Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El ple de l’Ajuntament d’Olèrdola aprova les bases genèriques que regulen la concessió de subvencions

El govern municipal recorda que el 5’4% del pressupost municipal es dedica a subvencions i assenyala que cap municipi de la comarca “aposta tant per les entitats”

dimecres 04 desembre 2024

 

Amb els vots favorables d’Impulsem Olèrdola, ERC i PSC, i l’abstenció d’Alternativa per Olèrdola, el ple de l’Ajuntament d’Olèrdola d’aquest dimarts ha aprovat la modificació de les bases genèriques que han de regular la concessió de subvencions el 2025 en les àrees de cultura, esports i serveis socials. La modificació suposa l’actualització de les bases a partir de l’increment de dotació econòmica aprovat pel pressupost de l’any que ve, que és d’un 15% d’augment en el cas de les subvencions concedides per la modalitat de concurrència competitiva. Des del govern s’aprofitava el debat per reivindicar que es destinen fins a 326.000 euros en subvencions, dels quals 275.000 es reserven a entitats i per a finançar Festes Majors.

Des d’ApO, la regidora Ingrid Gras va recordar que el seu grup ja havia recomanat fa un any que s’incrementessin les quantitats per subvencions i destacava que ara el govern resolia “la seva equivocació” i apujaven els imports. Gras indicava que moltes entitats no van rebre “ni el 50%” que demanaven i reclamava que el govern actués conseqüentment i amb responsabilitat. Va reclamar al govern que no fes “ni demagògia ni populisme “ a l’hora d’explicar els vots a favor d’ApO en les comissions informatives de concessió de subvencions.(àudio)

En una entrevista a Canal 20-Ràdio Olèrdola, Jordi Pardo, portaveu del PSC, posava l’accent en què s’incrementaven els recursos perquè les entitats fessin les seves activitats.(àudio)

Jordi Álvarez, d’Impulsem, assenyalava que havien ofert formació i acompanyament a les entitats perquè poguessin aprofitar al màxim la convocatòria.(àudio)

Fina Mascaró, alcaldessa d’Olèrdola, recordava que ApO va votar en contra del pressupost de 2025 “que portaven l’augment de subvencions”. També afegia que en les comissions informatives per concedir les subvencions, l’oposició fins ara hi anava d’oient i no podia votar, i ara amb el nou govern l’oposició sí que pot votar. L’alcaldessa subratllava que les subvencions suposen un 5’4% del pressupost de 2025 i assegurava que no hi havia cap altra població “que apostés tant per les entitats”.(àudio)

Abans d’aprovar-se aquesta modificació s’introduïa una variació en el pla estratègic de subvencions, amb els vots favorables de les tres formacions que comparteixen govern i l’abstenció d’ApO. Com a novetat s’ha introduït un nou criteri per puntuar les activitats de dinamització per l’arrelament del carnaval del municipi, amb el propòsit d’oferir més opcions als grups de carnaval per rebre subvencions.

Per unanimitat es va aprovar el PAESC agrupat de l’Alt Penedès, format pel Pla Comarcal d’Adaptació al Canvi Climàtic i el Pla de Transició Energètica de l’Alt Penedès. El regidor de Medi Ambient, Jordi Pardo, resumia que recollia la voluntat de l’Ajuntament d’avançar per assolir un model de sostenibilitat energètica i adaptar-se al canvi climàtic, amb propòsits com el de contribuir a reduir en un 55% les emissions de Co2 fins el 2030.

Informacions de les regidories

El regidor d’esports, Marian Buta, agraïa a l‘oposició la seva assistència a la Festa de l’Esport i a l’acte d’inauguració de la gespa dels camps Els Pins i convidava a tothom a presenciar  la Copa Olèrdola de futbol, que jugaran divendres, a les 12.00h, el femení de l’Avinyonet-Molanta contra el juvenil femení del Cornellà, al camp municipal de Sant Pere Molanta.

Per absència justificada, en el ple no hi va assistir el regidor de joventut, Sergi Martínez. D’aquest àmbit, Irina Pérez va recordar que es convocava una Festa Jove a Sant Miquel el proper dia 20. I en territori, el regidor Jordi Álvarez exposava que la brigada de l’Ajuntament seguia les seves tasques d’arranjament de voreres; també recordava que des de divendres estaven enceses les llums de Nadal; indicava que només quedava el poble de Sant Miquel per completar les tasques de poda al municipi i que en breu arribarien els tions amb l’ajuda de l’Ajuntament en espais públics del municipi.

L’alcaldessa va exposar que no hi havia apartat de mocions perquè un text proposat per ApO dedicat al preu de l’aigua “no és una moció, sinó un prec” , com ApO explicava en els planaris quan estaven al govern i l’oposició traslladava propostes d’aquest tipus.

Precs i preguntes

A preguntes de Jordi Catasús, portaveu d’ApO, el govern va detallar que s’havia informat a la Mancomunitat que l’aplicació del porta a porta no funcionava correctament i seguien les incidències. El tècnic de la Mancomunitat està predisposat a elaborar un informe i exposar-ho. Preguntat pels convenis amb l’Ajuntament de Vilafranca per delimitar el terme municipal i la recollida de brossa a l’àrea d’emergència dels veïns del carrer Pere Pau, el govern va respondre a ApO que el conveni està pendent de signar per part de l’Ajuntament de Vilafranca. Jordi Álvarez també exposava que estaven pendents d’una reunió dels veïns de Pere Pau amb l’Ajuntament de Vilafranca i a que entressin instàncies expressant la voluntat de pertànyer a Olèrdola.

Catasús també expressava que ApO defensa que el text que han elaborat sobre l’aigua “és una moció” i anunciava que “farien les accions que consideressin oportunes”.

ApO havia sol·licitat que es tractés com a moció un text recolzat per 349 signatures que demanava que no s’apliqués l’increment del preu de l’aigua als aforaments. Ingrid Gras, en una entrevista a Canal 20-Ràdio Olèrdola, resumia que es reclamava que es donessin solucions davant l’increment del preu de l’aigua.(àudio)

Fina Mascaró va recordar que ApO havia estat “implacable” en rebutjar propostes de mocions que elaborava ERC quan estava a l’oposició i que acabaven sent tractades com a precs. Com a exemple es va referir a la proposta de connexió amb transport urbà dels polígons, que va ser tractada com a moció als ajuntaments de Vilafranca i Santa Margarida i els Monjos, però no a Olèrdola. Mascaró precisava que en la Comissió Informativa prèvia al Ple ApO no havia traslladat la proposta. També indicava que ja havien detectat en les signatures dni’s que no eren correctes. També apuntava que no tots els signants eren titulars dels contractes d’aigua i volien contrastar si eren d’Olèrdola i, en el cas dels aforaments, quan havia apujat el preu si es tenia com a referència el primer trimestre d’aquest any i de l’anterior. Mascaró també recordava que s’oferien facilitats per passar dels sistema d’aforaments al de comptadors.(àudio)

En el ple Lucas Ramírez retreia al govern que “calia explicar les coses als veïns” i, davant el balanç negatiu dels comptes de 2023, interpretava que podia ser “que els últims 6 mesos de 2023 van ser mal gestionats”, ja amb el nou govern.

Jordi Álvarez va reconèixer l’errada de no notificar-ho a la ciutadania i va subratllar que les pujades eren necessàries pel preu que es paga a ATL i “no podem continuar amb dèficit”.

Escolta les entrevistes de valoració del ple, realitzades per Canal 20-Ràdio Olèrdola, clicant aquí

Document Actions