Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Divendres es presenta l'Arxiu de la Família Desvalls i s’inaugura el seu centre d'interpretació

L'Arxiu Nacional de Catalunya ha preparat a Finca Viladellops l'exposició permanent "Els Desvalls i Catalunya"

dimecres 04 abril 2018

Redacció/Arxiu Nacional de Catalunya

En un acte convocat aquest divendres a les 12 del migdia, el director-propietari de finca Viladellops, Marcelo Desvalls, i el director general del Patrimoni cultural, Jusèp Boya , inauguren el centre d’interpretació de l’Arxiu de la Família Desvalls a Viladellops . En aquest acte l’Arxiu Nacional de Catalunya presenta la intervenció realitzada en l’Arxiu de la Família Desvalls i lliura el seu inventari. El fons va ingressar a l’Arxiu Nacional de Catalunya el 7 de febrer de 2017.

L'Arxiu

Aquest arxiu nobiliari era  conegut pels investigadors des de fa molt de temps i, tal i com ens ha arribat, es va constituir l’any 1822 després de la mort de Joan Anton Desvalls i Ardena, marquès de Llupià. Aleshores el seu únic hereu, Antoni Miquel Desvalls i Ribes, marquès d’Alfarràs i de Llupià, va fer reunir en un sol dipòsit els arxius de les famílies Desvalls (marquesos de Llupià) i Ribes (marquesos d’Alfarràs). L’arxiu unificat es conservà successivament al Palau dels marquesos d’Alfarràs, situat a l’actual carrer Anselm Clavé de Barcelona, a la residencia dels jardins del Laberint d’Horta i finalment a la finca Viladellops (Olèrdola).

L’Arxiu de la Família Desvalls aplega els fons familiars i patrimonials de disset grans llinatges: el dels seus productors, els Desvalls, marquesos del Poal; els Masdovelles, castlans de Vilafranca del Penedès (arxiu incorporat l’any 1758) i que incloïa alhora els dels llinatges Pujades, Vilarnau, Vilafranca, Ferran i Rosanes; els Llupià, marquesos de Llupià (incorporat l’any 1774) i que incloïa també el dels Marquet, els Icard, els Carcassona, els Vallseca i els Roger; i finalment, els Ribes, marquesos d’Alfarràs (incorporat l’any 1796) amb tota la documentació dels Boixadors, dels Olzinelles i dels Maüll.

El fons documental abasta des de l’any 981 fins al 1983. Inclou peces úniques i molt rellevants, com la carta de poblament d’Almenar (13 d’abril de 1147), les capitulacions de Cardona (18 de setembre de 1714) i els plànols dels jardins del Laberint d’Horta signats per l’arquitecte italià Domenico Bagutti (1790-1820). També conté informació molt rellevant de la història del municipi, com és un exemplar de la Carta de Poblament d’Olèrdola.

El fons documental abasta 4.529 pergamins, 289 capses d’arxiu amb manuscrits i documentació en paper, 554 imatges (172 plaques de vidre, 377 positius b/n i 5 positius color) i 203 plànols i dibuixos en tela, pergamí, paper i paper vegetal.

L’inventari informatitzat conté 5.276 registres informàtics i es pot consultar en línia en la pàgina Web de l’ANC. També s'hi poden llegir els 4.529 pergamins que s’han digitalitzat.

El centre d'interpretació de Viladellops

Finca Viladellops i l’Arxiu Nacional de Catalunya han constituït el centre d’interpretació amb l’exposició “Els Desvalls i CatalunyaUn llinatge noble català en la història”, que mostra la trajectòria de la família Desvalls a partir de la documentació textual, gràfica i fotogràfica del fons documental. El centre d’interpretació permet fer un recorregut per les principals fites cronològiques dels Desvalls i els llinatges entroncats així com per les aportacions més rellevants d’aquestes famílies a la història, la política, l’arquitectura i l’art. Sobresurt l’apartat dedicat a la construcció dels jardins neoclàssics del Laberint d’Horta.

El centre d’interpretació es pot visitar a la finca Viladellops en hores concertades.

Document Actions