Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Grup d’Explotacions Vitícoles del Penedès celebra el seu 50è aniversari refermant la seva vigència com a espai d’intercanvi d’experiències entre viticultors

El grup gestiona una vinya experimental a la Muntanyeta cedida per l’Ajuntament d’Olèrdola

dilluns 20 març 2023

En un acte realitzat divendres al Restaurant Sol i Vi, el Grup d’Explotacions Vitícoles del Penedès celebrava el seu 50è aniversari tot refermant la seva vigència com a espai d’intercanvi d’experiències i de coneixements entre viticultors de la comarca. Amb l’impuls del recentment desaparegut Joan Capdevila, el grup va néixer com a Grup de Joves que després derivaria en Seminari d’Extensió per a la Gestió d’Explotacions  (SEGE). Quan deixa de dependre directament de l’administració, el grup es constitueix legalment però les sigles ja estaven registrades i es va adoptar el 2001 el nom de Grup d’Explotacions Vitícoles del Penedès.

El grup actualment té una trentena de membres en actiu, dels quals la meitat hi estan des de la seva fundació. Per la vuitantena de viticultors que han  participat en el Grup, l’experiència ha estat profitosa, podent posar en pràctica els seus coneixements i assajos en una vinya experimental. Primer a la vinya de la Roureda a Torrelles; i des de l’any 1990 en terrenys cedits per l’Ajuntament d’Olèrdola: inicialment a la vinya del Pi al polígon de Sant Pere Molanta, i des del 2009 en uns terrenys de més de 0’8Ha de la Muntanyeta.

Albert Valldosera, president del grup, explica que gràcies a la determinació de Capdevila el grup va depassar l’àmbit estrictament local i va implicar de manera diversa a viticultors de tota la comarca. Per Valldosera, el grup pot presentar un  balanç satisfactori en bona part gràcies a disposar de la vinya experimental cedida sense contraprestació per l’Ajuntament d’Olèrdola. En aquesta vinya s’hi mesuren valors com la humitat, el pes de la poda, la maduració, l’evolució meteorològica, així com els tractaments i els rendiments. (àudio)

L’olerdolenc Joan Montané és membre del grup des de l’any 1990. El grup li va aportar coneixements pràctics que podia aplicar a la seva explotació en àmbits com l’emparrat de les vinyes.(àudio)

L’alcalde d’Olèrdola, Lucas Ramírez, refermava la voluntat municipal de seguir cedint els terrenys per a la vinya experimental a la Muntanyeta. L’alcalde posava de relleu els valors de cooperació i de cohesió territorial del Grup.(àudio)

Josep Pena, director dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura, recordava que l’activitat del Grup havia anat en paral·lel  amb cada cap de l’Oficina Comarcal del Departament. Pena qualificava “d’excel·lent” la feina feta pel Grup en àmbits com el control de plaques i l’assaig de varietats “formant-se i generant coneixement”. (àudio)

Josep Pena també qualificava   el Grup com a pedrera de bons pagesos i de líders polítics i sindicals. Va demanar al Grup que sigués generós i respectuós amb el llegat de la seva història i els va encoratjar a incorporar a més dones en el Grup.

I és que només hi ha una única dona en el Grup d’Explotacions. És la Dolors Roca, de la Granada, que va entrar al grup fa prop de 5 anys. Roca va reivindicar el paper de les dones pageses “com a pal de paller” de les explotacions agràries i va anunciar que animaria a altres dones pageses a incorporar-se.(àudio)

Durant la seva activitat el grup ha realitzat viatges a zones vinícoles d’arreu del món. En un material editat pel 50 aniversari es recullen algunes de les anècdotes d’aquests viatges. Entre d’altres episodis, es rememora que a l’Argentina van viure “el corralito” i que als Estats Units van ser testimonis d’un atracament en l’ hotel on estaven allotjats. A Israel van viure un gran ensurt quan en la zona de control de l’aeroport de Tel Aviv els dos membres del grup més morenos van ser apartats i van ser registrats de manera exhaustiva.

 Escolta les entrevistes realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

 

Document Actions