Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Parlament aprova una resolució contra les línies MAT

En la concentració davant del Parlament en contra de les línies MAT hi participaven veïns i veïnes d’Olèrdola, incloent l’alcalde, Lucas Ramírez

divendres 17 març 2023

 

Aquest dimecres a la tarda, la Comissió d’Acció Climàtica del Parlament de Catalunya va aprovar la proposta de resolució que va presentar la Plataforma No a la MAT. La proposta s’acordava amb els vots favorables dels portaveus de la Candidatura d'Unitat Popular-Un nou Cicle per Guanyar, Partit dels Socialistes-Units per Avançar, Esquerra Republicana, Junts per Catalunya i En Comú Podem. Mentrestant, a les portes del Parlament es van concentrar representants de 92 entitats i plataformes d'arreu de Catalunya. Entre els assistents hi havia un grup de veïns i veïnes d’Olèrdola, incloent l’alcalde, Lucas Ramírez, en representació de l'Ajuntament.

Amb l'aprovació de la Proposta de Resolució, el parlament fa seves les reivindicacions dels territoris afectats per aquests macroprojectes i s'alinea amb el rebuig manifestat pels Ajuntaments dels municipis afectats quan van aprovar les mocions presentades, la passada tardor, per part de la Plataforma No a la Mat.

A la Proposta aprovada a més de rebuig als referits macroprojectes, s'insta al Govern de la Generalitat de Catalunya perquè, d'acord amb la Llei del Canvi Climàtic aprovada a l'any 2017, desplegui els continguts aprovats de la Proposta de Resolució “de forma decidida, sense ambigüitats ni vacil·lacions”.

Els requeriments que la Comissió d'Acció Climàtica fa al Govern són que traslladi de forma urgent al Ministeri de Transició Energètica el rebuig i oposició del territori als esmentats projectes; elabori de forma immediata un estudi complet, d'abast de país, on es concretin les capacitats de generació d'energia elèctrica mitjançant instal·lació de plaques fotovoltaiques instal·lades a les parts del territori ja ocupada, sigui per habitatges, indústries, infraestructures viàries, etc., i es determini quins municipis poden assolir l'autosuficiència energètica i quins no. Es continguin les solucions tècniques per garantir l'autosuficiència energètica de la resta de municipis que, per si sols, no poden aconseguir-la.

També que desenvolupi pel tràmit d'urgència el contingut de la Llei del Canvi Climàtic mitjançant l'elaboració de l'instrument legal que correspongui i on es contingui el model energètic que ha de desenvolupar-se a Catalunya, basat en els principis de descentralització, d'aproximació dels llocs de generació als llocs de consum i amb total respecte a la preservació del territori, la qualitat de la vida i de la nostra biodiversitat.

Que inclogui, dins els pressupostos per a l'any 2023, partides econòmiques suficients que possibilitin la creació de forma massiva al país de Comunitats Energètiques Ciutadanes, articulades a través dels ajuntaments de tot el país.

Finalment, que respecti i sigui conseqüent amb què s'ha decidit al territori i a la majoria dels ajuntaments afectats per les línies MAT, que han aprovat mocions de forma massiva amb contingut plenament coincident amb el de la Proposta de Resolució.

Document Actions