Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El ple de l’Ajuntament d’Olèrdola aprova per unanimitat la moció de la Plataforma “No a la MAT Alt Penedès”

Es referma l’aposta per la implantació d’energies renovables sostenibles i respectuoses amb el territori

dijous 03 febrer 2022

Per unanimitat, el ple de l’Ajuntament d’Olèrdola d’aquest dimarts aprovava la moció promoguda per la Plataforma “No a la MAT Alt Penedès” que rebutja el projecte de línia de Molt Alta Tensió presentat per  Forestalia. A més de l’oposició al projecte per “la greu amenaça” que suposa, en la moció també es demana la inclusió en el Pla Territorial del Penedès de la implantació d’energies renovables sostenibles i respectuoses amb el territori. Igualment s’aposta per decidir aquests models energètics amb implicació de la població i incloent consultes a la ciutadania amb la “promoció de consultes populars i/o referèndums a la població per a nous models eco sostenibles, ecològics i respectuosos amb el Penedès”

En la moció també es detalla l’acord de fer visible a la població la posició contrària a la MAT de l’Ajuntament, així com exposar i informar d’aquest i altres projectes de MATS que afectin el Penedès en llocs prioritaris de l’Ajuntament. Igualment en la moció també es recull el suport a les accions de la plataforma veïnal i el compromís d’informar a la Plataforma de futures reunions que es derivin d’aquest projecte.

L’alcalde d’Olèrdola, Lucas Ramírez, exposava que des de que es va conèixer el projecte es van fer accions com la presentació d’al·legacions i el treball conjunt amb ajuntaments afectats. Ramírez feia una crida a “no apagar la flama” del moviment social i animava a adherir-se al manifest de la plataforma, amb el convenciment que sí calen energies renovables “però no així”. (àudio)

Marta Mestre, regidora no adscrita, agraïa la feina de la Plataforma i insistia en exposar que són necessàries les energies renovables “però no a qualsevol preu”.(àudio)

La regidora de Junts per Olèrdola, Mari Carme Villanueva, qualificava el projecte de MAT com a “barbaritat” i recordava que el municipi era un dels més afectats, amb la previsió d’instal·lar-hi 17 torres. (àudio)

Fina Mascaró, en nom d’ERC, agraïa la feina dels col·lectius que defensen el NO a la MAT a tot el territori i recordava que des de la seva formació “es van posar a treballar quan vam saber-ho”. Mascaró recordava els antecedents de la moció aprovada en el ple de rebuig a la MAT, així com la que es va aprovar fa un any contra els macroprojectes de parcs eòlics. Per Mascaró, calen energies netes, de proximitat i que puguin ser decidides  al territori. (àudio)

Una observació d’ERC concretada per l’alcalde, va motivar que s’especifiqués en la moció que l’acord s’adrecés al Ministeri de Política Territorial i  a la Conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Les representants de la Plataforma que seguien el ple al saló de sessions van manifestar el seu acord amb aquesta lleu modificació.

També per unanimitat s’aprovava la moció que demanava indicar les altimetries als ports de muntanya i millorar la seguretat de ciclistes a les carreteres. També va ser unànime el suport a la moció  en defensa de la llengua catalana a l’escola.

Informacions de les regidories

 En l’apartat d’informacions de les diferents regidories, Pere Sadurní va oferir un agraïment públic a l’equip d’arqueòlegs liderat per Núria Molist i va destacar la projecció que havien tingut les recents troballes al jaciment d’Olèrdola. Sadurní també donava a conèixer que durant el 2021 el punt d’informació turística havia atès a 766 visitants, una xifra similar a la del 2020. El punt continuarà ubicat al conjunt monumental i obrirà aquest 2022 a partir del 14 d’abril.

Anna Boada, regidora de serveis socials i cultura, indicava que es renovaven les bases per atorgar “targetes moneder” a famílies amb necessitats. També detallava que ja estaven obertes les inscripcions per l’Esquiada Jove i convidava a tothom a seguir aquest diumenge a Moja el musical “Bruna”.

Jordi Catasús, regidor de comunicació, exposava que s’estava treballant per tenir el més aviat possible el butlletí municipal, després que el mes de desembre  finalitzés l’anterior contracte i la partida per la nova licitació no estigués habilitada fins aquest gener. També avançava que en el proper ple, el mes d’abril, es podria ja disposar del sistema de videoacta per enregistrar els plens; i recordava que es convocaven jornades de portes obertes els diumenges 13 i 20 de febrer per conèixer el remodelat edifici de l’Ajuntament.

Lucas Ramírez informava que s’havia concedit un ajut en la primera convocatòria de subvencions per fomentar el lloguer assequible. Amb el propòsit d’incentivar que els propietaris destinin habitatge buit al lloguer per a joves del municipi, Ramírez confirmava que es continuarien amb la convocatòria d’ajuts per a la rehabilitació d’habitatges. L’alcalde també confirmava que es s’està tractant amb la Direcció General d’Indústria les subvencions que es podrien aplicar al Polígon de Sant Pere Molanta dins el programa de les Àrees de Promoció Econòmica Urbana.

L’alcalde també aprofitava el ple d’aquest dimarts per a confirmar que el pèlag sorgit de l’explotació de l’antiga bòbila de Cal Sogas serà una zona que “quedarà protegida”. Després d’un litigi judicial hi ha l’acord verbal amb l’actual empresa propietària per a que aquests terrenys deixin d’estar qualificats com a zona industrial i d’extracció, en un primer pas per a que en un futur aquest àmbit es declari zona de protecció humida.

La regidora de medi natural, Mireia Mancera, exposava que s’ha adjudicat el contracte per a fer 12 tallers anuals ambientals, preveient algunes activitats a les escoles. També feia notar la bona acollida que han tingut les minideixalleries i l’inici aquesta setmana d’una campanya de reforç de la recollida selectiva de la fracció orgànica. També recordava que la Mancomunitat havia adjudicat el nou contracte del servei de recollida, que inclourà difusió per arribar a tothom abans de la implantació del nou sistema.

Juanma Samblás, regidor de serveis municipals, detallava que les inversions en la millora de la xarxa d’aigües es realitzaran a Can Torres, al carrer Font Tallada de Sant Pere Molanta, al carrer Migdia de Moja, al Sant Sepulcre i la substitució dels comptadors  a Can Trabal. També explicava que aquest febrer es preveuen iniciar les obres de reurbanització del carrer Manel Crespo, amb la previsió de convocar de manera imminent una reunió amb els veïns. També explicava que s’estava en el tram final de l’adjudicació de les obres de la nova plaça del consultori a Moja i del circuit de running a la Muntanyeta.  Igualment confirmava que aquest febrer s’acabarien les obres del camí de vianants que uneix el Celler Cooperatiu amb el cementiri de Moja

Precs i preguntes

A preguntes de la regidora Marta Mestre, la regidora de medi natural, Mireia Mancera, assenyalava que en breu es posarà senyalització a l’entrada de la Muntanyeta amb normes d’ús i horaris. També explicava que s’augmenta la freqüència de la neteja, amb un cop a la setmana i subratllava la importància de conscienciar que “quan vas a la muntanya t’has d’emportar els residus”.

A preguntes de Junts per Olèrdola i ERC, el regidor de comunicació, Jordi Catasús, precisava que amb el nou contracte es preveia augmentar el nombre de pàgines en el butlletí i s’aprofitaria la publicació per promocionar el comerç del municipi i les entitats. També assenyalava que aquest febrer preveuen tancar el document definitiu del Pla de Comunicació de l’Ajuntament que “va molt més enllà del que teníem fins ara”  i ha de definir el tipus d’estructura que requereix la comunicació municipal. En aquest context assenyalava que no podien fer ara “a les portes del Pla de Comunicació” una nova licitació per continuar les tasques que realitzava una persona a la ràdio municipal. Per això , indicava el regidor, el servei de ràdio municipal s’havia reajustat i adaptat temporalment.

Anna Boada, regidora de cultura, responia preguntes de Marta Mestre sobre ús d’espais per a entitats assenyalant que s’havia començat a parlar amb elles per a redistribuir els espais municipals per a les seves activitats. Des d’ERC es va felicitar la iniciativa de l’Esquiada Jove i es va preguntar per què en altres casos, com el Casal d’Estiu, no es diferencia import i s’ofereix un preu més assequibles als empadronats al municipi, com ara ha estat el cas de l’Esquiada. Boada feia notar que  l’esquiada era una activitat del Consell Esportiu i cada municipi decidia si es subvencionava per als seus joves.

Des d’ERC s’aprofitava el ple per donar a conèixer que una finca d’Olèrdola,  amb el nom “la vinya del Rector” i registrada sota la titularitat de la parròquia de Sant Miquel, era un dels terrenys del llistat d’immatriculacions errònies que havia reconegut la pròpia Església. ERC tancava una vegada més les seves intervencions al ple recordant els exiliats i presos “que estan pendents d’una amnistia”.

Responent una pregunta de Junts per Olèrdola, el regidor Juanma Samblás assenyalava que l’amplada que quedarà al vial que uneix el Sindicat i el cementiri de Moja està dins la normativa com per tenir dos sentits de circulació. Samblás recordava que hi ha una direcció facultativa de l’obra del camí de vianants i els serveis tècnics de l’Ajuntament que supervisen i validen el projecte. Samblás també considerava  que les característiques del nou vial “pot anar bé” per prevenir velocitats excessives.

 

 

 

Document Actions