Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El ple de l’Ajuntament d’Olèrdola rebutja la violència masclista

El manifest aprovat aquest dimarts expressa el compromís municipal de seguir treballant per prevenir les diferents formes de violència masclista

divendres 10 febrer 2023

Amb l’encapçalament de tots els grups municipals i de la regidora no adscrita, el ple de l’Ajuntament d’Olèrdola aprovava per unanimitat aquest dimarts un manifest de rebuig a la violència masclista. El text era una adaptació de la declaració aprovada en el darrer ple del Consell Comarcal de l’Alt Penedès i va ser traslladat al plenari d’Olèrdola a proposta del grup d’ERC. El text va ser llegit per Fina Mascaró, portaveu d’ERC, i expressa la  solidaritat amb la menor de Vilafranca que va patir una agressió sexual, amb la seva família, amb la família de la dona assassinada a Pontons “i amb totes les nenes, noies i dones víctimes de violència de gènere.” El text recorda que a la nostra comarca, l’any 2022, 29 dones van haver de conviure amb un terminal d’emergència que les protegeix davant possibles trencaments de l’ordre d’allunyament per part de les seves parelles agressores. I 4 dones víctimes de violència masclista van ingressar en pisos d’emergència per poder seguir les seves vides en un espai segur, allunyades dels seus agressors.

Aquestes xifres de la nostra comarca “ens indiquen que la violència masclista no és un fet esporàdic, sinó un problema molt greu que només podrem erradicar entre tots”. En aquesta declaració l’Ajuntament es compromet a “seguir treballant per prevenir les diferents formes de violència masclista i estem al costat de les víctimes perquè sàpiguen que no estan soles en el seu dolor”. Un aplaudiment per part de tots els assistents certificava l’aprovació per aclamació del manifest.

El regidor del PSC, Jordi Pardo, feia referència als recents fets de violència masclista que s’han patit a la comarca.(àudio)

Marta Mestre, regidora no adscrita, destacava la necessitat de denunciar les violències masclistes.(àudio)

Des del grup d’ERC, Fina Mascaró indicava que es va creure necessari que el ple es pronunciés contra la violència masclista, adaptant el manifest sorgit del Consell Comarcal.(àudio)

L’alcalde d’Olèrdola, Lucas Ramírez, apuntava la necessitat d’aplicar mesures legislatives per evitar les violències masclistes.(àudio)

Informacions de les regidories

En l’apartat d’informacions de les regidories, Pere Sadurní, regidor d’Ensenyament, detallava l’entrada en funcionament de les sales de lectures de Moja i de Sant Pere Molanta, amb una jornada de portes obertes divendres.

Anna Boada, regidora de serveis socials, cultura i joventut, informava que es preveu que el Centre de Dia “Els 4 Vents” obri a mitjans de març. També detallava que s’havien inscrit 25 joves a l’Esquiada i que ja estava en marxa el servei de dinamització per a joves. També animava a participar en les activitats de carnaval que es faran al municipi.

Jordi Catasús, regidor de participació, recordava que per divendres  es convocava la xerrada presencial que donarà inicial al procés de participació que ha de decidir el nom de la nova plaça de davant del consultori mèdic de Moja.

Mireia Mancera, regidora de medi natural, detallava que s’havien presentat 237 sol·licituds de bonificació de la taxa de recollida per ús de les deixalleries, 10 menys que l’any passat. Per fer autocompostatge s’havien presentat 57 sol·licituds de bonificació, 22 més que l’any passat. En els dos darrers mesos s’havia procedit a la retirada de nius de processionària i en el darrer any s’havien plantat 95 arbres, 39 dels quals al Bosquet. Mancera també informava que s’havien lliurat prop de 200 claus d’accés a les àrees d’emergències i feia notar que trobaven a faltar les sol·licituds provinents d’urbanitzacions(que representaven un 6%), especialment de Daltmar.  La regidora indicava que ara s’estava en fase de detectar per acabar tenint adaptacions que millorin les xifres.

Juanma Samblás , regidor de serveis municipals i urbanisme, exposava que es preveia tenir licitades aquest primer trimestre les obres d’inversió en l’enllumenat dels polígons i de la Zona Esportiva. Les obres de remodelació de la rambla Pau Casals ja estaven adjudicades i en breu començarien els treballs. També exposava que la millora dels dipòsits del municipi serà el destí de les inversions aquest 2023 del compte d’explotació del servei d’aigua. També en breu es preveia la inversió per resoldre les incidències a la xarxa del barri de La Font, a Viladellops.

L’alcalde i regidor d’habitatge, Lucas Ramírez, exposava que un informe de l’INCASÒl considerava que no era viable construir habitatge de protecció oficial en la parcel.la municipal de La Plana. L’alcalde subratllava que l’Ajuntament continuaria treballant per facilitar habitatge assequible al municipi i explicava que, amb aquest propòsit, es forma part d’un grup de treball amb la Diputació i cooperatives. L’Ajuntament també ha demanat per aquest 2023 un recurs a la Diputació perquè s’elabori un estudi de viabilitat econòmica per fer en aquests terrenys una promoció de 47 habitatges.

Precs i preguntes

A preguntes del PSC, el Govern explicava que el projecte d’urbanització de Daltmar està en l’ordre de prioritats de treball dels servei tècnics de l’Ajuntament . També s’indicava que s’estava treballant per tenir a punt la documentació del canvi de societat que gestionarà la zona esportiva de Daltmar. Igualment a pregunta del PSC, el govern explicava que es va fer el mes d’octubre una reunió pública per donar explicacions sobre el projecte d’El Bosquet. Ara s’estaria en un procés “de sentar les bases”  per donar-li profit al futur pavelló.

Des d’ERC es defensava que s’obrissin les possibilitats horàries per buscar les claus de les àrees d’emergències . ERC també explicava que l’aplicatiu per fer seguiment del porta a porta no funciona. Aquesta formació, tal i com va anunciar, va traslladar al ple la proposta de compensar a la ciutadania pels dies que no es va rebre servei durant la vaga d’escombraries, a partir de la sanció que imposaria la Mancomunitat a l’empresa concessionària. El PSC es va afegir a aquesta proposta i l’alcalde va assenyalar que l’expedient sancionador estava pendent de resolució judicial. Ramírez manifestava que, quan sortís sentència, es podria resoldre amb més exactitud aquesta proposta.

Responent a ERC sobre els horaris de recollida de claus de les àrres , Mireia Mancera explicava que qui vol contactar amb l’administració ho pot fer i “si la persona té voluntat, trobarà resposta”. Amb tot, sí que s’apuntava que caldria fer una acció directa explicativa a les urbanitzacions. Igualment en resposta a una pregunta d’ERC, Mancera anunciava que la setmana que ve es procediria a la poda dels arbres de la Rambla Catalunya i la plaça Olèrdola de Moja

També a rel d’una pregunta d’ERC, el govern va informar que eren coneixedors de la desaparició de la placa que commemorava l’1 d’Octubre a la façana del Centre Cívic La Xarxa i s’anunciava que s’havien fet les gestions per reposar-la. També es va aclarir a ERC que les bases específiques de subvencions per aquest 2023 es preveien aprovar en la propera Junta de Govern Local.

Els arxius de veu vinculats a aquesta informació estaran disponibles en breu

Document Actions