Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Local Nou de Moja s’omple en l’emotiva estrena del documental “8 dones d’Olèrdola”

Realitzat per Carme Ortoll i Andreu Ortoll, el treball recull el testimoni de 8 dones del municipi i es va estrenar aquest diumenge al vespre

dilluns 21 març 2022

Emotiu. Aquest era el qualificatiu  més repetit  per valorar el documental “8 dones d’Olèrdola”  entre les persones que assistien a la seva projecció d’estrena . Aquest diumenge a la tarda, la capacitat disponible del Local Nou de Moja s’omplia per seguir aquest treball realitzat per Carme Ortoll Grífols i Andreu Ortoll Rius. L’estrena del documental, amb el suport de l’Ajuntament d’Olèrdola, era l'apartat central de l’acte de commemoració al municipi del 8 de Març, Dia Internacional de les Dones. Abans del visionat del documental, quatre de les regidores del consistori( Marta Mestre, Mari Carme Villanueva, Maria Antònia Pajuelo i Anna Boada) donaven lectura al manifest institucional del 8 de Març, que reclama una igualtat real de drets “ara”, en una normalitat feminista.

En la presentació del documental, Carme Ortoll va agrair a les 8 dones protagonistes la seva participació, el suport de l’Ajuntament d’Olèrdola i el treball d’Andreu Ortoll. Carme Ortoll indicava que el documental tenia el doble propòsit de ser una agraïment a Olèrdola i mostrar 8 dones de diferents edats i condicions “que poden representar a moltes altres dones". Els testimonis, recordava Ortoll, són  “un mirall de com ha evolucionat la vida” , tot afegint que era un documental que aporta molta reflexió . Ortoll va indicar que el documental es dedica a totes les persones d’Olèrdola, nenes, dones, persones vulnerables i les que pateixen la guerra  a Ucraïna, i en els altres 58 països del món que no viuen en pau.

Amb un muntatge, fotografia i so impecables, a “8 dones d’Olèrdola” s’hi recullen els testimonis de Claudina Marcè, veïna de Sant Pere Molanta que ha fet  101 anys; Maria Rovira, de Viladellops; Montserrat Valls, de Sant Miquel d’Olèrdola;  Anna Maria Verge, de La Serreta; Paqui Paredes, de Moja; Alma Alaminos, de  Can Trabal; Roser Farré, de  Moja i Ainoa Debes, de Daltmar.

En acabar la projecció Carme Ortoll i Andreu Ortoll, en declaracions a Canal 20-Ràdio Olèrdola, es mostraven satisfets per les reaccions rebudes i pel resultat del treball. Explicaven que és un material molt útil per aprendre canvis en aspectes com l’educatiu i assenyalaven que una de les claus per assolir un elevat nivell de confidències amb les protagonistes era “ que la càmera passés a ser invisible” perquè la conversa fos oberta.(àudio)

Claudina Marcè , veïna de Sant Pere Molata de 101 anys, es mostrava molt contenta d’haver participat en el documental i explicava que amb els anys la situació de les dones “havia anat a millor en tot”. (àudio)

Maria Rovira, de Viladellops, també assenyalava durant el seu testimoni la transformació i el creixement que havia tingut el poble. (àudio)

Alma Alamninos, veïna de Can Trabal, exposava en el documental els missatges que rebia de la seva àvia i ho contrastava amb allò que ella li transmet a la seva filla, animant-la a no posar-se límits.(àudio)

Anna Maria Verge, de la Serreta, feia notar que la seva vida havia estat molt diferent  a la de la seva àvia. També considerava que ella no havia sentit que havia estat discriminada.(àudio)

Paqui Paredes, de Moja, feia referència al dur treball i sacrifici que va fer la seva mare. També demanava en el documental que hi hagués més amabilitat (àudio)

Ainoa  Debés, de Daltmar, declarava en el documental que per a ella el seu pare havia estat un referent. L'animava a que realitzés els seus projectes i a superar dificultats. (àudio)

Roser Farré, de Moja, explica en el documental la seva decisió d’haver estat conscientment mare de ben jove. Entén que expressar situacions lliurement pot donar peu i animar a que ho facin altres dones. També manifestava sentir molta il·lusió per haver participat en el documental .(àudio)

Igualment va tenir un to molt personal el testimoni de Montserrat Valls, veïna de Sant Miquel. Explicava que amb el pas del temps ha estat conscient de la discriminació que va patir quan a casa li van encarregar, per ser dona, tenir cura dels pares i dels avis.(àudio)

Carme Ortoll explicava que la diversitat ha enriquit el documental i Andreu Ortoll valorava  que la tria havia permès donar visibilitat a experiències de dones que sovint no apareixen públicament(àudio)

L’Ajuntament d’Olèrdola vol agrair públicament  a Carme Ortoll i a Andreu Ortoll “aquest regal ”i la participació de les 8 dones d' Olèrdola, pel seu testimoni “tan emotiu i ple de Vida”. Des de l' Ajuntament també estan molt satisfets per la resposta dels assistents a l' estrena del documental. Ara l’Ajuntament enviarà el documental a les escoles perquè ho puguin projectar als seus alumes i  properament el documental es penjarà al web de l' Ajuntament perquè  és un material que “és Patrimoni Cultural del municipi”.

Escolta les entrevistes a les 8 dones protagonistes del documental i a Carme i Andreu Ortoll, realitzades per Canal 20'-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

 

Galeria d'Imatges

Documental2.jpg
Documental2OK.jpg
Documental3.jpg
Documental4.jpg
Documental5.jpg
Documental6.jpg
Documental7.jpg

Document Actions