Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El molantenc Ton Colet guanya el premi al millor sommelier de Catalunya

El proper 26 d’abril competirà a Madrid pel campionat estatal. En una entrevista a Canal 20-Ràdio Olèrdola, explica que per ser un bon sommelier és fonamental tenir capacitat comunicativa

dijous 17 març 2022

El molantenc Ton Colet, sommelier del restaurant El Cigró d’Or de Vilafranca, és el millor sommelier de Catalunya. Aquest dilluns a la nit guanyava el concurs anual per escollir el millor sommelier de l’any que organitza l’Associació Catalana de Sommeliers, en el marc del Fòrum Gastronòmic de Girona. Després d'una fase prèvia per escollir els tres finalistes, Ton Colet es proclamava guanyador.  La segona classificada ha estat Anna Casabona, de Prime Brands Juvé & Camps;  i Toni Albiol, d’Enoteca Divins,es classificava tercer.

De l’enginyeria informàtica als restaurants

Ton Colet té 40 anys d’edat, és de Sant Pere Molanta i treballa com a sommelier des de fa 15 anys. Està relacionat amb el món de la vinya i el vi “de tota la vida”, amb vinya i premsa a casa dels avis. Mentre estudiava enginyeria informàtica, Colet treballava els caps de setmana en un restaurant. L’experiència li va agradar tant que va optar per donar un tomb  als seus estudis i va passar a formar-se en sumilleria a l’Escola de Gremis de Restauració i Hotels de Barcelona. Ha treballat com a  responsable de la taverna de Vinseum durant cinc anys; del grup Cal Blay durant més de tres anys; ha estat sommelier d'Arrels Restaurant durant un any; i des d'en fa gairebé 4 anys, del restaurant El Cigró d’Or. Després de guanyar el premi d’aquest dilluns, representarà Catalunya al campionat estatal que se celebrarà a Madrid el 26 d’abril.

Concurs exigent

L’any 2019 Ton Colet va ser tercer en el concurs. En una entrevista a Canal 20-Ràdio Olèrdola, el mateix Colet assenyalava que l’experiència de llavors li ha estat molt útil ara. Ha pogut afrontar aquest nou concurs amb més preparació i també considera que algunes proves d’aquest 2022, pel seu perfil professional diferenciat al dels altres dos finalistes, li han afavorit.  (àudio)

En la semifinal els participants van haver de tastar dos vins i elaborar la seva fitxa descriptiva, en anglès o francès. També van haver de superar una prova d’identificació de productes. Ja a la final va haver d’afrontar cinc proves més. Una consistia en servir una ampolla de cava en 10 copes, repartint el líquid de manera equilibrada. També va fer una prova de decantació, de tall més clàssic, en només 5 minuts. Una tercera prova consistia en tastar i fer la descripció de dos vins, en anglès o francès. També va haver d’afrontar la prova de la “carta errònia”, per identificar errades sobre la D.O d’un vi, la seva varietat o elaborador en una carta. Finalment va haver de fer una prova “de comanda o maridatge”, proposant l’acompanyament més idoni a 7 plats però que cadascun dels 7 vins fossin de països diferents.

Ton Colet indica que per a ser un bon sommelier cal tenir una bona capacitat comunicativa per poder transmetre al client els valors que conté el treball d’una ampolla de vi. (àudio)

Colet també manifesta que la memòria és més important que l’olfacte en la seva feina. (àudio)

Haver estat proclamat com el millor sommelier de Catalunya comportarà aquests dies que Ton Colet sigui requerit per molts mitjans de comunicació. Ell no se sent “portaveu de res” però sí que vol aprofitar per divulgar la feina dels sommeliers. (àudio)

 Escolta l'entrevista a Ton Colet, Realitzada per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Galeria d'Imatges

TonColet1.jpg
TonColet2.jpg
TonColet3.jpg

Document Actions