Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Pla Econòmic Financer aprovat per l’Ajuntament només requereix pressupostos equilibrats pel 2019 i 2020

En el ple d’aquest dimarts l’Ajuntament ha aprovat el Pla després de no complir amb “la regla de la despesa” en el tancament pressupostari de 2018

dimecres 27 març 2019

 

El ple de l’Ajuntament d’Olèrdola, celebrat aquest dimarts al vespre, ha aprovat el Pla Econòmic Financer per a fer front a l’incompliment de ”la regla de la despesa” en la liquidació del pressupost de 2018. El Pla es va aprovar amb els vots favorables d’ApO i ERC, i el vot en contra del PDeCAT, i només comporta “la senzilla aprovació del pressupost de l’Ajuntament en equilibri pressupostari”, tant del 2019, com ja s’ha fet , com del que s’ha d’aprovar pel 2020. El regidor d’Hisenda, Xavier Serramià , així ho explicava tot subratllant que el desviament en la regla de la despesa “no és un problema estructural” sinó fruit d’haver gastat diners que ja té l’Ajuntament.

Serramià detallava que l’Ajuntament ha tancat el 2018 amb un romanent de tresoreria per a despeses generals de 5.228.000 €, que quedaria en 3.583.000 € de “romanent real” si es descompten les despeses compromeses. La regla de la despesa s’hauria incomplert per haver fet inversions que no tindrien finançament sostenible segons la Llei d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera. L’Ajuntament ha superat aquest límit en 761.000 €. El govern municipal va exposar que entre aquestes inversions s’hi trobava el nou dipòsit d’aigua a Viladellops, la compra d’un vehicle elèctric pels agents municipals o la construcció d’un pont conjuntament amb l’Ajuntament de Sant Cugat Sesgarrigues.

ERC va qualificar la llei “d’absurda” per les restriccions que suposa per a l’Ajuntament a l’hora de gastar diners que ja té. Fina Mascaró, regidora portaveu d’ERC, va indicar en clau local que des del govern “ja se sabia des de feia temps” que s’incomplia amb la regla de la despesa.

Per dimensionar la seva quantitat,  Mascaró també va posar de manifest que el romanent de l’Ajuntament superava la xifra del mateix pressupost municipal que s’aprova pel 2019. També va posar l’accent en què el Pla no requereix de cap mesura estructural i va explicar el vot  favorable del seu grup perquè el Pla era un requisit per a poder atendre el compromís amb els treballadors de retornar a la jornada laboral de 35 hores.(àudio)

Des d’ERC es va destacar que “com a màxim” en tres mesos es podia portar a terme el procediment per a que el Pla estigués formalment aprovat, mentre que des del govern es va manifestar que “així que nosaltres puguem atendre les demandes del personal de l’Ajuntament, ho farem”.

Des del PDeCAT, Mari Carme Villanueva també criticava que la llei està “mal feta”, però va apuntar que en el govern havia faltat previsió i va fer notar que l’incompliment s’havia produït just en el darrer pressupost complert del mandat municipal “i no en els tres anys anteriors”. Villanueva també va assenyalar que el govern “no té credibilitat” per a complir les voluntats que anuncia i subratllava que l’incompliment de la regla de la despesa “no ha vingut d’avui per demà” perquè durant tot l’any  el govern “ja veien que no complien”.(àudio)

Des del govern es va afegir que són nombrós els ajuntaments que es trobem amb aquesta situació d’haver d’aprovar un Pla Econòmic Financer. En declaracions a Canal 20-Ràdio Olèrdola, l’alcalde, Lucas Ramírez, oferia una valoració matisada de les conseqüències del Pla, assenyalant que tenia aspectes positius perquè permetria en un futur “invertir molt més”.(àudio)

El ple va aprovar una modificació de pressupost , finançada amb romanent de tresoreria afectat, a més d’incloure canvis de denominacions en el nom de partides. PDeCAT i ERC hi van votar en contra perquè consideren que el pressupost és del govern municipal i no hi han participar en la seva elaboració.

Per unanimitat es va aprovar la rectificació de l’inventari de Béns i drets de l’Ajuntament, que puja a més de 12 milions 643 mil euros, prop de 418.000 € d’increment respecte l’anterior càlcul. Igualment per unanimitat es va provar modificar la numeració del carrer Major de Sant Miquel per a evitar que dos habitatges tinguessin el mateix número. Ara passaran a ser el numero 7A i el número 7B.

Per unanimitat també es van aprovar les dues mocions traslladades al ple de manera conjunta pels tres grups municipals. En una l’Ajuntament d’Olèrdola s’adhereix a la sol·licitud d’atorgament de la Creu de Sant Jordi a la Societat Coral El Raïm de Sant Cugat Sesgarrigues amb motiu del seu centenari. L’altra moció reclama a Renfe i Adif actuacions per garantir la seguretat de la línia de rodalies R4 i es reclama el compliment de les inversions compromeses per a remodelar els accessos a l’estació de Sant Sadurní.

En l’apartat d’informacions de les regidories, Xavier Serramià, regidor de TIC, va felicitar al personal de l’Ajuntament per haver assolit “les dues fites” de rebre el guardó Info Participa i el reconeixement Administració Oberta. Anna Boada, regidora de sanitat, va detallar que la setmana passada s’havien fet fins a 4 sessions de formació per a  membres d’entitats i personal de l’Ajuntament sobre el funcionament dels desfibril·ladors. També va assenyalar que s’havien cedit a les dues escoles i als tres casals d’avis els aparells per prevenir els ennuegaments que ha adquirit l’Ajuntament.

Pere Sadurní, regidor de turisme i patrimoni, va fer balanç de les activitats al Parc d’Olèrdola el 2018, detallant que havien comptant amb 290 visitants. També que s’havia adjudicat el servei del Club de Lectura i Biblioteca Oberta  i que s’havia convocat el 4t concurs literari per Sant Jordi. També anunciava que el proper 6 d’abril es faria una ruta per cabanes de pedra seca sortint des de Viladellops i que el 4 de maig es tornava a oferir la ruta que es dedica a les balmes de la Vall.

Juanma Samblás, regidor d’urbanisme, detallava que s’havien licitat els concursos per adjudicar la millora de la carretera de Moja a Daltmar i pels treballs d’arranjament de parcs infantils del municipi. Va especificar que es millorarien els parcs de la plaça Olivera i Olèrdola a Moja; de la plaça de l’Església a Sant Miquel;  i de la plaça Montserrat Roig a Sant Pere Molanta.

Arantxa Torres, regidora d’habitatge, va anunciar que ja havien acabat les reunions de treball per a l’elaboració del Pla d’Habitatge i que els resultats es lliuraran el proper 9 d’abril. Passades les eleccions, es preveu donar-ho a conèixer als veïns.

L’alcalde, finalment, va anunciar que abans de les eleccions municipals es preveuen convocar tres ples extraordinaris que inclouran el sorteig dels membres de les meses de les convocatòries del 28 d’abril i del 26 de maig.

En l’apartat de precs i preguntes, a requeriment d’ERC, el govern va informar que la denominació de “guàrdies municipals” present al vehicle dels agents municipals s’havia acordat en una trobada de coordinació d’aquests cossos.

ERC també va aprofitar aquest apartat per  tenir un record pels presos i exiliats polítics. El portaveu del govern, Xavier Serramià, manifestava que tots els grups havien estat  a favor del dret a decidir i va qualificar com “aberració” que hi hagués gent a la presó per posar urnes.

La sessió d’aquest dimarts va ser la darrera de caràcter ordinari d’aquest mandat municipal i això va fer que les intervencions finals dels grups tinguessin un to de comiat, marcat per la cortesia i per destacar la voluntat de treballar a favor del municipi malgrat les diferències.

Fina Mascaró subratllava que “tots estimem el municipi” i manifestava que malgrat els moments tensos i complicats, de d’ERC es feia una valoració positiva per la feina que havien fet com a grup aprenent i defensant propostes pel municipi, tot i no haver estat acceptades pel govern.(àudio)

La regidora portaveu del PDeCAT, Mari Carme Villanueva, trobava a faltar que els tres grups treballessin en la mateixa direcció. (àudio)

Serramià posava en valor que malgrat les diferències el tracte sempre havia estat correcte entre els regidors. Lucas Ramírez  subratllava que s’havia intentat anar acompanyats de tots els grups.(àudio)

Escolta les entrevistes de valoració dels tres grups municipals, enregistrades per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí.

Pots escoltar íntegre el ple, clicant aquí

Document Actions