Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ball de Panderos de Moja s’ha estrenat en la Cercavila de la Festa Major d’aquest dissabte

La cara del Drac tenia un vel de dol per no poder petar coets. Es van estrenar dos gegantons i els Gegants Ramon i Josepa no van sortir per falta de balladors

dilluns 25 juliol 2022

Després de dos anys de no celebrar-se, aquest dissabte al vespre tenia lloc la cercavila de la Festa Major de Moja. Eren ben perceptibles les ganes de recuperar aquesta activitat festiva de carrer i van ser diverses les novetats. El públic va ser nombrós, especialment en el moment de la sortida a la plaça de l’Església, però tal i com ha passat en altres actes de la Festa Major d’aquest 2022 l’ assistència va estar per sota de la que es registrava abans de la pandèmia.

La d’aquest 2022 serà recordada per una cercavila plena de nous ingredients. Entre els més destacats, l’estrena del nou Ball de Panderos. Promogut per un grup de 6 noies de 13 i 14 anys, el ball es va començar a gestar a principis de setembre de l’any passat. Una de les integrants del grup, l’Alba Carrasco, posa de relleu  que tenien ganes de participar en la Festa Major. Van aprofitar els coneixements que ja tenien d’haver participat en el ball de panderetes per impulsar aquest nou ball al poble. Ara tenen el propòsit de créixer i per això preveuen incorporar dues balladores més i incentivar un ball de panderos infantil.(àudio)

Les 6 noies entenen que és important participar en la Festa Major. Així ho resumia Alba Carrasco.(àudio)

Un altre focus de novetats es concentrava en la colla gegantera. Van estrenar dos nous gegantons, però els gegants Ramon  i Josepa no van poder sortir per falta de balladors. I és que, tal i com recordava una de les membres de la colla, la Neus Pla, la crida feta per incorporar nous balladors no ha tingut fins ara el resultat desitjat.(àudio)

Els dos gegantons que s’estrenaven han estat elaborats per famílies de la colla. Un és un cavaller medieval i porta per nom Jaume, en honor al patró del poble. L’altre és un egipci antic i de moment no té nom. Els gegatons nous permeten que infants que van començar a la colla portant els gegantins continuïn portant peces geganteres.(àudio)

Pels Diables també va ser una Cercavila marcada pels canvis. Les restriccions decretades davant l’extrem risc d’incendi no permetien que la colla utilitzés material pirotècnic. En senyal de dol per aquest fet, durant la cercavila la cara del Drac es va tapar amb un vel fosc. En el Drac també es van encendre  botafocs( les flames que s’utilitzen per encendre els coets) i bengales petites. En algun cas, els membres de la colla simulaven amb xiulets els so dels petards. Per a Carles Treviño era la primera cercavila com a cap de colla dels Diables. (àudio)

El cap de colla posava l’accent en l’estrena de 12 nous Diables petits, que van recorre la cercavila fent sonar els seus timbals. Pels Diables aquest dissabte també ha estat especial perquè podien recuperar amb èxit la Timbarada.(àudio)

Un altre dels fets rellevants de la cercavila ha estat la presència de noves balladores en el Ball de Bastons El Toc d’Olèrdola, fent que el grup estigués integrat en aquesta Festa Major per 11 balladores i 1 ballador. Al seu torn, el ball de cavallets es va diferenciar en dos grups, en funció de les edats.

Escolta les entrevistes a Alba Carrasco, Carles Treviño i Neus Pla, realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

 

 

Document Actions