Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El govern d’Olèrdola vol aplicar un “nou model de governança política” que tingui més connexió amb la ciutadania

A més de distribuir les regidories, el decret del cartipàs defineix comissionats per projectes concrets i assigna entre els membres del govern la supervisió de nuclis, barris i masies

dijous 11 juliol 2019

 Aquest dimecres s’ha aprovat el decret d’alcaldia que defineix la distribució de delegacions de competències entre els 6 membres del govern municipal sorgit de les eleccions locals del passat 26 de maig. En el decret l’alcalde, Lucas Ramírez, explicita la voluntat d’anar “més enllà de la clàssica divisió d’àrees i àmbits materials” en l’assignació de regidories, per a iniciar “el camí cap a un nou model de governança política amb més connexió envers les necessitats reals de la ciutadania”. Aquest “nou model de governança política” suposa dimensionar el govern en tres grans àmbits de governança: governança i organigrama polític( de perfil més clàssic);  afegint les dimensions de governança per comissionats i de governança als nuclis, barris i masies.

La governança per comissionats suposa distribuir entre membres del govern la responsabilitat en projectes concrets que es volen prioritzar, per tal d’augmentar la transversalitat. La governança als nuclis, barris i masies, assignats a un responsable polític de supervisió, té la voluntat de “dissenyar un govern que sintonitzi les polítiques i serveis públics amb la realitat territorial del municipi”.

L’organigrama polític per al mandat 2019-2023 amplia el seu detall de concreció de manera considerable respecte l’organigrama de l’anterior mandant. Es divideix en 19 àmbits de responsabilitat que, a la vegada, es subdivideixen fins a sumar 39 àmbits concrets d’actuació que han quedat distribuïts entre els 6 integrants de l’equip de govern.

L’alcalde, Lucas Ramírez, assumeix els àmbits de coordinació i supervisió del govern, així com el de relacions institucionals. Dins l’àmbit de recursos, Ramírez es fa càrrec de contractació i serveis jurídics, patrimoni municipal i serveis econòmics. També tindrà sota la seva gestió directa “empresa i polígons”, dins l’àmbit de promoció econòmica; i serà el responsable d’espai natural, habitatge, així com de mobilitat i accessibilitat, i vies de comunicació i camins.

Jordi Catasús passa a ser regidor de govern obert, democràcia activa i participació, dins l’àmbit de bon govern. També té sota la seva direcció els àmbits d’atenció ciutadana i de  comunicació; i dins de l’àmbit de recursos, les responsabilitats de serveis informàtics, organització i persones. També assumeix, inclòs en l’àmbit d’espai públic, les responsabilitats de prevenció, seguretat i acció cívica.

Pere Sadurní és el regidor d’educació, tant de primària com d’escoles bressol. Dins de l’àmbit de cultura, també és el responsable de biblioteques, normalització lingüística i de patrimoni cultural i històric. Dins el gran àmbit de promoció econòmica, Sadurní té cura de turisme; mentre que en l’àmbit d’igualtat i diversitat, assumeix drets humans, feminismes i LGTBI. Seves també són les dues responsabilitats incloses en l’àmbit d’esports: equipaments esportius i promoció de la salut.

Anna Boada és la regidora de joventut i gent gran, àmbits inclosos en l’àrea denominada  “cicle de vida”. Assumeix els àmbits de Serveis socials( serveis socials bàsics i convivència); i dins de cultura té al seu càrrec la promoció de sectors culturals, festes i esdeveniments festius. En Boada també es delega l’àmbit de salut pública.

Mireia Mancera rep les responsabilitats de consum, petit comerç i ocupació dins de l’àmbit compartit de promoció econòmica. També és regidora de protecció i tinença d’animals, així com de paisatge i verd urbà(dins urbanisme) i de residus( inclòs en àmbit de serveis i energies).

Juanma Samblás assumeix planejament, gestió i informació urbanística dins del gran àmbit d’urbanisme i paisatge urbà. En serveis i energies, té sota la seva responsabilitat aigua, enllumenat i energies, la neteja viària i el clavegueram.En l’àmbit d’espai públic, és el regidor responsable d’equipaments municipals.

En la dimensió de la governança per comissionats, es defineixen fins a 6 projectes de mandat polític. Lucas Ramírez és el responsable assignat en tres d’aquests comissionats: el pla d’actuació per a nuclis, barris i masies; el de gestió i sostenibilitat de l’espai natural i el sòl agrícola; i el Pla d’Actuació Municipal. Juanma Samblás és el responsable d’un d’aquests comissionats, el de desenvolupament d’energies renovables; i passa a compartir amb Mireia Mancera el comissionat d’urbanitzacions. Finalment Pere Sadurní és designat responsable polític del comissionat de Pla d’Equipaments Esportius.

En la dimensió de governança als nuclis , barris i masies, els 6 regidors del govern es distribueixen la facultat de supervisió. Lucas Ramírez en equipaments cívics, espais verds, urbanitzacions, convivència ciutadana, serveis, via pública i Moja. Jordi Catasús , a Sant Pere Molanta. Anna Boada, a Sant Miquel i Viladellops: Mireia Mancera a Daltmar. Juanma Samblás a Can Trabal. I Pere Sadurní a barris i masies.

En el decret d’alcaldia es valora que el nou model de governança per aquest mandat a Olèrdola “suposa un canvi de cultura organitzativa” que vol anar més enllà de la lògica administrativa tradicional.

Es preveu donar compte d’aquest decret del cartipàs municipal en el ple extraordinari que s’ha de celebrar aquest divendres, a les 7 de la tarda.

Galeria d'Imatges

DecretCartipàs.jpg

Document Actions