Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El ple formalitza per unanimitat el compromís de l’Ajuntament d’Olèrdola amb les polítiques feministes

La sessió aprovava una moció d’adhesió a la declaració institucional del 8 de Març

dimarts 11 abril 2023

Per unanimitat, el ple de l’Ajuntament d’Olèrdola aprovava dimarts la moció d’adhesió a la declaració institucional del 8 de Març, formalitzant així el compromís del conjunt de la corporació amb les polítiques feministes. Durant aquest punt del ple el govern municipal recordava que en aquesta línia d’implementar al municipi polítiques d’igualtat de gènere s’organitzaven tallers a les escoles, Punts Liles  a les Festes Majors, lectures de contes al servei de Biblioteca Oberta,  l’acte de commemoració del 8 de Març al municipi amb la participació de tots els grups municipals i es concretaven iniciatives com el documental “8 dones d’Olèrdola”.

En l’apartat d’informacions de les diferents regidories, Pere Sadurní, regidor d’ensenyament i igualtat, explicava que per vuitè any consecutiu s’aprovaven ajuts extraordinaris per la contractació a les escoles d’un auxiliar en anglès. També subratllava que juntament amb el Servei Jove s’oferirien tallers a les escoles sobre igualtat de gènere, cossos diferents, autoestima i amor romàntic, adreçats a alumnes de 4t, 5è i 6è.A Sant Pere Molanta es dona continuïtat al projecte de foment de l’aprenentatge del català amb classes a mares estrangeres; i també anunciava la intenció d’organitzar un servei de “bibliopiscina” a Daltmar durant els mesos de juliol i agost.

La regidora de cultura, Anna Boada, posava de relleu l’èxit de públic que acollia el Local de Moja durant la cloenda de la Roda de Teatre i animava als grups que van quedar aturats per la pandèmia a reemprendre la seva activitat. També animava als joves a utilitzar els espais amb dinamitzador que s’organitzen al municipi tres tardes a la setmana i a inscriure’s al whatsapp i Instagram del servei. També anunciava la intenció d’organitzar una sortida a Port Aventura.

Trobada el 2,3 i 4 de juny

Anna Boada també anunciava que la Trobada d’Olèrdola aquest 2023 seria els dies 2,3 i 4 de juny. Seguint el criteri tradicional( el cap de setmana anterior al dilluns de segona Pasqua) la Trobada s’hauria de celebrar el darrer cap de setmana de maig, però es va decidir canviar-ho aquest any perquè coincidia amb la data de celebració de les eleccions municipals.

El regidor de Govern obert, democràcia activa i participació, Jordi Catasús, mostrava al ple els diplomes que acrediten l’obtenció dels reconeixements com a Administració Oberta i l’Infoparticipa a la qualitat i transparència de la informació publicada a la web municipal.  Catasús destacava que només 3 dels 27 ajuntaments de l’Alt Penedès assolien el segell d’Administració Oberta; mentre que Olèrdola era l’únic Ajuntament de la comarca en obtenir l’Infoparticipa.

Mireia Mancera, regidora de medi natural, detallava que s’estaven fent aquest abril els primers tallers d’educació ambiental dels 12 planificats aquest any. El proper seria a Can Trabal el 22 d’abril. També exposava que els punts d’informació de la campanya “Practica el reciclatge” s’instal·laran el 15 d’abril a Daltmar i el 13 de maig a Can Trabal. També feia notar que el 20 de març s’estrenava a Olèrdola el servei de deixalleria mòbil i que en aquestes instal·lacions també es fa el marcatge per acreditar l’ús continuat de les deixalleries que dona dret a obtenir una bonificació en la taxa de recollida.

Mancera també explicava que a causa de la sequera el servei de jardineria ha hagut de començar una hora abans a treballar per poder regar i que es canviarà el disseny de plantes que es preveien plantar a Can Trabal. La regidora també aprofitava al ple per desmentir afirmacions publicades a les xarxes socials i destacar que l’Ajuntament havia procedit a fer la neteja de totes les parcel·les públiques de les franges perimetrals.

El regidor d’urbanisme, Juanma Samblás, anunciava que aquests dies es preveien obrir pliques per adjudicar el contracte de millora de l’enllumenat públic, per valor de 700.000€. Beneficiarà punts com els camps de futbol de Moja i de Sant Pere Molanta , instal·lacions que han estat objecte de robatoris els darrers mesos. Samblás també assenyalava que es mantindrien reunions amb els veïns i que a finals d’aquest mes s’iniciarien les obres de reurbanització de la rambla Pau Casals de Moja. També detallava que els projectes d’accessibilitat de Moja, Sant Miquel i Sant Pere Molanta ja estan redactats i en fase de revisió, tal i com s’havia exposat en reunions obertes a la ciutadania. Samblás resumia que el govern sorgit de les properes eleccions tindrà “bons fonaments” per executar aquests projectes.

Precs i preguntes

En el torn de precs i preguntes el regidor del PSC, Jordi Pardo, reclamava l’aprovació del projecte d’urbanització de Daltmar i demanava al govern que per al pla urbanístic de Can Trabal es comptés amb la Junta de Compensació.

Mari Carme Villanueva, regidora de Junts, preguntava al govern si ja havien anat a comprovar que no es podia accedir amb cadira de rodes al carrer Manel Crespo. També va preguntar si es va autoritzar finalment a la Muntanyeta una barbacoa que havien demanat de fer el 19 de març els Diables de Moja. Villanueva explicava  que inicialment se’ls hi havia denegat i després es va acabar fent. Per això preguntava si s’havia acabat autoritzant, perquè no en tenia constància.

A pregunta de Junts, el govern va exposar que s’obriria el camp de futbol de Sant Miquel amb la implicació de la Societat la Lleialtat.

Des d’ERC, Fina Mascaró assenyalava que “anem tard” en la petició de subvencions perquè propietaris puguin netejar les seves parcel·les . ERC va estendre la mà al govern per poder articular com poder optar a les subvencions, va indicar Mascaró, però “la mà es cansa” de tan oferir-se i va lamentar la falta de resposta del govern a aquest oferiment.

 Al fil d’informacions de les regidories, ERC preguntava si a l’estiu hi hauria piscina a Daltmar i qui la regentaria. També va exposar que als Diables se’ls va denegar el permís per fer ús el diumenge 19 de març de la zona de barbacoes de la Muntanyeta. Davant el fet que la barbacoa es va acabar fent, Mascaró es preguntava “si altres entitats volen fer-ho, què han de fer?”, per concloure que s’actuaria amb “clientelisme” si no tractem “ a les entitats per igual”.

Juanma Samblás va respondre al PSC indicant que els Serveis Tècnics de l’Ajuntament havien informat a la Junta de Compensació de Daltmar que calia introduir esmenes al projecte d’urbanització. El regidor d’urbanisme subratllava que el “projecte s’aprovarà immediatament” quan estiguin fetes aquestes esmenes. Samblás també indicava que feia un mes que s’havien reunit amb la Junta de Can Trabal.

Mireia Mancera manifestava que li sabia greu que s’hagués aturat la comunicació amb ERC sobre les ajudes per la neteja de les franges. Va detallar que existien diferències entre Generalitat i Diputació sobre com executar el conveni d’ajudes als propietaris forestals i va assenyalar que la Generalitat subvencionava la redacció de projectes, no pas l’execució de la neteja. Mancera aclaria que el contracte municipal vigent des de l’any passat contemplava la possibilitat, un cop feta la comunicació als propietaris, de fer la neteja de zones privades en alguns supòsits. Aquesta via era la que estaven en procés que “reprendre”, tot i que assenyalava que Can Trabal i Viladellops podrien entrar dins del conveni que ofereix la Diputació.

Sobre la qüestió de les barbacoes de la Muntanyeta, l’alcalde, Lucas Ramírez, explicava que els diumenges “els agents no hi són” i per això no s’obrien les barbacoes aquest dia de la setmana i sí els dissabtes. La petició es va denegar i davant la insistència dels Diables, i la seva impossibilitat de fer-ho un altre dia, l’alcalde personalment es va oferir a obrir i tancar la zona amb el procediment que es fa habitualment.  Ramírez negava que existís “clientelisme” i assegurava que s’hagués ofert igualment a una altra entitat perquè es tractava d’una excepció  justificada i es va fer “amb ànim d’ajudar”.

Ramírez també definia que la concessió de la zona esportiva de Daltmar estava en un “moment de transició” i s’estava intercanviant documentació. Confia que es podrà acabar “en breu” i assenyalava que els nous arrendataris hauran de complir amb les mateixes obligacions.

Document Actions