Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Folre converteix el pregó en una divertida crida teatral a gaudir de la Festa Major

El grup parodia els pregons convencionals i recrea escenes que es poden viure en família durant la festa
El Folre amb el Grup de Joves, organitzadors de la Festa Major
El Folre amb el Grup de Joves, organitzadors de la Festa Major

divendres 15 agost 2014

El pregó de la Festa Major de Sant Pere Molanta d’aquest 2014 ha estat una original i àgil obra de teatre feta expressament per a l’ocasió. El Folre ha tirat de creativitat i ha estat generós amb el seu poble, anant molt més enllà del que pressuposava l’encàrrec rebut. I és que el grup ha ofert aquest dijous a la nit tota una representació teatral de creació pròpia, carregada de paròdia, que ha divertit al públic que omplia com mai la sala del Casal Molantenc.copy2_of_preg2.JPG

Durant mitja hora, les actrius i actors d’El Folre han recreat en clau d’humor  moments que es poden viure en família durant la Festa Major. Però de manera especial, han aprofitat l’acte per a descarregar dosis d’ironia damunt els pregons convencionals.

La primera de les tres escenes que contenia la funció ens presenta una mare enfeinada que no pot anar al pregó perquè està enllestint el sopar i preparant el dinar de l’endemà. Rondina mentre la casa és un anar i venir de gent que utilitza la llar com a “camp base” per no perdre’s la festa.

La segona escena és una successió de paròdies de pregons clàssics. Es compta amb les paraules de benvinguda del senyor Francisco “l’autoritat”, que explica que van oferir el pregó a diferents persones i , en veure que totes elles van dir que sí, van mantenir la invitació. Cadascun dels pregoners és presentat pels pubills, tres infants del poble que fan la seva primera aparició en una obra d’ El Folre.

La primera pregonera és una vicepresidenta anomenada “Soraya de Santa Lucía”. En accent castellà, exposa dades que li han explicat, com l’origen al segle X de l’església del poble, amb un palau al costat. També li havien dit que la festa estava una mica “desmaiada” els darrers anys, però per afrontar-ho recomanava “agafar força” perquè era “qüestió d’empènyer” .

Abans de l’aparició del següent pregoner, surt de manera inesperada a escena la “Pepeta de Cal Murri”. És una àvia del poble que tenia ganes de dir en el pregó allò que guardava en el pap. Però abans de fer-ho, rep una trucada de mòbil i ha de marxar perquè li comuniquen que se li està cremant el rostit.copy2_of_preg3.JPG

La següent pregonera porta per nom Clotilde Pons. El personatge representa una molantenca “de tota la vida”, amb avantpassats que van asfaltar la meitat dels camins de Sant Pere, posar pedres a l’església i inclús havien combatut a la guerra de Successió. L’autoritat l’ha d’interrompre perquè esgota el seu temps.

Peronella és el nom del personatge que parodia els pregons nostàlgics. Ens recorda que al carrer Manel Crespo hi havia una antiga societat que es deia “Unió” i que es va traslladar al local de la Societat Principal. D’aquí el nom de Principal-Unió que té l’entitat. També rememorava les grans orquestres d’antigues festes majors. Però acaba fent una crida a oblidar-se del passat i a “gaudir i fruir” d’una molt bona Festa Major.

Abans d’acabar l’escena dels pregons, apareix de nou Pepeta. Indica que la Festa Major li fa rejovenir i recordar la nit en què va conèixer el seu marit, ballant el ball del ram. Llavors sona la música del ball i la Pepeta i “l’autoritat” acaben ballant en actitud animada.

La tercera escena ens situa de nou en la casa del principi. Es comenta el pregó mentre es sopa i la mare assenyala que l’ha seguit per televisió. Entre els seus comentaris, la reflexió de que hi ha qui s’inventa històries per sentir-se important. També qüestiona que una veïna del poble, pel sol fet de ser-ho, pugui fer el pregó. Llavors truquen a la porta de casa. L’autoritat ha portat un sobre per la mare, on es comunica que s’ha decidit que l’any 2015 sigui ella qui faci el pregó. L’obra acaba aquí però El Folre finalitza el pregó baixant de l’escenari i servint cava a tots els assistents, al ritme de la música de la Trinca.copy2_of_preg4.JPG

Entre els assistents, es detectava satisfacció generalitza i la sensació d’haver començat amb molt bon peu la Festa Major.

Escolta el pregó, enregistrat per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí (1)i aquí (2)

Escolta entrevistes sobre el pregó,realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

 

 

 

 

 

 

 

 

copy_of_preg5.jpg

Document Actions