Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Divendres es presenta a Sant Pere Molanta la reedició facsímil de la revista escolar “Llum”, elaborada per infants d’Olèrdola durant la 2a República

Dissabte 16 de febrer s'ha programat la presentació al Local Nou de Moja

dimecres 06 febrer 2019

 

La crida que es va fer en el seu dia des dels mitjans de comunicació municipals per a obtenir informacions sobre les revistes de les escoles d’Olèrdola durant l’època republicana va tenir èxit. Es van poder localitzar els exemplars de la revista “Llum” que feien els alumnes de Sant Pere Molanta amb el mestre Josep Santaulària, per així preservar aquest llegat. Després de la seva digitalització per part de l’Ajuntament, i en un pas més en aquesta línia de difusió, el grup de recerca històrica de l’Ateneu Mogenc edita una reimpressió facsímil de tres exemplars de la revista escolar “Llum”.

Les publicacions es presenten en dos actes aquest mes de febrer. El primer s’ha previst aquest divendres 8 de febrer, a les 7 de la tarda, a la Societat Principal-Unió de Sant Pere Molanta. El dissabte 16 de febrer, al Local Nou i també a les 19:00h, l’acte s’ha programat a Moja. En els dos casos es projectarà el documental “El retratista”,  de Sergi Bernal i Alberto Bougleux, comptant amb la presència del mateix  Sergi Bernal.

Són activitats gratuïtes i obertes a tothom. Qui estigui interessat podrà  adquirir en aquests actes els quaderns de la revista "Llum" reeditats des de l'Ateneu Mogenc Fem Poble.

 

Mètode Freinet

Les escoles de Plana  Rodona(nom de Sant Miquel durant la 2ª República) i de Sant Pere Molanta seguien el mètode d’aprenentatge Freinet i  això comportava disposar d’una petita impremta  en els seus centres escolars. Amb l’impremta s’editava una publicació que s’intercanviava amb altres centres escolars. La de Plana Rodona portava per nom “Endavant”, amb el mestre Ramon Costa Jou.

 Dibuixos, redaccions, descripcions de jocs o relats de vida quotidiana són continguts presents en aquestes revistes escolars que testimonien l’impuls de la renovació pedagògica durant la II República.

Els actes de presentació d’aquest febrer també volen ser un espai per a posar en valor i preservar el llegat de l’escola republicana. Per això el mateix Sergi Bernal i l’Ateneu Mogenc fan una crida a les persones que puguin tenir exemplars de quaderns de les escoles republicanes a casa seva per a que les cedeixin temporalment per així poder fer-ne còpies digitalitzades i garantir la seva conservació.

 “El retratista”

El documental “El retratista” permet conèixer el funcionament del sistema Freinet i l’intercanvi de publicacions que comportava  entre escoles d’arreu del país.  L’intercanvi d’aquestes revistes suposava una connexió directa entre el Penedès i  Bañuelos de Bureba, el petit poble de Burgos on s’ubica el documental basat en la història del mestre Antoni Benaiges. I és que  ‘El retratista’ és, precisament, el nom d’una de les revistes editades pels nois i noies de Bañuelos de Bureba.

Benaiges va ser afusellat a l’inici de la guerra civil. No va ser fins l’any 2010 quan les seves restes van ser exhumades d’una fossa comuna. La història de la seva vida i la seva trajectòria pedagògica es pot conèixer en l’exposició “Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar”, oberta fins el mes d’abril al Museu Marítim de Barcelona.

Document Actions