Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El ple de l’Ajuntament d’Olèrdola aprova congelar les ordenances fiscals per sisè any consecutiu

CiU i ERC van votar en contra, reclamant augmentar les bonificacions per als col·lectius amb més dificultats
Imatge del ple d'aquest dilluns
Imatge del ple d'aquest dilluns

dimarts 03 novembre 2015

Amb els vots favorables d’ApO i els vots contraris de CiU i ERC, aquest dilluns al vespre el ple de l’Ajuntament d’Olèrdola ha aprovat inicialment les ordenances fiscals pel 2016. Tal i com explicava el regidor d’Hisenda de l’Ajuntament d’Olèrdola, Xavier Serramià, les taxes i impostos no es modifiquen i només s’han introduït lleus variacions de redactat per adaptar les ordenances a canvis normatius. Serramià sí assenyalava que la novetat és la introducció d’una nova taxa de guals, que comporta que sigui l’Ajuntament qui faci els treballs dels guals a les voreres perquè tots tinguin característiques homogènies.

Lucas Ramírez, alcalde d’Olèrdola, posava l’accent en què per sisè any consecutiu l’Ajuntament d’Olèrdola podia congelar les ordenances fiscals per així evitar que augmenti la pressió fiscal als veïns en aquests temps de crisi.(àudio)

El grup de CiU va fer propostes concretes a l’articulat de les ordenances. En la de l’IBI demanava que s’acabés amb l’exempció de pagament pels béns de l’Església i que s’eliminés el 50% de bonificació per empreses de construcció. També que es passés del 25% al 70% de bonificació per a jubilats o pensionistes i per a persones, que sense tenir aquesta condició, tinguessin baixos ingressos. Una altra proposta de CiU  va ser augmentar la bonificació en l’impost de vehicles per a cotxes híbrids o de motor elèctric, que ara arriba al 10%.

Convergència també va demanar que es bonifiqués el 50% de la taxa de les escoles bressol als veïns del municipi. Per argumentar-ho , va exposar que en altres apartats de les ordenances es contemplaven casos en què es diferencien els imports a pagar en funció de si s’és veí o empresa del municipi. També es demanava que es bonifiqués al 100% les obres per afavorir l’accessibilitat en un habitatge amb persones discapacitades i que s’augmentés la bonificació en l’atenció domiciliària.

Josep Sánchez, portaveu de CiU, valorava que el govern havia demostrat “poca sensibilitat social”.(àudio)

El grup d’ERC va manifestar que subscrivien moltes de les propostes de CiU. Fina Mascaró, portaveu del grup municipal d’ERC, reclamava una agosarada aposta en matèria social i demanava que l’IBI es bonifiqués el 90% per a jubilats i pensionistes, incloent també els aturats de més de 55 anys, en funció de la renda. Actualment la bonificació és del 25% i no contempla els casos de persones aturades de més de 55 anys. Mascaró també demanava que la teleassistència fos gratuïta i que s’atengués una al·legació presentada l’any passat d’introduir bonificacions en la taxa d’escombreries per a discapacitats o pensionistes. La portaveu d’ERC indicava que el seu grup volia que en les ordenances hi hagués una aposta decidida de caràcter social.(àudio)

El regidor d’Hisenda va respondre que, per atendre a personers amb necessitats, es podia optar per introduir més bonificacions o bé per ajudar cada cas concret. En aquest sentit va subratllar que “mai ningú es queda sense ajut social”. Com a exemples assegurava que ningú s’ha quedat sense escola bressol si no l’ha pogut pagar o bé que a Olèrdola “ningú s’ha quedat sense aigua o sense llum”. Serramià també assenyalava que “el que ve donat per llei no ho podem tocar”, en referència a propostes de l’oposició que no són potestat municipal.

Lucas Ramírez anunciava la voluntat del govern de tractar amb la gent gran del municipi la possibilitat de millorar les ordenances i valorava que algunes de les propostes de l’oposició li semblaven interessants. Per això els va animar a presentar-les en el període d’al.legacions per estudiar quines es podrien assumir. (àudio)

En declaracions a l’emissora municipal de ràdio, Fina Mascaró apuntava que presentaran al·legacions i que recuperarien la proposta de bonificar a alguns col·lectius en el cas de la taxa de recollida de brossa.(àudio)

Sánchez explicava que les propostes exposades al ple ja havien estat presentades per escrit i desestimades pel govern. També defensava que els criteris dels ajuts fossin clars i incorporats a les ordenances.(àudio)

El ple també va aprovar una modificació de pressupost per valor de 738 euros per donar llum verda a dues subvencions a entitats del municipi. El punt es va aprovar amb l’abstenció de CiU i el vot a favor d’ERC. A petició d’aquest grup, el govern va indicar que donaria compte i informaria de recents modificacions en el pressupost.

Per unanimitat es va aprovar el canvi de 2 dies autoritzats d’obertura comercials pel 2016. Així es podrà obrir a Olèrdola els dies 31 d’agost i 12 d’octubre, enlloc del 10 de gener i 3 de juliol assignats. També es demana poder obrir l’1 de novembre i el 4 de desembre.

També per unanimitat es va aprovar modificar la Comissió Municipal de Delimitació d’Olèrdola, creada a partir de la delimitació del terme municipal d’Olivella. Els representants seran el regidor d’urbanisme Juanma Samblás, amb Pere Sadurní de substitut; i Maria Carme Villanueva, amb M.Antònia Pajuelo de substituta. També es va aprovar la procedència del procediment d’alteració del terme municipal entre els municipis d’Olèrdola i Olivella,  la qual cosa comporta aprovar els treballs tècnics fets per la comissió relatius a la delimitació de parcel·les.

Escolta les entrevistes a Lucas Ramírez, Josep Sánchez i Fina Mascaró, realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

 

Document Actions