Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El ple de l’Ajuntament d’Olèrdola reclama que no es tallin subministraments a les famílies en situació de vulnerabilitat

El ple també aprova mocions per reclamar més efectius dels Mossos d’Esquadra i en suport a la pagesia per un preu just pel raïm

dijous 24 octubre 2019

 

Per unanimitat, en la sessió de ple de l’Ajuntament d’Olèrdola d’aquest dilluns a la nit es va aprovar una moció que insta a la Generalitat a liderar la defensa dels drets energètics de les famílies més vulnerables i a utilitzar “les vies sancionadores de manera contundent” en cas que les subministradores elèctriques realitzin talls a llars no permesos per la Llei d’Habitatge. En una altra moció, aprovada igualment per unanimitat, es reclama un preu just pel raïm i en una altra, amb l’abstenció del PSC i els vots a favor de la resta de grups, s’assenyala el paper clau de l’administració municipal en la defensa de drets civils i polítics.

També amb l’abstenció del PSC i els vots favorables d’ApO, ERC i JxO,  es van aprovar dues mocions que expressaven la necessitat de disposar de més efectius dels Mossos d’Esquadra. En una s’assenyalava que per a fer front a la sensació d’inseguretat per robatoris en habitatges, cal que l’estat pagui el deute que té amb la Generalitat de 800 milions d’euros per ser revertits “en una millora dels recursos materials i humans” dels mossos. En l’altra es demana deixar sense efecte l’ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de destinar una patrulla de manera permanent a la custòdia de l’edifici dels jutjats, per a que aquests policies puguin dedicar-se a tasques de seguretat ciutadana més efectives.

El regidor del PSC-Units, Joan López, manifestava el suport del seu grup als mossos i destacava que hi ha manca d’efectius,  però defensava que les solucions tècniques havien de venir dels professionals.(àudio)

A proposta d’ERC, en la moció per anul·lar l’ordre de protegir les seus judicials es va retirar un punt que explicitava “el reconeixement de la feina” dels mossos d’esquadra. Fina Mascaró, portaveu d’ERC, esmentava la repressió dels darrers dies per fonamentar la petició de retirar de la moció aquest reconeixement.(àudio)

L’alcalde, Lucas Ramírez, indicava que en una reunió mantinguda l’any passat a la comarca el mateix conseller Buch fixava aquesta prioritat de reforçar el cos de mossos.(àudio)

El ple també aprovava per unanimitat donar suport a la concessió de la Creu de Sant Jordi a l’entitat AMPERT, associació contra el càncer i de suport al malalt oncològic.

Abans de les mocions, el ple va aprovar el compte general de la corporació de l’exercici de 2018, amb l’abstenció del PSC i Junts per Olèrdola, i els vots a favor d’ApO i d’ERC. Per unanimitat, es va determinar que els dies 31 d’agost i 1 de setembre de 2020, coincidint amb festius locals, serien d’obertura comercial autoritzada; així com el 29 de novembre i el 27 de desembre.

En el punt dedicat a donar compte dels decrets d’alcaldia, des d’ERC es va assenyalar que  les funcions de dinamització de la gent gran que realitza la persona contractada de manera eventual com a “assessora d’alcaldia” requeririen que no fos contractada “a dit”, sinó després d’un procés de selecció públic.

 Informacions de les diferents regidories

 En l’apartat d’informacions de les diferents regidories, Pere Sadurní, regidor de patrimoni, explicava que la Diputació està actualitzant el mapa de patrimoni cultural d’Olèrdola. La regidora de cultura, Anna Boada, posava  de manifest la participació registrada en la recent Festa Major de Sant Miquel i la realització aquestes setmanes del cicle “Escena Olèrdola”, organitzat per l’Ajuntament. Juanma Samblás, regidor d’urbanisme, informava que ja s’havien adjudicat les obres de reforma de l’edifici de l’Ajuntament, complint els terminis previstos. També explicava que després de les obres de millora en els fonjals i paviment de la zona de Daltmar, el 2020 s’executaria la reforma de camins del municipi, incloent polígons. També manifestava que amb la nova empresa de l’enllumenat públic, adjudicatària del servei des d’octubre, es notava una millora de prestacions.

Mireia Mancera, regidora de medi natural, assenyalava que la nova empresa del servei de neteja i manteniment de zones verdes estava oferint uns resultats molt satisfactoris i afegia que el 18 d’octubre van finalitzar els treballs de manteniment de la zona pública en les franges perimetrals de Daltmar i Can Trabal. Jordi Catasús, regidor de comunicació, exposava que s’havia procedit a la renovació de l’equipament i programari informàtic de la ràdio municipal i a la reparació de l’antena, quedant pendent per a fer-se en breu la instal·lació de nova refrigeració. L’alcalde comunicava que el proper 28 de novembre, al Local Nou de Moja, es presentarà el Pla d’Habitatge i els continguts de les bases de subvencions per facilitar l’accés a l’habitatge.

 Precs i preguntes

 A pregunta del regidor del grup PSC-Units sobre el compliment dels compromisos que es van contraure amb els treballadors en un document signat per totes les candidatures abans de les eleccions, el govern va respondre que hi estaven  treballant i que mantindria informats als grups.

Com a senyal de protesta perquè l’alcalde no havia concedit un segon torn de paraula als grups de l’oposició durant el debat de les ordenances fiscals, Junts per Olèrdola va manifestar que no efectuarien cap pregunta al ple i les farien arribar per escrit al govern. L’alcalde en la seva resposta va assegurar que seguia el procediment practicat en altres administracions com el Consell Comarcal. Durant el debat va transcendir que l’alcalde havia ofert als grup de l’oposició que fessin propostes per a millorar el treball conjunt a l’ajuntament. En un primer moment, Junts per Olèrdola va expressar que volien una tinença d’alcaldia i ERC que els convidessin a les comissions de govern, per bé que tots dos grups van apuntar que havia de ser el govern qui concretés el seu oferiment. El govern va expressar la necessitat de “canviar la dinàmica” i va demanar que els grups de l’oposició presentessin per escrit com “estarien còmodes”

La portaveu d’ERC, Fina Mascaró, va fer notar que el govern encara no havia explicat el nou organigrama de l’Ajuntament. Recordant que havien fet propostes per escrit, ERC declarava que tenir més vots “ no dona dret a menystenir als regidors” i va criticar que no entressin en l’ordre del dia 3 mocions que proposaven: reclamant llaç groc i pancarta al balcó de l’Ajuntament per la llibertat dels presos polítics; la retirada del pla del polígon de Can Vies; i el suport als detinguts del 23-s. Mascaró també va demanar que se li fes arribar per escrit l’informe on la Diputació no aconsella la tarificació en funció de la renda en el cas de les escoles bressol i el punt de la llei d’Hisendes Locals que limita als majors de 65 anys la bonificació en la taxa de recollida de residus en el cas de veïns amb pocs recursos.

Mascaró també va reclamar que el govern faci arribar a la resta de grups informacions d’interès que reben, com podrien ser comunicacions de l’AMI o l’ACM.

A pregunta sobre l’aturada dels processos participatius, el govern va respondre que s’ha aprovat el projecte de decoració de les rotondes i que estan fent la redacció dels contractes menors per la redacció del projecte per a la Rambla Pau Casals de Moja. També es preveu fer de manera imminent la licitació de la redacció del projecte del Bosquet.

En resposta a ERC, el govern va detallar que preveien presentar al PUSOC projectes per millorar la xarxa d’aigües, l’extensió de lluminàries led a tot el municipi, la millora de la xarxa de clavegueram a Sant Miquel i l’ús dels terrats de les escoles per a la generació d’energia solar.

El govern també va explicar que s’estava treballant en l’actualització d’una proposta de Pla de Comunicació i que un cop enllestit es presentaria als diferents grups. També a requeriment d’ERC, el govern va reconèixer que faltava actualitzar apartats de la web, especialment el Pla de Mandat. Preguntat per la compra del camp de futbol de Sant Pere Molanta, s’exposava que cal primer l’aprovació de la modificació del POUM “un cop acabi l’any”. També es confirmava que per a la recepció del sector de la Plana de Moja només faltava la recepció imminent d’informes . A pregunta d’ERC també s’indicava que l’auditoria a entitats la feia una empresa externa en compliment de les obligacions legals.

ERC va aprofitar aquest torn de precs i preguntes per a manifestar la seva repulsa a la “força desproporcionada” d’actuacions policials i per demanar la llibertat dels presos polítics.

El ple d’aquest dilluns va incloure la designació per sorteig dels membres de les meses a Olèrdola per a les eleccions del proper 10 de novembre.

Document Actions