Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Durant la presentació a Olèrdola del llibre “El noi de l’autobús” es subratlla el gran valor general d’aquesta singular història d’arrel local

Sant Miquel d’Olèrdola té un paper rellevant en aquest documentat llibre d’Isabel Ullate

divendres 26 abril 2024

 

“El noi de l’autobús” és la història d’una nissaga familiar dedicada al transport. Però també és un excel·lent exemple de la història de “tantes altres famílies” amb empreses que, tot i la precarietat de mitjans, van poder contribuir al desenvolupament del país. Aquest valor general que té una història d’arrel local, com la que s’explica a “El noi de l’autobús”, va ser un dels trets que es destacaven aquest dijous al vespre al local social Rossend Montané durant l’acte  presentació  del llibre a Sant Miquel d’Olèrdola. Així ho manifestava la pròpia autora, Isabel Ullate, filla de Sant Miquel.(àudio)

En diàleg amb Pere Ventura, veí de Sant Miquel i amic de l’autora, Isabel Ullate resumia els eixos de llibre. Un és l’exhaustiva investigació i la documentació que fonamenta les dades del llibre. Un altre eix és el recurs d’utilitzar com a narrador omniscient i fictici durant tot el llibre la veu de Pau Lluís Monasterio, el “noi de l’autobús” i tiet de l’autora. La inclusió de més de 20 testimonis és un altres dels eixos d’interès que contribueixen a aportar “frescor i toc novel·lístic al llibre”. I finalment, un altre dels eixos destacats del volum és situar l’evolució de l’empresa en el seu context històric.

 En aquesta crònica més que centenària de la companyia( que comença amb el nom de la Hispano Pontorrina , per després passar a anomenar-se Transports Monasterio-Monnic i acabar amb el nom Mon-Bus) Sant Miquel d’Olèrdola té un paper rellevant. I és que Mercè Valls Clavé, vídua d’en Pau Lluís Monasterio, és de Sant Miquel i va conèixer a “el noi de l’autobús” gràcies a les parades que feia al poble el servei de bus de Vilanova a Vilafranca on hi treballava Pau Lluís. (àudio)

Pere Ventura subratllava la gran feina de documentació realitzada per Isabel Ullate i el generós apartat fotogràfic que conté el llibre, amb 150 imatges, cadascuna amb detallats peus de foto carregats d’informació d’interès.(àudio)

A la pregunta feta per Pere Ventura de “qui era Pau Lluís Monasterio per a tu?”, Isabel Ullate destacava el perfil humà del seu padrí, “perquè més enllà dels seu valor com a empresari, ell valorava enormement l’amor a la família, la generositat i l’estimació”.

L’alcaldessa, Fina Mascaró, va posar de relleu l’èxit de la convocatòria i l’excel·lent treball d’Isabel Ullate.(àudio)

La presnetació d'aquest dijous forma part de la Setmana Cultural de Sant Jordi que organitza l'Ajuntament.

Per gentilesa de l’Ajuntament, els assistents a l’acte d’aquest dijous van rebre de regal un exemplar del llibre “Olèrdola, el llegat de Pere Clavé Bruna”, obra d’Isabel Ullate i editat l’any  2007 per l’Ajuntament, dins de la commemoració de la 25a trobada d’Olèrdola.

Escolta les entrevistes a Pere Ventura, Fina Mascaró i Isabel Ullate, realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Document Actions