Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El bisbe Agustí Cortés destaca la presència de la parròquia en la història del poble de Moja i assenyala que el temple és testimoni viu d’aquesta ”imbricació”

Cortés presidia aquest diumenge la missa en honor a Sant Jaume dins la commemoració dels 150 anys de la consagració de l’església
A l'interior de l'església es va descobrir una placa commemorativa
A l'interior de l'església es va descobrir una placa commemorativa

dilluns 26 juliol 2021

La història del poble de Moja és indestriable de la història de la seva parròquia. Agustí Cortés, bisbe de la diòcesi de Sant Feliu de Llobregat, així ho ha posat de manifest aquest diumenge a Moja durant la celebració de la missa en honor a Sant Jaume, dins de la commemoració dels 150 anys de la consagració del temple. Cortés recordava que havia vingut sovint en els darrers anys a Moja i sempre s’hi havia sentit acollit “com a casa”, per això se sentia obligat a venir en els 150 anys de la consagració de l’església.

Símbol també del poble de Moja

Cortés explicava que quan des de l’autopista veu el perfil de l’església “sempre he pensat què important és que el temple parroquial esdevingui símbol del poble”. I és que el bisbe posava l’accent en què el temple és símbol i representació “no només de la comunitat cristiana, sinó del poble mateix”.

Després de recordar que en temps de Sant Jaume la comunitat cristiana era perseguida, Agustí Cortés indicava que el cristianisme  es consolida per la evangelització  i va arribar a tota la realitat social “i es va fondre amb el que és la cultura, la societat i les vicissituds de la humanitat mateixa”. En el cas de Moja, Cortés apuntava que al segle XIX calia fer un temple per encabir “l’assemblea dels cristians”, tot continuant aquesta “inserció” entre comunitat cristiana i poble . Cortés va reflexionar que “per alguns” aquesta imbricació és negativa. Però el bisbe considera que “aquesta barreja ha donat molt bons resultats” perquè la comunitat cristiana ha creat i rebut cultura.

Sant Jaume com a referent

El bisbe assenyalava que Sant Jaume era un apòstol que podia servir de referent per a entendre els èxits i patiments que viu la comunitat cristiana. I és que, en la història de Moja, “hi ha hagut de tot”. És un poble “ben reeixit”, però hi ha problemes i s’ha patit la pandèmia. Per Cortés, Sant Jaume és un referent de compassió i de com conviure amb l’èxit i amb les llàgrimes.

En la seva intervenció  en la cerimònia d’aquest diumenge a Moja Agustí Cortés també manifestava que la comunitat cristiana vol continuar sent “un referent il·luminador del que és humanisme, lluita per l’ésser humà, autenticitat evangèlica i encomanar esperança”. Vol ser, va afegir, “un motor autèntic de vida i d’història” i digna successora dels apòstols per ser “llevat enmig del món”. Cortés situava que la comunitat cristiana vol acompanyar als malats o als qui la vida els aboca al fracàs, per ser “testimoni viu de la resurrecció” i perquè “no manqui l’esperança , ni l’alegria, ni el bon esperit”. En el final de la seva intervenció, Cortés subratllava la importància a Moja de “recordar el que som” i d’esdevenir autèntica església de Jesucrist.

En una entrevista a Canal 20-Ràdio Olèrdola, Agustí Cortés destacava que la parròquia havia estat sempre present en la història del poble de Moja i que els 150 anys de la consagració del temple "és un testimoni viu" d’aquesta presència.(àudio)

El bisbe subratlla que l’església és símbol de la comunitat cristiana i del propi poble de Moja.(àudio)

La intervenció d’Agustí Cortés va ser el moment més rellevant de la missa solemne celebrada aquest diumenge a l’església Sant Jaume de Moja, just en el dia de la festivitat del patró del poble. Una representació de balls populars, el consell pastoral, l’alcalde, Lucas Ramírez, i el regidor de patrimoni, Pere Sadurní, van participar en l’ofrena a Sant Jaume lliurant de manera simbòlica una espelma encesa al bisbe. La cerimònia també va incloure  la interpretació del cant dels goigs a Sant Jaume. També es va recordar que aquella era la primera Festa Major després de la mort de Joan Mitjans. Xell Montserrat va ser l’encarregada de tocar l’orgue de l’església.

Exposició dedicada als 150 anys

En acabar la celebració, el mateix bisbe inaugurava, acompanyat de l’alcalde, una exposició instal·lada a la capella de Sant Cugat dedicada als 150 anys de l’església Sant Jaume de Moja. La mostra inclou material facilitat per l’Ateneu Mogenc, extret de la recerca que ha fonamentat  el quadren que acaba d’editar el grup de Recerca Històrica de l’entitat. En l’exposició també s’hi pot veure una treballada maqueta del temple i de la capella, obra de Joan Rafecas. Per deixar constància de l’efemèride, es va descobrir un placa a l’interior del temple que deixa constància d’aquesta visita a Moja del bisbe Agustí Cortés en l’any de la commemoració dels 150 anys de la consagració de l’església.

L’alcalde d’Olèrdola, Lucas Ramírez, assenyalava que la visita d’Agustí Cortés posava de relleu la importància d’aquests 150 anys.(àudio)

Ramírez elogiava el quadern elaborat per l’Ateneu Mogenc i subratlla que la difusió de fets de la història del municipi, com els que recull l’exposició, fa que cadascú pugui sentir el poble una mica més seu.(àudio)

Escolta les entrevistes a Agustí Cortés i  a Lucas Ramírez, realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

 

Galeria d'Imatges

Bisbe5.jpg

Document Actions