El local Rossend Montané de Sant Miquel s'omple per seguir l'estrena de "Projecte Mir"
dilluns 20 novembre 2023
El local Rossend Montané de Sant Miquel s'omplia aquest diumenge a la tarda per seguir l'estrena de "Projecte Mir". La funció es programava dins de la Roda de Teatre de l'Alt Penedès i tancava la Festa del Most de Sant Miquel, que ha celebrat els seus actes aquest diumenge
L’obra és fruit de l’ esforç conjunt d’integrants dels grups l'Arrel de Sant Miquel i El Folre de Sant Pere Molanta, portant a escena un text encarregat per l’Ajuntament d’Olèrdola, dins de la commemoració del mil·lenari de Mir Geribert. El seu autor, Jordi Santasusagna, anunciava en to distès fa uns dies que “Projecte Mir” era una “anada d’olla” que transportava Mir Geribert al segle XXI. I certament, si per “anada d’olla” hem d’entendre que era una proposta amb un plantejament original i agosarat, així va ser. I és que el text parteix de la situació de portar als nostres dies un clon de Mir Geribert, el “Príncep d’Olèrdola” que va enfrontar-se a l’autoritat del comte de Barcelona el segle XI. El clon és un “projecte” d’un clandestí “Consell per la Independència” perquè el renascut Mir Geribert acabi esdevenint un líder social independentista .
El final és tan obert com ho pot ser una pregunta que no es respon a l’escenari i que interpel·la al públic. Així, l’espectador marxa de platea amb l’encàrrec de preguntar-se si estaria disposat a donar la vida i a sacrificar innocents per un objectiu polític, en aquest cas la independència.
“Projecte Mir” està ple de referències al procés independentista i als debats sobre els mètodes a utilitzar per assolir els objectius que el moviment persegueix. És una reflexionada, àgil i amena peça de l’anomenat “teatre document”, entre la història i la ficció, que també tracta de com el caràcter i la personalitat individual intervenen en els esdeveniments històrics, transportant figures dels segle XI al segle XXI. I ho escrivim en plural, “figures”, perquè un dels grans cops d’efecte de “Projecte Mir” és l’aparició d’un altre clon, el d’Ermessenda, la influent comtessa contemporània de Mir Geribert que en l’obra encarna una de les integrants del Consell per la Independència.
En acabar l’estrena el director, Esteve Maimó, es mostrava satisfet pel resultat, tot reconeixent la complexitat de portar a escena una proposta tan “rocambolesca”. Maimó concloïa que havia valgut la pena. (àudio)
El final obert l’havien debatut i havia estat triat així per part de l’equip que forma part de la producció. (àudio)
Els quatre actors de l’obra (Jordi Matabacas, en el paper de Mir Geribert; Neus López, la cap d’enginyeria genètica artífex de la clonació; i les dues membres del Consell per la Independència: Ma Remei Ullate i Assun Raventós), explicaven que havien tingut bones sensacions. (àudio)
El final de l’obra el van deixar obert perquè el públic es preguntés “què faria”.(àudio)
Entre el públic que seguia l’obra hi havia una àmplia representació de l’Ajuntament d’Olèrdola. L’alcaldessa, Fina Mascaró, destacava de “Projecte Mir” la qualitat del text i la reflexió que contenia sobre el procés independentista. L’alcaldessa felicitava la feina feta per fer possible l’actuació i subratllava que era una treball conjunt de grups d’Olèrdola que “fa municipi”(àudio)
Més representacions
Projecte Mir es podrà veure a Sant Pere Molanta el 10 de desembre; a Moja el 14 de gener; per les festes de Sant Raimon, al teatre Cal Bolet de Vilafranca; i al Conjunt monumental d’Olèrdola durant la Trobada de 2024.
Escolta les entrevistes enregistrades després de la funció, enregistrades per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí
13:39 del 09 de setembre de 2024