Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El ple de l’Ajuntament d’Olèrdola aprova per unanimitat mocions de rebuig a la violència masclista i en contra de la MAT

Totes les propostes d’acord del ple d’aquest dimarts van ser aprovades amb els vots favorables dels 4 grups presents a l’Ajuntament

dijous 07 desembre 2023

 

En el cas de la moció contra la violència masclista, suposava traslladar al plenari la declaració institucional unitària que va ser llegida a l’Ajuntament amb motiu del 25N, Dia Internacional per l’Erradicació de la violència vers les dones. L’alcaldessa, Fina Mascaró, va assenyalar que era una moció “que no voldríem portar al plenari” perquè volia dir que les dones segueixen patint violència. En aquest sentit es va referir a que el municipi no n’està exempt perquè s’han sabut diferents agressions succeïdes a Olèrdola. Des del PSC, Jordi Pardo subratllava que calia actuar per fer front a una violència “que no s’ha de permetre”. Des d’ERC, Marian Buta expressava “rebuig frontal” a les agressions i posava l’accent en la importància de detectar aquesta violència i que l’entorn de la víctima reaccioni i ho comuniqui. El portaveu d’Impulsem Olèrdola, Jordi Álvarez, indicava que combatre la violència masclista és una feina que implica a tothom en el dia a dia. El portaveu d’ApO, Jordi Catasús, va esmentar que el cas Rubiales viscut aquest estiu havia fet que molta gent obrís els ulls. Per cloure el debat, Fina Mascaró va afegir que hi havia “molts tipus de violències” i va emplaçar a erradicar-les també de les xarxes socials o comunicacions públiques.

La moció contra la MAT comportava aprovar una moció que va ser aprovada per unanimitat al ple del Consell Comarcal de l’Alt Penedès. Fina Mascaró anunciava que, a proposta d’ApO, s’incorporava en la moció que el rebuig a la MAT s’estén tant al projecte privat que ara amenaça el territori com en el cas també que la MAT fos d’iniciativa pública. Mascaró indicava que el territori estava amenaçat i calia estar amatent. L’alcaldessa subratllava  que “no podíem obviar” traslladar la reclamació a l’Estat i va emplaçar a ApO a presentar en una altra moció  la resta de propostes que suggeria. La moció aprovada dimarts recull el rebuig del territori i l’oposició social a la MAT i es compromet a emprendre totes les mesures per recorre la tramitació de les línies MAT.

Després d’expressar el seu suport i demanar encapçalar la moció aprovada, ApO va indicar que els hi semblava un text poc ambiciós i que calia ser més “exigent”. Jordi Catasús, portaveu d’ApO,  indicava que la moció es podia “complementar” i incorporar que el govern de la Generalitat complís amb acords com el d’elaborar un estudi d’implementació d’energies renovables i fixar que s’instal·lessin aprofitant llocs ja ocupats per l’activitat humana. També es reclamava al govern de la Generalitat línies d’ajut per crear comunitat energètiques.  ApO exposava que les propostes estaven fetes d’acord a l’argumentari que defensa la plataforma No a la MAT al Penedès. Catasús anunciava que estudiarien presentar properament una moció que incorporés aquests criteris i Fina Mascaro va cloure el debat refermant que “qualsevol moció contra la MAT tindrà el nostre suport”.

Informacions regidories

En l’apartat d’informacions de les diferents regidories, la regidora de gent gran, Irina Pérez, va agrair la participació en la primera sortida del cicle de passejades “A cent cap els 100”, el 29 de novembre. Des de la seva condició de regidora de cultura, va anunciar els actes convocats la setmana que ve per presentar el nou còmic dedicat a Olèrdola elaborat per Oriol Garcia Quera. A Barcelona es farà a l’Institut d’Estudis Catalans, el dimecres 13 de desembre; i dissabte 16 a la seu d’Olèrdola del MAC.

Jordi Pardo, regidor de seguretat, exposava l’inici de la campanya de foment del civisme, amb la distribució de material porta per porta. També esmentava la celebració, aquest passat cap de setmana, de les assemblees de les juntes de compensació de Can Trabal i Daltmar. Com a regidor de medi ambient, feia una crida a la ciutadania a que es comuniqués a l’Ajuntament si es trobaven tórtores mortes, després que es confirmés al municipi un brot d’una malaltia que afecta les aus.

El regidor d’esports, Marian Buta, explicava que en breu s’entregarà als casals d’avis nou material esportiu per a les seves activitats. També va recordar la presència del govern en l’acte de presentació, el 22 de novembre, del Base Olèrdola, club que acull infants de tots els nuclis del municipi. Com a regidor de salut pública, Buta avançava que l’Ajuntament tirarià endavant una acció de tinença responsable d’animals amb la distribució d’ampolles per la neteja d’orins als propietaris dels animals de companyia censats.

El regidor d’equipaments, Sergi Martínez, exposava que ja estava operatiu l’accés a wifi al centre cívics Gatzara i a l’edifici de Correus. Properament ho estarà també a La Xarxa. Els usuaris d’aquests espais, que acullen serveis com les sales de lectura, podran fer-ne ús amb identificació prèvia. Martínez també anunciava que s’havia arribat a un acord amb l’Ajuntament de Vilafranca perquè els veïns del barri Pere Pau puguin fer ús de l’àrea d’emergència de Sant Pere Molanta. També informava de la renovació de la continuïtat d’Olèrdola al Consorci de Promoció Turística, la qual cosa permet disposar d’una tècnica de turisme 14 hores setmanals.

Jordi Álvarez va informar de l’arribada dels tions a cinc places del municipi i de l’encesa de la il·luminació nadalenca. També que s’estava a punt de recepcionar les obres de reurbanització de la rambla Pau Casals de Moja i de l’inici dels treballs de poda de l’arbrat. Álvarez també exposava que properament una empresa faria els treballs d’entrades dels guals i que divendres ja es feien les proves del procés de selecció per cobrir baixes a la brigada. Per fer front a la situació de preemergència per sequera, Jordi Álvarez exposava que s’havia aprovat un Ban i que es preveia fer una campanya de conscienciació, avaluant la possibilitat de lliurar un accessori que permeti reduir el consum a les llars.

Dins de l’apartat d’informacions de les regidories, Fina Mascaró va explicar que s’havia convocat una borsa de conserges i que el proper dimarts 19 de desembre, a les 14.00h, hi hauria a la sala de plens el refrigeri previ a les festes nadalenques.

 

Precs i preguntes

Responent a preguntes plantejades per ApO, Irina Pérez confirmava que després de les festes hi haurà  assemblea al Casal d’Avis de Sant Miquel on es preveia escollir una nova junta. Jordi Álvarez va aclarir que la nova col·locació de bancs a les obres de la rambla Pau Casals no tenia cap sobrecost, i que els treballs de sanejament del mur que dona a la rambla havien estat assumits pel propietari. També indicava que quan es reben trucades de veïns sobre excessos de consums d’aigua en el rec de jardins privats, es miren de fer les accions pertinents. Responent a una pregunta d’ApO sobre un suposat anunci d’instal·lació de cautxú a la zona infantil de Can Trabal per part del govern en la reunió de Junta de Compensació, Álvarez va aclarir que “no es va parlar en cap moment d’això”.  Va precisar a ApO que segurament es referia a les bandes reductores. El mateix Álvarez va respondre una pregunta d’ApO sobre els comptadors d’aigua, tot  exposant que ara estava en licitació el contracte per poder instal·lar a principis d’any aquests 1.300 nous comptadors a les llars del municipi “de nova generació” que permetien ser més eficients en la detecció de fuites.

Adreçant-se a l’alcaldessa, el portaveu d’ApO demanava que es precisés el destí dels 100.000  € aprovats per l’adquisició de terrenys perquè “no dir-ho és una manca de transparència”. Defensant l’exercici de la funció de control al govern, Catasús també va demanar “accés lliure als expedients” . En les respostes, Fina Mascaró va recomanar a ApO que quan tingui la resposta a les seves sol·licituds “les activin dins dels 10 dies hàbils que tenen” per accedir als expedients, perquè si no l’accés caducava. I és que, tal i com exposava Mascaró, el govern responia les sol·licituds d’accés, però ApO no hi accedia quan pertocava. Mascaró contrastava aquesta pràctica de l’actual govern  amb les dificultats d’accés que abans hi havia. Per il·lustrar-ho Mascaró recordava que, estant a l’oposició, les dues regidores d’ERC van poder accedir a un expedient llargament sol·licitat, però al saló de sessions  i vigilades per 2 agents municipals.

Sobre els terrenys, Mascaró defensava la discreció en el procés de negociació i que s’explicaria el seu resultat amb transparència a la ciutadania, en cas de tancar-se. Per argumentar-ho va recordar que l’anterior govern no va informar de l’adquisició al Bisbat dels terrenys del camp de futbol de Sant Pere Molanta fins que no es va tancar l’acord de compra.

Abans de finalitzar el ple, la regidora de cultura, Irina Pérez, va distribuir entre els regidors el nou còmic d’Oriol Garcia Quera "Cartago Vetus. La ciutat perduda" dedicat a Olèrdola. En nom del conjunt de l’Ajuntament, el ple finalitzava amb el desig de bones festes per part de l’alcaldessa.

Document Actions