemàtics paratges per endinsar-nos en la vida i el pensament dels nostres avantpassats de fa mil anys.

El Sant Sepulcre forma part d’una propietat privada i per visitar-lo cal aprofitar aquestes oportunitats puntuals.(àudio)

Escolta l'entrevista a Josep Anton Pérez, realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Per informació i reserves: www.viapenedes.com / 938172868. Les visites guiades al Sant Sepulcre també es poden concertar a través de l’Ajuntament d’Olèrdola , al telèfon 93 890 35 02 o bé al correu electrònic mulinaripm@gmail.com

Document Actions